Zunanja drsna vrata

Drsna vrata so v zadnjem času vse bolj priljubljena. Pogosto jih videvamo v notranjih prostorih, a tudi zunaj se razmeroma pogosto pojavljajo. Prinašajo namreč kar nekaj prednosti v primerjavi z alternativami, vse bolj pomembno pa postaja, da je možno drsna vrata v veliki meri avtomatizirati. Zato so takšna vrata priljubljena na dvoriščih, garažah in drugih dostopih za vozila.

Zunanja drsna vrata so kot nalašč za tiste, ki želijo učinkovito omejiti dostop do svojega dvorišča ali druge površine, a pri tem ne želijo preveč ovirati prehoda za tiste, ki površine redno uporabljajo, še posebej ne za vozila. Nič čudnega, da pogosto videvamo drsna dvoriščna vrata. Takšna vrata so zelo zanesljiva, hkrati pa dovolj lahka in tudi enostavna za montažo, nato pa preprosta za uporabo. Ni nujno, da jih avtomatiziramo – zunanja drsna vrata lahko upravljamo tudi ročno, je pa seveda njihova velika prednost prav v tem, da jih lahko avtomatiziramo. Mehanizem upravljanja vrat lahko povežemo s senzorji in tako povsem poenostavimo prehod za vozila in ljudi, lahko pa mehanizem povežemo tudi s centralnim sistemom pametne hiše, uredimo upravljanje na daljavo itd.

Podjetja, ki imajo v svoji ponudbi zunanja drsna vrata, običajno nudijo še spremljevalno ponudbo, ki je uporabna tako za nove naročnike kot za obstoječe lastnike tovrstnih vrat. Ponujajo na primer avtomatizacijo dvoriščnih drsnih vrat, še bolj zaželene pa so storitve vzdrževanja in tudi popravil vrat, ki so nenazadnje izpostavljena vsem mogočim vremenskim nevšečnostim in drugim obremenitvam.

Pomanjkljivosti zunanjih drsnih vrat

Zunanja drsna vrata imajo v primerjavi z drugimi izvedbami dvoriščnih vrat pravzaprav zgolj eno lastnost, ki se lahko izkaže za pomanjkljivost. Potrebujejo nekaj dodatnega prostora za odpiranje, kar jih naredi neprimerne za uporabo na ožjih parcelah. Drsna vrata se odpirajo po talnem vodilu, ki mora biti nameščeno nekaj več kot celo dolžino vrat v smer odpiranja – pozorni moramo biti na to, da z vrati ne bomo posegali k sosedu!