zobna protetika

Se tudi vi k zobozdravniku odpravljate le takrat, ko je čas za pregled ali kakšno osnovno zdravljenje? Če z zobmi nimamo problemov, lahko zanje dobro skrbimo kar sami doma. Čisto možno je, da se bomo uspešno izognili zobozdravniškim storitvam, obenem pa bomo s svojimi zobmi čisto zadovoljni. Opravljamo le redne preglede in sledimo priporočilom zobozdravnika. 

Drugače je, če se zanimamo za kakšne napredne storitve oziroma če imamo kakšne večje težave. Teh ne bomo mogli enostavno odpraviti pri svojem osebnem zdravniku. Najti bo treba boljše rešitve, ki nam jih ponuja recimo zobna protetika – ravno na tem področju je veliko povpraševanja po naprednih storitvah, ki jih nudijo predvsem zasebniki. Rešiti se da praktično vsako situacijo, tudi kakšne zahtevnejše primere. 

Pogoste storitve, ki jih nudi zobna protetika

Kar nekaj storitev imamo, s katerimi se precej pogosto srečujemo. Protetika nam seveda pomaga takrat, ko je treba popraviti kakšne večje težave s strukturo zob, najbolj značilni pa so protetični nadomestki za izgubljene oziroma manjkajoče zobe. Na tem področju najdemo izredno prepričljive rešitve.

Predvsem nam zobna protetika ponuja izvrstne rešitve na zobnih implantatih. To so izdelki, ki se namestijo v čeljustno kost, nanje pa lahko zanesljivo postavimo dejanske protetične nadomestke. Implantati so odlični že za posamezne zobe, še večji potencial imamo, če želimo na ta način nadomestiti več manjkajočih zob. Pripravimo namreč različne nadomestke, ki jih je možno poljubno oblikovati, posamezne krone pa se poveže z mostičkom. Tako imamo proste roke pri zahtevnejših rekonstrukcijah, vedno lahko pričakujemo izvrsten rezultat.

Zobna protetika ponuja napredne rešitve za nadomeščanje zob

Zobna protetika odgovarja tudi na potrebe brezzobih pacientov. V tem primeru si morda ne bi mislili, da bodo na voljo tako elegantne rešitve, a vsekakor jih najdemo. Tu izstopa predvsem proteza all on 4, ki vključuje namestitev proteze na štiri implantate. Za to rešitev je značilno, da je relativno enostavna, sploh če upoštevamo, da gre pravzaprav za kompletno rekonstrukcijo manjkajočega zobovja. Postopek sicer lahko vključuje tudi ekstrakcijo preostalih zob, pogosto odstranjujemo obolele ali poškodovane zobe. Tako pripravimo ustno votlino za namestitev implantatov, sledi še namestitev proteze. Celoten postopek se lahko opravi kar v istem dnevu, pogosteje sicer v dveh terminih, gotovo pa nam all on 4 ponuja zelo praktično rešitev, če želimo nadomestiti celotno zobovje. 

To so le nekatere izmed možnosti, ki jih ponuja zobna protetika. Pri uveljavljenih zobozdravnikih najdemo izvrstne rešitve za primer, da nam manjka kakšen zob, tako da lahko vedno računamo na dober končni rezultat. A še bolje je, da že prej izkoristimo ponudbo, ki jo imamo pri zobozdravnikih, da do potrebe po protetičnih izdelkih sploh ne bo prišlo.

Tudi otroci lahko včasih koristijo dobrodošle storitve, ki jih nudi zobna protetika

Zobna protetika ni potrebna, če vzdržujemo zdravje zob

Za zdrave zobe skrbimo na različne načine, za to imamo tudi sami veliko odgovornost. Zobovje redno čistimo, poleg tega vzdržujemo preventivo z ustrezno prehrano, iz katere izločimo nekatere nezdrave razvade. Nato pa se lahko pozanimamo tudi o tem, kaj ponujajo zobozdravniki. Z vidika preprečevanja večjih težav, ki bo vodile v izpadanje zob, nam koristi predvsem endodont. To je strokovnjak, ki se ukvarja z zdravljenjem zobne pulpe. Ravno to je kritična točka, ki pogosto povzroča težave, čeprav se pogosto osredotočamo na sklenino in na vidne zobne ploskve. A zobna protetika bo bolj relevantna v primeru, da zob odmira, kar se kaže predvsem v notranjosti. Obolenja prizadenejo predvsem zobno pulpo in se poznajo kot vnetja v koreninskih kanalih, kar je treba ustrezno nasloviti. To velja tudi za zobe, ki imajo že večje težave. Koreninske kanale očistimo in zapolnimo z biokompatibilnim materialom. To je najpogostejša storitev, ki jo opravlja endodont. Preprečuje stopnjevanje vnetja in okužbo sosednjih zob, pravzaprav s pravočasnim ukrepom preprečimo mnoge večje težave. Nenazadnje pa preprečimo bolečine in ohranimo zob, ki tudi po takšnem posegu še vedno dobro opravlja svoje delo. Zaradi bolezni zob ne bomo izgubili, zdravljenje je lahko povsem učinkovito in uspešno. Vsekakor se splača te storitve izkoristiti, če zaznamo težave z zobno pulpo, to se kaže predvsem v bolečinah in v občutljivosti zob.

Zobna protetika za različne vrste pacientov

V vsakem primeru je treba pripraviti prilagojen način zdravljenja glede na stanje in pričakovanja pacienta. Poznamo več različnih vrst pacientov, ki zahtevajo posebne pristope, tudi zobna protetika se mora temu prilagoditi. Včasih naletimo na kar opazne posebnosti.

Gotovo se s takšnimi posebnostmi srečuje otroški zobozdravnik, saj pri zdravljenju otrok naletimo na posebne izzive. Otroci imajo z zobmi pogosto težave, nenazadnje so njihovi mlečni zobje že takoj obsojeni na izpad, tako da ne moremo pričakovati posebne stabilnosti in vzdržljivosti. Se pa moramo prepričati, da stalni zobje pravilno izraščajo, poleg tega v tem obdobju preprečimo razvoj kakšnih pogostih težav. Pri otrocih želimo spodbujati vestno ustno higieno in druge dobre navade, hkrati pa ima otroški zobozdravnik bržkone tudi to nalogo, da nekoliko omili strah in zadržke pred obiskom zobozdravnika. Tako lahko pričakujemo, da bodo možne prave rešitve, ne glede na to, ali gre za enostaven pregled ali pa za storitve, ki jih ponuja zobna protetika.