toplotna črpalka

Pri ogrevanju stanovanja se lahko zanesemo le na zmogljivo opremo, ki nas v mrzlih zimskih dneh ne bo pustila na cedilu. Na voljo imamo različne sisteme, ki se ponašajo prav z zmogljivostjo. Težava je v tem, da moramo za dodatno zmogljivost pogosto žrtvovati druge odlike, med kompromisi je pogosto očiten tisti, ki žrtvuje ceno – stroški zmogljivega ogrevanja so na dolgi rok zelo visoki. Tako je veliko povpraševanja po ogrevalnih sistemih, ki lahko ogrevajo varčno in učinkovito, a vseeno dosegajo visoko zmogljivost. Ena takšna možnost je toplotna črpalka, še posebej če posegamo po tistih izvedbah, ki so znane prav po svoji zmogljivosti.

Toplotna črpalka voda voda

Toplotna črpalka za ogrevanje uporablja energijo, ki jo pridobiva iz okolja. To pomeni, da je zmogljivost na nek način omejena s tem, koliko energije imamo na voljo v svojem okolju. Črpalke, ki za ogrevanje uporabljajo energijo iz ozračja, niso povsem zanesljive pri ogrevanju prek dolge in mrzle zime, pogosto se pojavi potreba po dodatnem ogrevanju z drugimi sistemi.

Gotovo pa zmogljivost ne bo problem pri drugih izvedbah črpalk, posebej prepričljiva je v tem oziru toplotna črpalka voda voda. Ta za ogrevanje koristi energijo iz podtalne vode – podtalnica preko celega leta ohranja stalno temperaturo, ki je relativno visoka. Kot nalašč torej, da jo izkoristimo za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode. Toplotna črpalka voda voda je zelo zmogljiva in tudi v mrzlih zimah brez težav ogreva celotno stanovanje. 

Res je sicer, da je ta izvedba nekoliko dražja in kompleksnejša za vgradnjo. Najprej moramo imeti dostop do podtalne vode, kar ni vedno možno. Pridobiti moramo tudi ustrezna dovoljenja in seveda opraviti gradbene posege za vgradnjo opreme. Tako je toplotna črpalka voda voda v izhodišču dokaj draga. Na dolgi rok pa takšna toplotna črpalka ponuja izjemno zmogljivost in popolno zanesljivost, stroški ogrevanja pa so praktično zanemarljivi.