Senčila

Premočno sonce je v hiši lahko velik problem. Sploh poleti, ko so dnevi dolgi in zrak vroč, lahko prevelika količina sončne svetlobe in toplote še dodatno ogreje že tako pretoplo hišo, kar izrazito negativno vpliva na zdravje. Za bojevanje proti tovrstnim problemom so namenjena notranja senčila, ki zastrejo svetlobo in notranje prostore ščitijo pred premočno svetlobo in toplotnim sevanjem.

Obstajajo senčila za popolno ali pa le delno zastrtje. Med takimi, ki so sposobna prostor povsem zastreti, spadajo zunanje rolete in žaluzije. Bolj pogoste pa so rešitve, pri katerih pride le do delnega zastrtja pred svetlobo. Med tovrstna senčila spadajo notranje žaluzije, roloji, lamelne zavese, panelne zavese in plise zavese. Našteti primerki rešitev so lahko narejeni s poljubno stopnjo prosojnosti, kar omogoča tudi izrazite barvne efekte, ko na take zavese posije sonce. Tako se lahko s pazljivo kombinacijo doseže barvno vzdušje, ki najbolj pristoji prostoru, v katerem se nahajamo. Poleg različnih barvnih kombinacij se dobi tudi različne potiskane vzorce in grafike.

Plise zavese so ena izmed novejših rešitev, ki izgleda zelo elegantno in ponuja enkratni izgled prostora. Gre za posebne zavese, ki imajo vodila iz najlonskih vrvic in se zlagajo tako kot harmonika. V primerjavi z notranjimi žaluzijami imajo veliko boljšo pokrivnost okenske površine, mehanizmi za zlaganje pa so precej podobni. Take zavese imajo zelo nežen izgled, primeren za vse vrste stanovanjskih prostorov. Zaradi antistatične tkanine, iz katere so narejene plise zavese, se na njih nabira prah precej počasneje, kot pa na sorodne izdelke. Enotna tkanina omogoča zelo enostavno čiščenje, vsaj v primerjavi z notranjimi žaluzijami, kjer je potrebno očistiti vsako pločevinasto lamelo posebej. Zaradi zlaganja v obliko harmonike so plise zavese primerne za vse vrste oblik oken. Pri trikotnih in prizmatičnih oknih je potrebno sistem zlaganja prilagoditi, tako da ustreza točnim meram okna.