steznik-gostovanje-spletne-strani

Razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije je nedvomno spremenil svet. Dandanes lahko kupujemo artikle in storitve ter iščemo razne informacije iz udobja našega naslanjača. To pa tudi pomeni, da naše stranke pričakujejo, da bomo imeli izdelano spletno stran, ko bodo z nami želele poslovati. Najboljše gostovanje spletne strani je odvisno od različnih dejavnikov. Če te dejavnike poznamo, bomo veliko stroškov in skrbi prihranili, ko bomo zakupili strežnik, ki bo gostil našo domeno. Dobro pa je tudi, če poznamo nekaj osnovnih tehnologij s katerimi si lahko na spletu povišamo varnost naših podatkov.

Strežnik gostuje vse podatke naše spletne strani

Strežnik je glavni in edini računalnik, ki gostuje podatke naše spletne strani. To je močan računalnik, ki hrani vso HTML, CSS, JavaScript in drugo spletno kodo naše strani. Zato je pomembno, da poznamo različne konfiguracije strežnikov, ko izbiramo pakete gostovanja spletne strani. V vsakem primeru pa ga potrebujemo za ustvarjanje domenskih elektronskih poštnih računov, izbiro gradnikov za izdelavo spletne strani, uporabo cPanel nadzorne plošče ipd.

Domenska elektronska pošta za podjetja

Zakup domene in strežnika nam omogoča, da si izberemo domensko elektronsko pošto. Nikoli ni priporočljivo, da izdelamo poštni račun, ki uporablja naslov generične pošte za masovno uporabo. Veliko bolje izgleda, če si ustvarimo poštni elektronski račun, ki izgleda, na primer, tako: primermojegapodjetja@info.si. Omenjen naslov je izmišljen, vendar je dober primer poslovne pošte, saj ne vsebuje generičnih naslovov računov, ki so namenjeni fizičnim osebam.

zakup-streznika-zascita

Dostop do podatkov preko protokola FTP

Med in po izdelavi spletne strani bomo pogosto morali dostopati preko korenskega dostopa podatkov na strežniku. To je pomembno v primerih, ko želimo na spletno stran prenesti veliko število video in avdio datotek, popraviti določeno spletno kodo ipd. Vse to nam omogoča FTP dostop, ki nam na voljo postane pri izbiri strežnika. S FTP dostopom je gostovanje spletne strani veliko lažje, saj lahko kadarkoli prenesemo na ali s strežnika želene podatke.

Konfiguracija strežnika določa njegovo zmogljivost in prilagodljivost

Dandanes lahko pri izbiri gostovanja za spletne strani izbiramo med številnimi strežniki oziroma konfiguracijami. Pogosto to ni pomemben element za manjše strani, ki ne potrebujejo biti prilagodljive, vendar je vseeno pomembno, da se zavedamo glavnih razlik med njimi. Tako bomo bolj zanesljivo poganjali stran, saj bomo uporabljali strežnik, ki bo zadostoval našim potrebam. Vedno je priporočljivo, da si izberemo SSL certifikat preden izdelamo spletno stran, saj nam bo nudil zaščito pred krajo podatkov.

Deljeno gostovanje spletnih strani

Deljeno gostovanje je še dandanes izredno pogosto. Namenjeno je nezahtevnim uporabnikom, ki želijo samo osnovno stran. Je izredno cenovno ugodno, vendar si vse zmogljivosti strežnika delimo z drugimi uporabniki. To načeloma ni težava, vendar lahko pride do počasnejšega delovanja naše domene oziroma strani, če je prisoten velik obisk katere izmed strani drugih lastnikov na strežniku.

VPS gostovanje spletnih strani

Vedno več podjetij uporablja VPS gostovanje. To pa zato, ker je izredno prilagodljivo na potrebe posameznega uporabnika. Deluje enako deljenemu načinu v tem smislu, da se na strežniku nahaja več uporabnikov. Razlika je v tem, da ima vsak uporabnik zakupljene strojne zmogljivosti, ki so na voljo samo njemu. Posebnost VPS gostovanja pa je tudi v tem, da lahko kadarkoli povečamo moč procesorja, velikost pomnilnika in hitrost pasovne širine, če to potrebujemo.

vps-gostovanje
VPS gostovanje je vse bolj priljubljeno in hkrati cenovno dostopno.

SSL certifikat je ključna varnostna komponenta modernih spletnih strani

Varovanje digitalnih podatkov je v današnjem svetu vedno bolj pomembno. Ko izdelamo spletno stran, bo ta vedno izpostavljena napadom nepridipravov v kateremkoli trenutku. Zato je pomembno, da jo zavarujemo s SSL certifikatom, ki bo preprečil krajo podatkov. Namestimo ga lahko tudi že v primeru, da imamo stran izdelano. Najbolje pa je, da si ga vedno vnaprej izberemo, ko zakupimo strežnik in domeno.

Phishing napadi so izredno nevarni

Dandanes so phishing napadi izredno prefinjeni, saj imajo hekerji na voljo številna orodja, ki lahko ustvarijo popolnoma identično kopijo naše spletne strani. Ko to naredijo, naše stranke pretentajo, da na lažni strani opravijo nakup in jim ukradejo denarna sredstva. S tem dobi naša spletna strani velik negativni prizvok, čeprav za to nismo nič krivi. Phishing napadov ne moremo ustaviti, vendar lahko s SSL certifikatom potrdimo veljavnost naše spletne strani.

SSL certifikat poveže domeno in naslov našega podjetja

Velika prednost SSL certifikata je ta, da poveže domeno in fizični naslov našega podjetja. Med tem procesom overi podatke, kar povzroči, da se poleg URL naslova naše spletne strani prikaže zaklenjena ključavnica. To pomeni, da je povezava med obiskovalci in strežnikom zavarovana z močno digitalno enkripcijo oziroma ključem. Vsi ponaredki naše spletne strani pa bodo imeli odklenjene ključavnice – obenem pa bo brskalnik, ko bodo stranke obiskale lažno stran, jih opozoril, da ne uporablja SSL certifikata in da so podatki nezavarovani.