Vsestranska toplotna črpalka

Toplotne črpalke so izredno varčne in učinkovite, pa tudi dovolj zmogljive, da lahko zagotovijo popolno zadovoljstvo pri uporabi širokemu spektru uporabnikov. A za to bo treba najprej izbrati pravo napravo – toplotne črpalke za ogrevanje se razlikujejo v mnogih lastnostih, tako da odločitev verjetno ne bo enostavna. Vseeno pa lahko predstavimo izvedbo, ki je najbolj vsestranska in bo navdušila širok spekter uporabnikov.

To je toplotna črpalka zemlja voda, ki predstavlja idealno kombinacijo odlik, po katerih slovijo toplotne črpalke, hkrati pa ni pretirano draga. Edina omejitev pri izbiri takšne črpalke je ta, da moramo imeti na voljo ustrezno zunanjo površino, iz katere bomo pridobivali energijo. Toplotna črpalka zemlja voda energijo pridobiva iz zemlje, kjer se skladišči energija sončnih žarkov. To pomeni, da bo treba pod površje odprtega zemljišča namestiti kolektorje, ki bodo to energijo zbirali. Če imamo na voljo ustrezno površino, se bo takšna toplotna črpalka zelo dobro obnesla.

Nadalje ima toplotna črpalka zemlja voda mnoge prednosti. V primerjavi z izvedbo zrak voda je zanesljivejša in zmogljivejša, kar se bo izkazalo za veliko prednost v zimskih dneh. Izvedba zemlja voda brez težav tudi v mrzlih zimah zagotovi zanesljivo ogrevanje sanitarne vode in stanovanjskih prostorov. Na dolgi rok je uporaba takšne toplotne črpalke za ogrevanje nadvse učinkovita in varčna, tako da se bo cenovna razlika v primerjavi z izvedbo zrak voda hitro povrnila. Poleg tega pa je toplotna črpalka zemlja voda tudi dovolj ugodna, da pride v poštev za tiste, ki si ne morejo privoščiti večjih investicij, ki jih zahteva črpalka voda voda. Tako bo uporaba toplotne črpalke za ogrevanje res prinesla idealen izkoristek začetne investicije, na dolgi rok pa se bo ta opcija izkazala za tisto, ki prinaša najbolj opazne prihranke. V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi se bo takšna črpalka izkazala za najbolj ugodno že po nekaj letih uporabe.