Vitalnost možganov ohranjajo vaje za krepitev spomina

Če se starejši posamezniki začnejo nekoliko mučiti z vsakodnevnimi  opravili v tem smislu, da pogosto pozabljajo kje kaj je, kdo je kam šel ali kaj morajo narediti je vredno pomisliti tudi na to, da je treba poskrbeti za to, da so njihovi možgani na vsakodnevni ravni bolj stimulirani, za kar lahko poskrbijo vaje za krepitev spomina.

Povprečen človek si lahko v kratkotrajni spomin pospravi okoli 7 do 9 informacij, kaj več od tega je lahko gledano že kot manjši uspeh, vendar so prav vaje za krepitev spomina zasnovane tako ,da nam dajo več različnih tehnik, s katerimi lahko povečamo število informacij, ki jih lahko zadržimo na kratek rok. Za starejše ljudi je še posebej pomembno, da poskrbimo, da imajo vsak dan vsaj nekaj nalog, ki jim direktno stimulirajo možgane, saj le to lahko na dolgi rok poskrbi za to, da bodo ostali v tako dobri formi, kot jim to starostne bolezni, ki vplivajo na možgane omogočajo, vendar se moramo pozanimati kakšne vaje za krepitev spomina so primerne.

Na drugi strani spektra pa imamo celostni razvoj otroških možganov, katerega preveč pogosto preprosto spregledamo, kdo bi vedel točno zakaj. Ne glede na to, ali je naš otrok pred ostalimi z doseganjem določenih mejnikov to še ne pomeni, da nam kot staršem ni treba skrbeti za celostni razvoj otroških možganov. Ne glede na to, da je naš otrok pred ostalimi moramo to videti kot vzpodbudo, ki jo nam daje otrok sam, da mu mi ponudimo več stimulacije, ki tudi tistim, ki so pred ostalim zagotavljamo celostni razvoj otroških možganov in s tem njihovo napredovanje v razvoju, kar je nekaj, na kar se mnogi požvižgajo ko vidijo, da ima otrok dober učni uspeh v prvih razredih osnovne šole. To se veda ne sme biti končni pokazatelj razvoja.