estetsko zobozdravstvo

Med neštetimi storitvami, ki jih ponujajo zobozdravniki, so mnoge namenjene prav temu, da dobro poskrbimo za zdravje svojih zob, druga pomembna dimenzija te ponudbe pa je tudi izgled nasmeha. 

Tako imamo na voljo zelo dobro prilagojene storitve za razne potrebe, ne glede na to, kaj pravzaprav potrebujemo – vedno lahko pričakujemo, da bomo pri strokovno usposobljenih izvajalcih našli prave rešitve. Če se zanimamo za storitve, s katerimi lahko polepšamo izgled svojih zob, potem nas zanima estetsko zobozdravstvo. To ponuja zelo prepričljiv nabor storitev za lepše zobe.

Seveda se tudi estetske storitve pogosto opravljajo z drugimi nameni in v kombinaciji z zdravljenjem zob. Tu najdemo precejšnje prekrivanje, saj je izgled nenazadnje pomembna funkcija zobovja. Zato se estetski posegi opravljajo tudi pri zdravljenjih in rekonstrukcijah zob, to pa pomeni, da imamo kar dosti možnosti za koriščenje te ponudbe. 

Najbolj prepričljivo je estetsko zobozdravstvo sicer pri zasebnikih, ki se osredotočajo prav na te storitve, a tudi drugod bomo našli nekaj možnosti za uspešno preureditev izgleda naših zob. Storitve so zelo raznolike in naslavljajo različne probleme, zato je vredno spoznati, kaj vse nam je na tem področju na voljo.

Najbolj značilne so za estetsko zobozdravstvo zobne luske in storitve beljenja zob

Estetsko zobozdravstvo spremlja zdravljenje zob

Najbolj pomembno je pogosto to, da lahko lepo uredimo svoje zobe v primeru kakšnih poškodb, bolezni in drugih težav. To ni nujno najbolj značilna vloga, ki jo ima estetsko zobozdravstvo, je pa v praksi najbolj odločilna. Sploh to velja za tiste, ki se srečujejo z večjimi težavami, recimo če jim zobje že manjkajo ali so močno poškodovani.

V takšnih primerih pride v poštev zobna protetika, ki sicer ni vključena na samo področje estetskega zobozdravstva, a se z njim močno povezuje. Pogosto se protetika pripravlja tudi za tiste, ki želijo le polepšati izgled svojega zobovja, a običajno so protetične rešitve bolj primerne za reševanje znakov in posledic kakšnih težav. Tu imamo kar nekaj dobrih možnosti, ki vodijo do odličnega končnega učinka – močno lahko izboljšamo tako funkcionalnost kot tudi izgled zobovja, kar je pogosto glavni cilj takšnih posegov.

Da bi bili s končnim rezultatom zares zadovoljni, moramo seveda izbrati prave rešitve za svoje potrebe. Tu se srečamo z raznimi storitvami in izdelki, ki jih ponuja estetsko zobozdravstvo tudi na področju protetike. V zadnjem času so vedno bolj priljubljeni zobni vsadki, ki omogočajo elegantno namestitev protetičnih nadomestkov. Lahko pa veliko dosežemo tudi s klasičnimi načini zdravljenja in s protezami, ki se namestijo na druge načine, še posebej, če nam manjkajo le kakšni posamezni zobje. To pomeni, da lahko vedno izbiramo med mnogimi rešitvami, torej bomo našli pravo opcijo za svoje potrebe. Tako zobna protetika kot samo estetsko zobozdravstvo nam ponujata veliko dobrih možnosti, če se znamo odločati med njimi.

Značilne storitve za estetsko zobozdravstvo

Če pomislimo na estetske storitve, verjetno ne pomislimo najprej na zobne vsadke in proteze. Bolj se osredotočamo na tiste storitve, ki imajo res izrazito estetsko vlogo oziroma je njihov glavni končni učinek lepši izgled zob.

Tako moramo gotovo omeniti beljenje zob, ki je med najpogostejšimi opravki zobozdravnikov s tega področja. Zobozdravstvo nam ponuja izredno prepričljive rešitve te vrste, saj se lahko spet odločamo med različnimi pristopi. Vsekakor je možno najti dobre rešitve tudi v primeru večjih težav – predvsem se za beljenje zob odločajo tisti, ki imajo razbarvane zobe zaradi kajenja, kave in drugih pregreh, ki močno vplivajo na izgled zob.

Na področju beljenja zob imamo več možnosti, recimo lasersko beljenje ali beljenje s kemičnimi sredstvi. Prav tako se lahko poslužimo izdelkov, ki jih ponuja estetsko zobozdravstvo. Med najbolj priljubljenimi rešitvami so recimo zobne luske, ki lahko v trenutku spremenijo podobo zobovja in zakrijejo tudi kakšne večje pomanjkljivosti. Vse to so rešitve, ki jih ponujajo zobozdravniki prav vsakomur, ki želi preurediti izgled svojih zob.

Estetsko zobozdravstvo nudi vrsto storitev za zdrave in lepe zobe

Zobozdravniki, ki opravljajo estetsko zobozdravstvo 

Ponudba je torej precej pestra, ni pa nujno, da bomo te storitve našli pri prav vsakem zobozdravniku. Večinoma se zobozdravniki osredotočajo na storitve, ki jih krije zavarovanje, med temi pa ni kakšnih nadstandardnih estetskih storitev. Zato te le redko vključuje tudi javno zobozdravstvo, verjetno bomo morali ponudbo iskati pri zasebnikih.

Nekateri zasebniki imajo dobro prilagojeno ponudbo prav za tiste, ki iščejo estetske storitve. Praviloma so zelo prepričljivi pri svojem delu in upravičijo zaupanje vseh pacientov. Je pa veliko odvisno od tega, za katerega zobozdravnika se odločimo – razlikuje se že ponudba, pa tudi končna izkušnja, ki je bomo deležni.

Omeniti moramo še cene. Ker gre večinoma za samoplačniške storitve, ki jih zdravstveno zavarovanje ne vključuje, lahko pričakujemo, da bo treba za posege plačati iz lastnega žepa. Načeloma velja, da je estetsko zobozdravstvo precej drago, a v resnici najdemo tudi ugodne storitve. Za beljenje zob bo treba morda odšteti le kakšnih 300 evrov, najdemo pa še razno drugo ponudbo, ki je še bolj ugodna. Nenazadnje lahko tu izkoristimo tudi razne opcije za čiščenje in poliranje zob ter splošno vzdrževanje ustne higiene. Na drugi strani pa imamo seveda na voljo tudi bistveno dražje estetske storitve, ki ponujajo izredno prepričljiv končni rezultat.