Zibelka

Kakovostna otroška oprema je nepogrešljiva pri vzgoji majhnih otrok, v mnogih primerih tudi neposredno odloča o njihovi varnosti. Poskrbeti moramo torej za to, da se poslužimo kakovostnih pripomočkov in učinkovite opreme.

Na varnost najbolj neposredno pomislimo pri avtosedežih, čeprav vožnja z avtomobilom ni vedno največje tveganje za dobrobit otroka. V vsakem primeru pa mora biti otroški avtosedež dobro pripravljen na morebitne nepričakovane obremenitve pri vožnji. Ne mislimo le na možnost trženja, temveč tudi na vse druge sile, ki delujejo pri vožnji. Otroški avtosedež mora biti varno in stabilno nameščen, malček pa mora biti prav tako varno zapet v njem. Tako tudi v ostrih ovinkih ne bo bojazni, da bi šlo kaj narobe. Seveda pa je največje tveganje v primeru trčenja, takrat se lahko otroški avtosedež izkaže za nepogrešljivo varnostno opremo. Sodobni avtosedeži so praviloma zelo dobro pripravljeni na takšne obremenitve, kar potrjujejo nekateri nujni certifikati, te odlike pa se pokažejo že pri manjših trčenjih, ki so lahko prav tako nevarna.

Varnost je na prvem mestu tudi pri preostali otroški opremi, tudi če morda ne pomislimo takoj prav na to nujo. Odličen primer je recimo še zibelka, ki mora biti povsem varna in zanesljiva. Ravno v njej namreč otroka puščamo za dlje časa, pogosto tudi brez nadzora. Ker gotovo želimo, da bi bil tudi preko noči malček na varnem, mora biti zibelka odlično prilagojena temu namenu. Za to poskrbi visoka varnostna ograja, poleg tega se moramo prepričati, da je celotna zibelka izdelana iz mehkih in udobnih materialov. V poštev pridejo tudi nekateri drugi dejavniki, recimo to, da je zibelka postavljena na varnem mestu, da se ne more prevrniti in ne more kaj pasti nanjo.

Na varnost otroka nasploh vplivajo nešteti faktorji, na katere ne moremo biti stalno pozorni. Mnogi starši o teh močno skrbijo, a običajno lahko zagotovimo dobro varnost pred morebitnimi tveganji, tudi z dobro opremo.