Povezovalni trak

Na bremenske vrvi se pri delu s težjim tovorom zelo zanašamo. Pomembno je torej, da je prav vsak izdelek te vrste povsem pripravljen na naloge, ki jih mora opravljati, predvsem seveda na obremenitve, ki jih pri tem prenaša. Uporabnik je odgovoren za to, da izbere pravo opremo za delo, zato je pomembno, da znamo prepoznati lastnosti bremenskih vrvi in uporabiti rešitev, ki bo odgovarjala zahtevam dela.

Najlažje bo prepoznati dvižni ali povezovalni trak, ki je običajno obarvan v razločen barvni odtenek – ta že sporoča nekaj o lastnostih izdelka. Barva traka je vezana na nosilnost, tako da lahko takoj ugotovimo, če je trak zadosten za nalogo, za katero ga nameravamo uporabiti. Povezovalni trak sicer nima tako velike nosilnosti in v tem primeru barva običajno ne pride toliko v poštev, gotovo pa moramo biti pozorni na druge lastnosti izdelka. Veliko je odvisno od tega, v kakšnem okolju opremo uporabljamo. Ker povezovalni trak pogosto uporabljamo za varno dolgotrajno skladiščenje tovora, mora biti vzdržljiv in odporen na različne razmere, predvsem na vročino, vlago, UV sevanje in druge grožnje, ki so prisotne v skladiščih ali pri transportu.

Za dvigovanje in prestavljanje težjih tovorov bo prišla morda bolj v poštev veriga, ki ima lahko prav tako zelo raznolike lastnosti. Najprej se seveda pozanimamo o nosilnosti, ki je pogosto ključna lastnost te opreme. Veriga je namreč v uporabi v verižnih dvigalih in drugi opremi, ki se uporablja prav za dvigovanje najtežjih tovorov, torej se moramo takoj prepričati, da zmore breme tudi dvigniti oziroma prenašati. Spet pa to ni edina lastnost, ki nas zanima. Posebej pomembno je recimo tudi to, da se veriga učinkovito uporabi, saj sama nosilnost še ne zagotavlja zanesljivega dvigovanja tovora. Posvetimo se predvsem oblikovanju stremen oziroma izbiri drugih elementov, ki poskrbijo za zanesljivo povezavo s tovorom, še posebej pri nepravilnih oblikah in neenakomernih obtežitvah.