žensko gorsko kolo

Izbira pravega kolesa je izredno pomembna, saj je prav od te odločitve odvisna celotna izkušnja, ki jo bomo imeli pri kolesarjenju. Tisti, ki se redno podajajo na kolo in se morda odpravljajo tudi na kakšne daljše izlete, bodo gotovo skrbno izbrali pravo kolo zase. Imamo pa pri tem včasih kar zahtevno nalogo, paziti moramo na nekatere detajle, ki so v končni fazi lahko odločilni.

Tako se recimo odločimo za žensko gorsko kolo, ki je pogosto najboljša izbira. Za gorsko varianto se seveda odločimo zato, da ne bi bili omejeni le na ceste in druge urejene površine. Posebni ženski modeli pa imajo prav tako svoje prednosti, ki jih lahko predstavnice nežnejšega spola dobro izkoristijo. Vedno lahko pričakujemo, da bomo dobili v ponudbi kolesarskih trgovin prave možnosti za svoje interese, saj je izbira zelo pestra. Pozorni smo na nekatere posebnosti, seveda pa tudi na splošne odlike koles, med katerimi izbiramo. Nato posežemo še po uporabni dodatni opremi in že smo pripravljeni na nepozabne kolesarske izlete.

Kakšne posebnosti ima žensko gorsko kolo?

Ko primerjamo ženske in moške modele pri razni opremi pogosto niti ni velikih razlik, spremembe so le kozmetične ali pa v kakšnih detajlih. Pri kolesih je drugače in takoj bomo prepoznali ženske modele v primerjavi z moškimi. Tudi gorska kolesa pokažejo nekatere razlike, ki jih ne moremo spregledati. A poleg tega bodo nekatere razlike ostale nevidne in bodo le neopazno sodelovale pri ustvarjanju dobre izkušnje na kolesu za svoje uporabnike oziroma uporabnice.

Žensko gorsko kolo ima različne dobrodošle prilagoditve

Največja oziroma najbolj opazna razlika je v zasnovi okvira. Moška kolesa imajo okvir oblikovan v obliki trapeza, kar je načeloma najbolj zanesljiva in učinkovita oblika za stabilen in vzdržljiv okvir kolesa. Sile pri vožnji se optimalno razporedijo, tako da je okvir lahko lahek in okreten, ne da bi tvegali kakšne poškodbe. Zakaj torej tudi žensko gorsko kolo nima takšnega okvira? Razlog za to je treba iskati v preteklosti, pravzaprav takrat, ko se je kolesarjenje šele uveljavljalo. Navdušenci nad kolesarjenjem so bili večinoma moški, a naposled so tudi ženske začele raziskovati nove načine za opravljanje vsakdanjih poti. Problem je bil le v tem, da so se z dolgim krilom težko zavihtele na kolo, takšen položaj je bil nadvse neroden tudi za poganjanje pedal v tovrstni opravi. Pripravili so torej žensko kolo s prilagojeno prečno gredjo, tako da je bila uporaba za ženske veliko bolj enostavna.

https://www.youtube.com/watch?v=-w8x0XmD9uI

Tudi sodobno žensko gorsko kolo ima takšno prilagoditev, čeprav ta nima več prave funkcije. S sodobnimi materiali in naprednim dizajnom je možno tudi takšen okvir izpopolniti za prenašanje večjih obremenitev. Imajo pa ženski modeli še druge prilagoditve, okvir upošteva drugačne proporce ženskega telesa – omogoča veliko bolj udobno sedenje, skrajša razdaljo do krmila in zagotovi optimalen položaj obtežitve. Tako bo poganjanje pedalov veliko lažje in predvsem bolj udobno, torej se gotovo splača izbrati žensko gorsko kolo

Žensko gorsko kolo in druge vrste koles

Seveda pa se ni treba odločiti za gorsko kolo, če nimamo v mislih vožnje po neurejenih terenih. Praktično vsaka kolesarska trgovina ima v ponudbi tudi druge vrste koles, med temi pa najdemo tudi prilagojene ženske modele. Tako bodo ljubiteljice kolesarjenja gotovo prišle na svoj račun, tudi če imajo kakšne posebne interese.

Odločamo se lahko med številnimi modeli glede na svoje interese. Najprej seveda premislimo o tem, na kakšnem terenu se bomo znašli na svojih poteh. Kaj lahko se izkaže, da je prav žensko gorsko kolo najboljša izbira, če načrtujemo razgibano vožnjo po različnih površinah. Prav tako pa se lahko odločamo med nekaterimi vmesnimi izvedbami, gorska kolesa vsekakor niso edina možnost za tiste, ki se ne želijo omejevati s cestnim kolesom. Zelo vsestranska so recimo gravel kolesa, ki so kot nalašč za raznovrstno vožnjo po bolj ali manj urejenih površinah. Nato pa najdemo tudi razne druge izvedbe, kot je recimo treking kolo ali pa kakšni posebej prilagojeni modeli za različne aktivnosti. Vse to ponuja kolesarska trgovina na enem mestu, tako da si lahko nekoliko poenostavimo izbiro in nakup.

Žensko gorsko kolo lahko zamenjamo tudi z drugimi ženskimi modeli za bolj urejene površine

Kje kupiti žensko gorsko kolo?

Ponudba je precej pestra, pobrskamo lahko tudi po spletu. Je pa pametno žensko gorsko kolo kupiti v fizični prodajalni, saj se želimo sami prepričati o tem, da nam res ustreza. Na srečo lahko dobimo dobro ponudbo, nenazadnje ponuja kolesa Ljubljana v mnogih specializiranih prodajalnah, ki jih lahko kadarkoli obiščemo. Gotovo bomo zadovoljni s trgovinami, ki se ukvarjajo prav s kolesarsko opremo, saj so to pravi centri, ki so zelo dobro založeni z raznovrstno opremo. Tudi žensko gorsko kolo bomo brez težav dobili. Primerjamo lahko različne modele, kolesa tudi preizkusimo ali ob nakupu prilagodimo svojim željam. Tako bomo gotovo zelo zadovoljni s ponudbo, ki jo ima za kolesa Ljubljana, predvsem pa s svojo izkušnjo ob izbiri in nakupu. Za piko na i poskrbi dodatna ponudba, kolesarske trgovine nam pogosto nudijo še dodatno opremo, kolesarska oblačila in prehrano ter servisne storitve.