TIG varilni aparat

TIG varilni aparat je sestavljen in štirih glavnih delov opreme, ki so vir energije, bakla, podporni sistem in zaščitna oprema. Če se najprej posvetimo viru energije, moramo vedeti, da je za TIG varjenje potreben konstanten izmenični tok. Razmerje med napetostjo obloka in varilnim tokom nam med delom zagotavlja konstanten tok energije. 

TIG varilni aparat ima tudi lok, čigar dolžina je odvisna od tega, kako varno lahko varilec drži gorilec nad obdelovalcem. Dolžina loka pa mora biti sorazmerna z napetostjo loka, kar pomeni, da je pri krajšem loku tudi napetost manjša. Spreminjanje dolžine loka za na primer 3 ali 4 milimetre, lahko zahteva tudi 5V manjšo napetost. 

TIG varilni aparat se lahko uporablja tudi za varjenje na občutljivih območjih, saj omogoča uporabo tehnike, ki ni visokofrekvenčna. Elektrodo v tem primeru kratko obkrožite na obdelovanec, tok pa bo začel teči šele, ko boste elektrodo dvignili s površine. 

Varilni aparat co2 za obločno varjenje 

Varilni aparat co2 omogoča obločno varjenje, kjer napajalni motor samodejno dovaja varilno žico, ki je navita na tuljavi, v varilno gorilnico. Varilna žica, ki se elektrificira skozi kontaktno konico, tako postane elektroda, ki naredi oblok z osnovno kovino .Obločna toplota topi žico in osnovno kovino, da združi dva kosa navadne kovine. 

Varilni aparat co2 med varjenjem iz varilne šobe gorilnice dovaja plin CO2, ki ščiti varilni bazen, da na kovino zvara ne vplivata kisik in dušik v ozračju. Ker postane železo v kombinaciji z dušikom krhko, se uporabi CO2 za zaščito varilnega bazena pred atmosfero. Plin CO2 pa lahko v bližino loka s toploto obloka in z zelo visoko temperaturo razgradimo na CO in O. Varilni aparat co2 je odličen za natančno in kvalitetno varjenje. Uporablja se za varjenje različnih kovin, saj se njegov princip delovanja zelo dobro obnese in je zato zelo zaželen.