talno gretje

Ogrevanje je kritična funkcija v vsakem stanovanju, pa tudi v praktično vseh drugih objektih, ki jih redno uporabljamo tudi preko zime. Zato moramo skrbno izbrati zanesljiv in zmogljiv sistem, ki lahko zagotovi izvrstno izkušnjo za stanovalce oziroma uporabnike prostora. A pozor, ker se bomo ogrevali preko dolge zime, bo ta sistem porabil veliko energije, s tem pa nastanejo visoki stroški – ob zanesljivost in zmogljivost moramo torej dodati še varčnost, kar so glavne prioritete pri izbiri ogrevalnega sistema. 

S tem v mislih lahko preletimo različne možnosti. Posvetimo se tako različnim virom energije, kot tudi različnim zasnovam grelnih teles. Med slednjimi izstopa talno gretje, ki je pogosto kar najboljša možnost. Ponuja nam namreč veliko fleksibilnosti in odličen končni rezultat, sploh v kombinaciji z varčnimi viri energije.

Električno talno gretje

Ena izmed možnosti je talno ogrevanje z elektriko. Pri tem se običajno uporablja grelna preproga oziroma kar folija za talno gretje, ki ponuja številne prednosti v primerjavi s toplovodnim ogrevanjem, ki ga lahko prav tako vgradimo pod pohodno površino.

Za grelne preproge in folije je značilno predvsem to, da omogočajo zelo enostavno vgradnjo. Za razliko od kompleksnih toplovodnih sistemov nimamo opravka z napeljavo cevi, dobimo že pripravljeno folijo oziroma preprogo za talno gretje. To preprosto položimo na ustrezno pripravljeno površino in povežemo z električnim omrežjem. Izvrstno se takšne rešitve obnesejo za lokalno ogrevanje posameznih prostorov, predvsem je priporočljiva folija za talno gretje v kopalnici – vgradnja bo poceni in enostavna, še več prednosti pa bomo odkrili ob dolgoročni uporabi.

Takoj je jasno, da so takšne rešitve zelo kompaktne, poleg enostavne vgradnje nudijo tudi izvrsten izkoristek prostora. Pohodna površina se bo dvignila le za nekaj milimetrov, tako da ne bomo močno posegali v prostor. Z elegantno zasnovo pa električno talno gretje dosega tudi izvrstne učinke, je zelo odzivno in prilagodljivo. Deluje neposredno pod pohodno površino, tako da se prostor hitro segreje, tla pa so zelo prijetna za stanovalce. Dober termostat nam omogoča popoln nadzor nad delovanjem ogrevanja, lahko ga celo avtomatiziramo ali upravljamo na daljavo.

Talno gretje in drugi električni sistemi

Talnemu gretju se pridružujejo tudi IR paneli za ogrevanje, električni radiatorji in druga grelna telesa, ki pri delovanju porabljajo električno energijo. Vse te variante družijo prednosti, ki izhajajo iz tega energenta. Elektrika je precej poceni v primerjavi z večino drugih energentov, tako da omogoča cenovno ugodno ogrevanje. Poleg tega imajo IR paneli za ogrevanje zelo visoke izkoristke, toplotnih izgub praktično ni. Energija se v celoti pretvori v toploto, tako da ni potratne porabe energentov, kot to velja za toplovodne radiatorje. Sestavimo lahko zelo prepričljiv sistem, ki bo odlično deloval.

Odlično se obnese električno talno gretje, ki ne povzroča preglavic pri vgradnji

Dodatna prednost je enostavna zasnova in namestitev, kar odlikuje že talno gretje. Še lažja bo namestitev nadometnih grelnih elementov. Pravzaprav se velika prednost izkaže že ob nakupu, saj je ta oprema relativno poceni, to pa tudi zato, ker ne bo treba plačevati za montažo. Zato so električni sistemi zelo fleksibilni, lahko jih uporabimo za celo stanovanje, lahko pa tudi le za posamezne prostore. Enostavno lahko kupimo grelne panele in jih poljubno namestimo po stanovanju. Z dobrim načrtom in ustrezno postavitvijo dosežemo izvrstne učinke v vsakem primeru. Zato so posebej priljubljeni IR paneli za kopalnico, v tem prostoru pogosto potrebujemo ločeno ogrevanje, pričakujemo pa posebno odzivnost in odlično delovanje. Ravno IR ogrevanje je lahko idealna rešitev.

Ne glede na to, ali bodo služili IR paneli za kopalnico ali za druge prostore, morda kar za celo stanovanje, lahko od njih pričakujemo brezhibno delovanje in zelo prijetno izkušnjo pri uporabi. Tako kot električno talno gretje so tudi IR paneli odzivni in prilagodljivi, vedno imamo popoln nadzor nad ogrevanjem. Prostor ogrevajo enakomerno, s tem da ne pregrevajo zraka, temveč dosežejo površine v prostoru. Tako ne bo hladnih kotičkov in površin, že pri nižji temperaturi lahko pričakujemo zelo prijetno izkušnjo. To še nadgrajuje odličen izkoristek IR panelov, z minimalno porabo električne energije se lahko zanesljivo ogrevamo.

Toplovodni sistemi za talno gretje zahtevajo nekaj več dela

Toplovodno talno gretje

Električne sisteme družijo nekatere značilne odlike, ki jih prinaša ta energent. Vedno gre za enostavna grelna telesa, ki jih brez težav namestimo na svoje mesto, povežejo se le z električnim omrežjem. Če imamo v mislih talno gretje, je to velika prednost, ni pa še zadosten razlog, da se odločimo za električni sistem. Toplovodno talno gretje je namreč lahko dobra alternativa, sploh če že imamo urejen toplovodni sistem in učinkovit vir energije.

V takšnem primeru bo vgradnja talnega gretja razmeroma enostavna, saj ne bo treba močno posegati v objekt. Projekt je pravzaprav primerljiv kot pri električnih variantah, treba je pripraviti tla, vgraditi grelna telesa in zaključiti pohodno površino. Toplovodno talno gretje se ob tem poveže s toplovodnim sistemom, kar zahteva nekaj več truda, seveda pa imamo opravka tudi z virom ogrevanja, ki je lahko kurilna naprava, toplotna črpalka ali kaj drugega. Vsekakor so lahko tudi ti sistemi zelo posrečeni in si zaslužijo posebne pozornosti.