skateboard

Prosti čas si lahko dobro popestrimo z raznimi razvedrilnimi aktivnostmi, še posebej, če nas te vodijo na svež zrak. Tu imamo celo vrsto različnih hobijev, ki so zelo zanimivi in blagodejni za človeško telo, še bolje pa vplivajo na um. Da bi se lahko res sprostili, hkrati pa ob udejstvovanju v raznih aktivnostih tudi uživali, moramo imeti primerno opremo, zelo dobrodošla pa je tudi dobra družba. 

Na voljo imamo celo vrsto atraktivnih možnosti, med katerimi se odločamo glede na svoje interese in pričakovanja. Predvsem med mladimi je priljubljena izbira skateboard, pravzaprav je to v posameznih generacijah pravi hit. Okoli rolkanja se je razvila prava subkultura, ki močno presega same aktivnosti pri vožnji na rolki. Seveda pa še zdaleč ni nujno, da se res v celoti predamo temu svetu, večina rolkarjev preprosto uživa pri vožnji na kolescih in preizkuša svoje spretnosti pri kakšnih trikih.

Podobno zanimive so možnosti, ki jih odpira rolanje, saj gre za nenazadnje za sorodno opremo. Gotovo pa moramo na tem mestu omeniti še kotalkanje, ki je prav tako dobra ideja, sploh za otroke. V vsakem primeru potrebujemo nekaj osnovne opreme, nato pa že lahko raziščemo malo morje možnosti, ki jih takšne aktivnosti odpirajo. Tako za otroke kot za odrasle bodo te aktivnosti zelo zanimive. Ne le za samo rekreacijo, temveč tudi za druženje, nenazadnje pa celo za opravljanje kakšnih krajših poti, skateboard se lahko izkaže za uporabno prevozno sredstvo.

Skateboard lahko uporabimo tudi za prevoz

Skateboard za rekreacijo in druženje

Najbolj značilne pa so rolke za kakšne skate parke, kjer se lahko lotevamo skokov in trikov ali pa na druge načine razvijamo svoje spretnosti na rolki. To je izvrstna ideja za aktivno preživljanje prostega časa, saj gre za zanimivo in zabavno aktivnost, ob kateri smo stalno v gibanju. Gre za dobrodošlo rekreacijo, ki nam pogosto manjka. Rolka zahteva različne spretnosti, nenazadnje moramo imeti že dobro ravnotežje, da se lahko prevažamo na njej. To so spretnosti, ki so na prvi pogled varljivo enostavne, bo pa upravljanje rolke verjetno pravo presenečenje za tiste, ki se prvič preizkusijo v tej vlogi.

Povsem drugačno doživetje je izvajanje kakšnih skokov in trikov, s katerimi skateboard pravzaprav predstavi ves svoj potencial. Ponekod imamo urejene posebne parke, ki omogočajo prevažanje po idealnem terenu za tak namen. Lahko pa izkoristimo tudi preostalo infrastrukturo v urbanih središčih, nenazadnje lahko rolkamo na praktično vsaki urejeni površini, izvajamo tudi razne trike in skoke. Velikih omejitev nimamo, ravno zato je rolkanje tako priljubljeno. 

Dodatna prednost je ta, da gre pogosto za družabne aktivnosti. Dobimo se s prijatelji in primerjamo svoje spretnosti, pogosto tudi tekmujemo. Otroci bodo z rolko postali nekoliko bolj samostojni in samozavestni, hkrati pa gre še vedno za zanimivo igro in koristno druženje z vrstniki.

Skateboard in rolerji

Na tem mestu je treba omeniti še rolerje, ki so prav tako zelo posrečena izbira, če imamo v mislih zanimive družabne aktivnosti na prostem. Poleg tega pa je rolanje lahko tudi dobra možnost za opravljanje kakšnih vsakdanjih poti, saj hitro premagujemo kilometre po kolesarskih stezah, pločnikih in drugih urejenih površinah.

Zelo priljubljeni so rolerji za otroke, malčki bodo znali dobro izkoristiti velik potencial, ki ga ima ta oprema. Načeloma so bolj primerni kot skateboard, saj so nekoliko bolj intuitivni za uporabo, hitreje lahko usvojimo nujne spretnosti za vožnjo. Rolerji so tudi bolj stabilni in zanesljivi, tako da se izognemo tveganju za kakšne hude padce in druge nezgode. V vsakem primeru pomislimo še na zaščitno opremo, ki jo otroci vedno potrebujejo.

Tudi doma je lahko skateboard zelo priljubljena oprema

Gotovo pa bodo malčki tudi sami hitro prepoznali mnoge možnosti, ki jih ponujajo te aktivnosti. Pogosto se na ta način družijo in zabavajo, lahko pa se tudi sami zamotijo v svoji igri na rolerjih. Ravno zato so rolerji za otroke zelo posrečena izbira, če želimo svojemu malčku ponuditi kar najboljše možnosti za sproščeno igro in zabavo.

Izbira opreme za skateboard in rolanje

Dodatna prednost teh aktivnosti je bržkone še ta, da ne potrebujemo kakšne posebej kompleksne ali drage opreme. Skateboard lahko dobimo za nekaj deset evrov, tudi rolerji so precej poceni, sploh otroški modeli. Tako bomo že z minimalno investicijo pripravljeni na vse možnosti, ki jih takšna oprema odpira. Seveda se lahko odločimo tudi za kakšne dražje kose, sploh če imamo posebne zahteve in namene pri uporabi. A to večinoma velja za tiste uporabnike, ki se že bolje spoznajo na svoje aktivnosti in so pripravljeni za svoj hobi nameniti tudi nekaj več denarja. Oprema za začetnike je zelo dostopna, tako je dobra rolka lahko povsem samoumevna izbira.

Ob tem pa ne smemo pozabiti še na nekaj dodatne opreme. Tako pri rolkanju kot pri rolanju in kotalkanju potrebujemo nekaj zaščitne opreme, priporočljiva je tudi čelada. Pri padcih in udarcih so precej izpostavljeni nekateri deli telesa, uporabimo lahko ščitnike za kolena in komolce. Nato pa bomo potrebovali še nekaj opreme za sam skateboard oziroma rolerje, recimo rezervne koleščke, zavore in podobne dodatke.