joga

Človeško telo je zelo napreden stroj, ki odlično deluje le, če zanj dobro skrbimo. Zdrav življenjski slog vključuje kar nekaj nujnih opravkov, predvsem uravnoteženo prehrano in redno gibanje. Da bomo ostali zdravi in vzdrževali tudi dobro počutje, moramo torej imeti ustrezne navade. Hkrati si lahko pomagamo z dodatnimi storitvami, ki nam koristijo v primeru kakšnih težav ali pa dopolnjujejo našo skrb za zdravje.

Ustrezno dopolnitev zdravega življenjskega sloga predstavlja ponudba, ki jo ima Svet zdravja na svetzdravja.si. Najdemo možnosti za prilagojeno vadbo in strokovno pripravljene programe, pa tudi storitve, kot sta limfna drenaža in McKenzie terapija.

Tudi limfna drenaža je del zdravega življenja

Za optimalno delovanje organizma skrbijo številni sistemi, ki morajo dobro delovati med seboj. Celotno telo s hranili in kisikom oskrbuje kri, odpadne snovi iz celic pa nazaj v krvni obtok spravlja limfni sistem. Tudi ta mora dobro delovati, če želimo živeti zdravo. Da ne bi odvečne in odpadne snovi zastajale v telesnih celicah, je včasih potrebna limfna drenaža, ki spodbudi delovanje tega sistema.

V optimalnih okoliščinah limfna drenaža ni tako kritična, čeprav zdravemu človeku ne more škoditi. Je pa ta storitev priporočljiva za tiste, ki se srečujejo s kakšnimi poškodbami in težavami. Ne le pri hujših problemih, temveč tudi pri oteklinah, pri zastajanju telesnih tekočin, nenazadnje tudi kot dopolnitev drugih prizadevanj za zdravo življenje. Vedno je dobro imeti delujoč limfni sistem, ki skrbi za nemoteno odvajanje odpadnih snovi iz celic. Tako se bo telo lahko sproti obnavljalo in vzdrževalo svojo pripravljenost, sami pa bomo uživali v zdravju in dobrem počutju.

Zato je limfna drenaža med najbolj priporočljivimi storitvami, ki jih najdemo pri raznovrstnih ponudnikih. Je del redne skrbi za zdravo telo, lahko pa se koristi tudi za odpravljanje kakšnih težav, recimo pri poškodbah. Večinoma se opravlja ročna limfna drenaža, ki je dokaj sproščujoča oblika manualne terapije, včasih pa se ta postopek opravlja tudi s pomočjo posebnih naprav. Tako bomo dopolnili dejavnosti za zdravo telo in dobro počutje, pričakujemo lahko odličen rezultat.

joging

Online vadba pomaga pri rednem razgibavanju

Ključna komponenta zdravega življenjskega sloga je redno gibanje, prav to pa pogosto povzroča težave. Težko namreč v svoj vsakdan vključimo vsaj pol ure intenzivnega gibanja, če imamo urnik že povsem zapolnjen z drugimi obveznostmi. Prav tako pogosto zmanjka motivacije in zelo hitro najdemo izgovore, recimo slabo vreme. Da ne bi tako hitro obupali, nam lahko pomaga online vadba, ki je postala v zadnjih letih izredno priljubljena.

To so namreč enostavni vadbeni programi, ki so zasnovani tako, da jim lahko brez težav sledimo tudi doma. Vključujejo koristne vaje, s katerimi razgibamo celo telo, se dobro nadihamo in poskrbimo za zdravo delovanje telesa. Seveda so na voljo različni programi, ki jih je možno prilagoditi glede na pripravljenost in interese posameznika, a ni nujno, da bomo vedno opravljali kakšno zelo zahtevno vadbo na robu svojih zmogljivosti. Pogosto je online vadba namenjena vzdrževanju redne telesne aktivnosti, da razbremenimo svoje telo in omilimo posledice vsakdanjih obremenitev.

Online vadba je lahko prvi korak k zdravemu življenju

Zelo primerni so online programi za tiste, ki nimajo ustaljene rutine gibanja. Dobro deluje celo kot prvi korak na poti do zdravega življenjskega sloga. Programi na https://www.svetzdravja.si/spletna-vadba/ nam dajejo možnost oblikovanja prilagojenih programov, s katerimi ne bo težko začeti. Najtežji korak je odločitev, nato je sama vadba precej preprosta. Ti programi so namenjeni tistim, ki želijo kar doma narediti nekaj dobrega za svoje telo, zasnovani pa so tako, da niso pretirano zahtevni in jim lahko sledimo v svojem ritmu.

S tem je online vadba kot nalašč za pridobivanje in utrjevanje zdravih navad. Z dobrimi temelji bomo lažje vzdrževali zdrav življenjski slog tudi kasneje, najprej je pomembno, da imamo zanesljivo podlago in dober načrt. Prav tako je takšna vadba lahko izredno koristna za tiste, ki se soočajo z bolečinami in poškodbami ter drugimi posledicami vsakdanjih obremenitev.

McKenzie terapija z vadbo pomaga pri poškodbah in bolečinah

Zanimiva opcija za tiste, ki imajo težave z bolečinami in poškodbami, je McKenzie terapija. To je vrsta terapije, ki vključuje gibalne vaje. Na ta način naslovi kritične točke v telesu in razbremenjuje obremenitve, ki povzročajo težave. Seveda mora biti terapija ustrezno zasnovana, da bodo vaje zares učinkovite, prav tako ne moremo pričakovati čudežev v vsakem primeru. A pogosto se takšna terapija zelo dobro obnese ravno pri tistih težavah, s katerimi se najpogosteje srečujemo – to so recimo bolečine v križu zaradi dolgotrajnega sedenja, bolečine v vratu, tudi bolečine zaradi preobremenitev in športnih poškodb.

V primeru takšnih težav se priporoča počitek, izogibamo se intenzivnim fizičnim aktivnostim. McKenzie terapija pa vključuje vaje, s katerimi spodbujamo regeneracijo tkiv v prizadetih predelih mišično-skeletnega sistema. To so precej preproste vaje, ki jih opravljamo ravno s tem namenom, da pripomoremo k okrevanju, ne za intenzivno razgibavanje ali trening. Običajno McKenzie terapija vključuje le eno ali dve vaji, ki jih ponavljamo večkrat na dan, zato je zelo pomembno, da program pripravi izkušen in usposobljen terapevt.

vadba

McKenzie terapija zahteva dober načrt

Kako poteka McKenzie terapija? Najprej bo treba obiskati strokovnjaka, ki lahko pripravi dober načrt. To vključuje pregled in ugotavljanje specifičnih težav, oceni se stanje, ki morda dopušča takšno terapijo, morda pa dobimo že tu priporočilo za kak drug pristop. Če je McKenzie terapija možna, bo terapevt glede na naše težave oziroma bolečine pripravil ustrezne vaje in program vadbe.

Na podlagi tega programa vse opravljamo sami doma. Ni treba obiskovati terapij, prihranimo veliko časa in denarja, pa tudi domača vadba ni zelo zahtevna. Z vestno vadbo po strokovno pripravljenem načrtu lahko uspešno odpravimo bolečine in blage poškodbe.