Kadrovska mapa

Poslovanje večjih podjetij je običajno načrtovano tako, ponuja kar najboljši izkoristek razpoložljivega kadra. Predvsem v večjih podjetjih, ki imajo tudi veliko dela, se oblikuje posamezne projekte in projektne skupine, kar v izhodišču sicer zahteva nekaj dodatnega dela, na dolgi rok pa ponuja zelo dobre rezultate. Seveda pa si lahko ta opravila nekoliko olajšamo, če se odločimo za računalniško pomoč!

Sodobni računalniški sistemi nam pomagajo na praktično vsakem koraku, tudi pri poslovanju se lahko izkažejo za zelo koristne. Pri upravljanju kadra je recimo nepogrešljiva kadrovska mapa, ki jo lahko oblikujemo tudi v digitalnem svetu. S pomočjo računalnika bo namreč bistveno lažje zbirati vse podatke, ki so pomembni za projektno vodenje in upravljanje kadra, predvsem pa bo takšne podatke lažje obdelovati in uporabljati. Seveda ima lahko tudi fizična kadrovska mapa zelo bogato zbirko podatkov, a v tem primeru ne moremo pričakovati, da bomo deležni pregledne predstavitve, naprednih primerjav in analiz, samodejnih opomnikov in podobnih prednosti, ki jih prinaša računalniška kadrovska mapa

Na podlagi obsežne zbirke podatkov o kadru lahko enostavno oblikujemo najboljše projektne skupine. Na ta način bo projektno vodenje lažje, rezultati pa boljši. Poleg tega s temi opravili niti ne bo veliko dela – največ dela je z zbiranjem in urejanjem podatkov, kar v veliki meri opravi kar računalnik. Seveda pa se bo treba na ta način dela nekoliko privaditi, če podjetje še ne uporablja računalniških dokumentnih sistemov. Vsekakor so to odločitve, ki lahko pomembno vplivajo na projektno vodenje in dolgoročno uspešnost poslovanja, zato se je treba odločiti za najboljšo možno rešitev v danem primeru. Vsaka sprememba zahteva nekaj prilagoditev, včasih tudi dodatne stroške in nekaj dela, a na dolgi rok je takšna investicija običajno upravičena. Lahko pa se izkaže, da takšne spremembe ne bodo prinesle opazne razlike, v takšnih podjetjih investicija pač ni upravičena.