Prijeten obisk zobozdravnika

Zobozdravnika pogosto povezujemo s strahom in bolečino, a to je le stereotip, ki ni nujno povezan z resničnostjo. Seveda so najbolj na udaru otroci, ki imajo z zobozdravniki največ opravka, pogosto pa so deležni tudi najbolj neprijetnih posegov – en takšnih je puljenje zoba, saj v času izpadanja mlečnih zob naravni procesi včasih niso dovolj. A tudi odrasli imajo včasih takšne izkušnje, tako da je v vsakem primeru pomembno, da poskušajo vsi vpleteni narediti obisk pri zobozdravniku kar se da prijeten.

Da bi bili z zobozdravnikom kar se da zadovoljni, moramo kaj storiti že sami doma. Izkoristimo lahko naravno čiščenje zobnega kamna in z dobro ustno higieno odpravimo tveganje za nastanek kariesa in drugih zobnih bolezni. Naravno čiščenje zobnega kamna dopolnjuje zdrava prehrana, predvsem pa se izogibamo razvad, ki vplivajo na zobe. Izogibamo se kajenju, pa tudi pitju čajev in kave. Seveda se izogibamo tudi drogam, ki lahko na nepredvidljive načine vplivajo na zobe. Splošni življenjski slog dopolnjuje naravno čiščenje zobnega kamna in drugi procesi, ki pri urejeni prebavi in zdravem življenju skrbijo tudi za dobro stanje zobovja. Seveda k temu pripomoremo še z rednim ščetkanjem in nitkanjem, poskrbimo tudi za to, da so ti postopki pravilno izvedeni.

Vseeno ne bo šlo brez obiska zobozdravnika. Ni nujno, da bo šlo za puljenje zoba ali druge posebne posege, najpogostejši so redni pregledi, ki so odlična preventiva. Prav tako lahko na ta način zagotovimo hitro odpravljanje morebitnih težav, saj je možno najbolje ukrepati že takoj, ko zaznamo prve znake morebitnih težav. Le tako bomo s storitvami zobozdravnikov kar najbolj zadovoljni.

Nazadnje pa gre vsekakor omeniti še to, da imajo na izkušnjo pri obisku zobozdravnika velik vpliv tudi zobozdravniki sami. Tudi oni odločajo o tem, kako boleče bo puljenje zoba in kako prijetne bodo druge izkušnje – splača se premišljeno izbrati pravega strokovnjaka.