urejanje-trave

Zelen in sijoč travnik je ponos vsakega lastnika hiše ali druge nepremičnine. Obenem pa ustvari prvi vtis, ko k nam pridejo na obisk družinski člani in prijatelji. Pogosto se zgodi, da se pojavi rumena trava, ali deli zemlje, kjer trava ne raste. To močno poslabša izgled naše zelenice, saj ne izgleda več tako bogato. Poleg tega pa daje vtis zanemarjenega ali zapuščenega zemljišča. Sijaj in izgled travnika lahko ohranimo, če opravimo gnojenje trave ob pravilnem času. Vsaka vrsta trava zahteva gnojenje ob drugačnem času. Načeloma pa ga je najbolje opraviti takrat, ko še raste, saj lahko uporabi obogateno zemljo s hranili, da ojača svoj sistem korenin. Ne pozabite niti na dovolj vode, ki jo trava potrebuje ravno tako, kot vse druge rastline.

Gnojenje trave obogati zemljo s hranili

Travnik je samosvoj ekosistem. Kljub temu pa potrebuje dragocena hranila iz zemlje, ki v naravni niso v enakomernem razporedu. Večino vrst zemlje ne vsebuje vseh elementov, ki jih trava potrebuje za rast. Obenem pa lahko deževje in drugi elementi sperejo hranila iz zemlje ali jih razporedijo v drug del našega zemljišča. Ker je trava živ organizem, potrebuje neprekinjen dostop do fosforja, dušika, kalcija, magnezija in drugih surovin.

kdaj-opraviti-gnojenje-trave
Gnojenje trave je za marsikoga še vedno tabu tema.

Gnojila za travo vsebujejo najbolj ključne elemente za rast trave. Obenem pa ji tudi pomagajo ohraniti svojo zeleno barvo. Močnejša trava se bo bolje ubranila suše, parazitov in drugih stresnih dogodkov, ki ji lahko škodujejo. Proti nekaterim elementom narave se ni mogoče boriti, denimo proti toči ali soncu, saj trave ne moremo pokrivati, na drugi strani pa jo lahko zalivamo. Če trava raste okoli vikenda, kjer se ne zadržujemo pogosto ali na sušnih območjih, je pametno narediti avtomatski zalivalni sistem.

Pomembno je tudi, da je zemlja dobre kakovosti. Pogosto je potrebno uporabiti frezo za zemljo, če želimo, da bodo v njej bolje uspevale številne rastline.

Zakaj je gnojenje trave tako pomembno?

Zemlja travi nudi kritične elemente, ki so potrebni za njeno rast. V resnici ji pogosto niso dani najboljši pogoji, saj je lahko naš travnik bil izpostavljen številnim stresnim dogodkom. Dovolj je že, če po njej hodijo ljudje, se nabirajo paraziti ali pa je dež spral hranila preveč globoko v zemljo. V vsakem primeru je gnojenje trave priporočljivo, če želimo:

  • Da trava prične rasti hitreje in da se ojačajo šibkejši ter umirjajoči deli travnika
  • Če želimo izboljšati zdravje trave, saj je bila izpostavljena parazitom, so po njej hodili ljudje ali vozili motorni stroji
  • Je zemlja slabše kakovosti
  • Za zmanjševanje rasti plevela

Izbira primernega gnojila za našo travo

Kakovostna gnojila za travo bodo vsebovala številna hranila, ki jih naša trava najbolj potrebuje. Nekatera izmed teh hranil so:

Kalcij

Kalcij je ključni element, ki ga vsaka rastlina potrebuje za ohranjanje svoje oblike in zdravja. Trava uporabi kalcij, da izboljša svoje zdravje in ojača šibke poganjke.

Dušik

Dušik je pogosto prisoten v številnih gnojilih za travo, saj jo stimulira za rast. Obenem pa izboljša gostoto travnika, kar zmanjša možnost za rast plevela ali naselitev škodljivcev.

Fosfor

Fosfor je eden izmed elementov, ki deluje izredno počasi. Skozi čas se spušča globlje v zemljo in se poveže z drugimi elementi. Fosfor je tudi izredno pomemben za zdravje in razvoj korenin trave.

gnojenje-trave
Za močno in sijočo travo je potrebno poiskati primerna gnojila.

Načeloma je tako, da ne obstaja najboljšega gnojila za vsako vrsto trave. Veliko je odvisno od naše zemlje, vrste trave, količine padavin in drugih dejavnikov, ki določajo najbolj primerno gnojilo.

Freza za zemljo jo pripravi na sajenje

Plevel je ena izmed najstarejših nadlog, ki otežuje delo kmetom že tisočletja. Že stare civilizacije so uporabljale številne tehnike, da so odstranile plevel in druge nezaželene pojave na zemljišču s požiganjem. Kasneje pa so ljudje, s pomočjo živali, vlekli kultivatorje. Te živali so bile lahko konji, mule, voli ali druge močnejše vrste. Ponekod po svetu še dandanes uporabljajo omenjene tehniko za pripravo zemlje na sajenje.

Dandanes je zemljo veliko lažje prekopati, če uporabljamo frezo za zemljo, ki je lahko električne ali bencinske izvedbe. Z omenjeno napravo lahko hitro prekopljemo zemljo in jo pripravimo za sajenje trave ali drugih rastlin.

Prekopavanje zemlje izboljša njeno kakovost

Zemlja načeloma ne potrebuje vzdrževanja razen gnojena. Veliko je odvisno od tega, kaj želimo z njo početi. Če jo želimo pripraviti na sajenje rastlin, jo moramo prekopati. To pa nam omogoča freza za zemljo, ki razbije trde žepe zemlje in onemogoča rast plevelu.

Sčasoma se lahko zemlja sprime skupaj, kar jo naredi neugodno za rast česarkoli drugega kot plevela. Z električno ali bencinsko frezo za zemljo jo lahko omehčamo in izpostavimo njene globlje dele na površje. S tem izboljšamo kakovost zemlje, saj jo premešamo in omehčamo. Globoko shranjena hranila pa pomešamo in porazdelimo po celi površini.