Defibrilator za srce

Zastoj srca je relativno pogost zdravstvenih problem, v Sloveniji se pojavlja vsakodnevno, včasih tudi povsem nepričakovano. To pomeni, da je dobro vedeti, kako lahko v takšnem primeru posredujemo – še posebej zato, ker je možno učinkovito posredovati in narediti veliko razliko pri izidu srčnega zastoja. A le, če poznamo ustrezne postopke za pomoč in imamo na voljo ustrezno opremo.

V primeru srčnega zastoja uporabimo defibrilator za srce, ki pomaga pri vzpostavljanju normalnega srčnega ritma. To so naprave, ki jih videvamo tudi na javnih mestih, predvsem tam, kjer je v okolici veliko ljudi. V javni uporabi je običajno defibrilator AED oziroma avtomatski zunanji defibrilator, ki je zelo prijazen do uporabnika in ga lahko uporabljajo tudi tisti, ki s takšno opremo nimajo izkušenj. Defibrilator za srce naredi veliko razliko pri posredovanju v primeru srčnega zastoja – že v nekaj minutah namreč zaradi motenega pretoka kisika po telesu nastanejo trajne posledice, po desetih minutah pa je zelo verjetna smrt, če v tem času ne posredujemo. Defibrilator AED omogoča hitro posredovanje, vzpostavlja normalen ritem srca in preprečuje te posledice. To pomeni, da moramo imeti defibrilator za srce na voljo v bližini, poleg tega ga moramo znati uporabljati. Za prvo poskrbijo predvsem občine, društva in druge ustanove, ki namestijo defibrilator AED za javno uporabo. Pri sami uporabi pa moramo slediti navodilom, ki jih daje naprava, in ostati kar se da mirni. Defibrilator lahko uporabi vsak, saj so podana navodila po korakih v slovenskem jeziku.

Seveda je za učinkovito pomoč nujno tudi to, da znamo znake srčnega zastoja prepoznati in pravočasno ugotoviti, da gre za težavo, ki jo lahko naslovimo z defibrilatorjem. Ker imamo le nekaj minut časa, je ključna dobra pripravljenost. O simptomih se poučimo že pravočasno, saj v primeru srčnega zastoja gotovo ne bo časa za branje o značilnih znakih.