zobozdravnik za otroke

Z zobozdravniki se srečamo že v zgodnjem otroštvu, takrat se pokažejo tudi prve težave z zobmi. Poleg tega pa imajo otroci na tem področju tudi nekatere dodatne potrebe, ki jih moramo upoštevati. Nenazadnje se v tem času izoblikujejo prave navade za vzdrževanje ustne higiene, pri tem pa pomaga tudi otroški zobozdravnik. Še zdaleč ne gre le za opravljanje posameznih storitev, temveč za celovit pristop, ki malčka dobro pripravi na skrb za zdrave zobe skozi celotno življenje.

Poleg tega pa se pri mlečnih zobeh seveda srečujemo z raznimi težavami in opravki, tako da je zelo pomembno, da imamo dobrega zobozdravnika. Skrbna izbira pravega strokovnjaka ima na tem področju daljnosežne posledice, zato se gotovo ne moremo odločati kar brez premisleka. Prava izbira bo izkušen in usposobljen otroški zobozdravnik, ki se lahko prilagodi vsakemu pacientu. Že pravočasno moramo najti takšnega strokovnjaka, da bomo lahko zares zadovoljni z njihovimi storitvami in seveda z zdravjem zob našega malčka.

Kakšen otroški zobozdravnik je najbolj ustrezen?

Ponudbe je kar dosti, po drugi strani pa se pri zobozdravnikih srečujemo tudi z gnečo. Tako ni nujno, da bomo imeli povsem proste roke pri izbiri, včasih se moramo tudi prilagajati. Če se le da, najdemo zobozdravnika, ki se ukvarja posebej z otroki, pri tem lahko pričakujemo najboljšo izkušnjo.

O izbiri sicer odločajo še mnogi drugi faktorji. Najprej se moramo prepričati, da sploh imamo več možnosti, kaj lahko se zgodi, da na določenem področju deluje le en otroški zobozdravnik. To je pogosto na podeželju, kjer ne moremo pričakovati velike koncentracije izvajalcev. Drugačno ponudbo ima zobozdravnik Ljubljana, v mestu lahko najdemo več ponudnikov, pri katerih pridemo hitro na vrsto. Tako smo lahko tudi bolj izbirčni pri iskanju dobrega otroškega zobozdravnika.

Otroški zobozdravnik prispeva k oblikovanju dobrih navad za domačo nego zob

Pozorni smo na tiste dejavnike, ki dejansko odločajo o izkušnji otroka in staršev pri opravljanju zobozdravstvenih storitev. Zobozdravnika potrebujemo za redne preglede in zdravljenja, ni nujno, da bo šlo za kakšne zares zahtevne posege. Kriteriju strokovne usposobljenosti ustreza vsak otroški zobozdravnik, a to še ne pomeni, da se lahko brez skrbi odločimo za prvega, ki ga najdemo. Prepričamo se, da je zobozdravnik prilagodljiv, da ima pravi pristop do otrok, da je potrpežljiv in prizanesljiv. Izkušnja, ki jo ima otrok pri zobozdravniku, bo močno krojila njegov odnos do zobozdravnikov in do zdravja svojih zob skozi celo življenje.

Seveda pa moramo upoštevati še nekatere posebne kriterije, ki morda nimajo toliko veze z opravljanjem samih storitev. Iščemo osebnega zdravnika v javnih zdravstvenih domovih, ponekod pa pridejo v poštev tudi zasebniki. Tu ima spet največ ponudbe zobozdravnik Ljubljana, saj bomo lahko izbirali med zobozdravniki s koncesijo, zasebniki in javnimi zdravstvenimi ustanovami.

Otroški zobozdravnik s koncesijo

Izbira otroškega zobozdravnika nam torej lahko nakoplje nekatere preglavice, odločamo se na podlagi številnih pomembnih kriterijev. Za nameček pa moramo upoštevati še to, kaj nam pri izbiri zobozdravnika omogoča naše zdravstveno zavarovanje in kakšni bodo stroški v primeru, da se odločimo za zasebnega zobozdravnika.

Najboljša opcija je pogosto zobozdravnik s koncesijo, ni pa nujno, da bo na tem področju dosti izbire. Bržkone je najboljša izbira zobozdravnik Ljubljana, koncesija je tu pogostejša in hitro lahko dobimo ugledne zobozdravnike, ki nudijo svoje storitve širokemu krogu pacientov. Tudi otroški zobozdravnik lahko deluje na ta način, s to ponudbo bomo gotovo zelo zadovoljni. Poleg tega moramo upoštevati tudi stroške, sploh če nas zanima zasebni zobozdravnik. Pretehtati moramo, kaj se nam bolj splača oziroma katere prednosti lahko pričakujemo, tu lahko v vsakem primeru izkoristimo širok nabor storitev, ki jih ima zobozdravnik Ljubljana. Koncesija odpravlja nepotrebne stroške, a nam seveda nekoliko skrči izbiro med zasebnimi zobozdravniki.

Včasih je dobra izbira tudi zasebni otroški zobozdravnik, sploh za kakšne posamezne posege, recimo če gre za kakšno bolj zahtevno zdravljenje. Kot osebnega zobozdravnika raje izberemo zobozdravnika s koncesijo, a vedno moramo imeti v mislih tudi storitve zasebnikov, ki se lahko izkažejo za izredno koristne.

Otroški zobozdravnik opravlja vse potrebne storitve za zdravo rast zob

Otroški zobozdravnik za mladino in odrasle

Pogosto je najboljša opcija ta, da dobimo ponudbo, ki pokriva otroke in odrasle. Tu nam zobozdravstvo ponuja ustrezno izbiro, saj se koncesije podeljujejo tako za otroške zobozdravnike kot za zobozdravnike za odrasle – nekateri ponudniki imajo oboje, tako da lahko poskrbijo za vse svoje paciente.

Otroški zobozdravnik načeloma dela z otroki do poznih najstniških let, nato bo treba morda poiskati novega zobozdravnika. Če dobimo pri istem izvajalcu tudi storitve za odrasle, pa te spremembe ne bodo potrebne, temveč lahko nadaljujemo z rednimi pregledi in zdravljenji kar na istem mestu. To je bržkone najboljša možnost, če najdemo takšnega izvajalca. Seveda lahko tudi otroški zobozdravnik odlično poskrbi za odrasle, če ima koncesijo oziroma opravlja te storitve, tako da ne pričakujemo kakšnih velikih razlik v izkušnji pacienta. Prednosti izhajajo le iz tega, da imamo z zobozdravnikom precej manj komplikacij. Glede na to, da je zobozdravstvo lahko precej kompleksno urejeno, so tudi to zelo dobrodošle prednosti, ki jih bomo s pridom izkoristili pri izbiri osebnega zobozdravnika.