osteoporoza

V vsakdanjem življenju se pogosto kar nekoliko požvižgamo na dobrobit svojega telesa in preprosto uživamo v vseh aktivnostih, ki nam pridejo na misel. Na nepredvidljive in neugodne obremenitve pomislimo šele takrat, ko nas na to opozorijo bolečine ali poškodbe. Včasih lahko pravočasno odreagiramo in preprečimo hujše težave, kaj lahko pa se zgodi, da je že prepozno za enostavno posredovanje, sploh če prve znake težav spregledamo ali preprosto zanemarimo. 

Posebej kritične so lahko težave s hrbtenico. Včasih je za te kriva osteoporoza, pogosto pa se soočamo z neustreznimi obremenitvami. Takšne težave so tudi precej pogoste, kar pa je le slaba tolažba za tiste, ki neuspešno iščejo rešitve za svoje bolečine in tegobe. Vsekakor je pametno več pozornosti nameniti preventivi, saj lahko običajno precej uspešno preprečimo nastanek takšnih poškodb. Če pa že zaznavamo bolečine, lahko pogosto pomagamo tudi naknadno.

Pravi pristop je seveda odvisen od tega, za kakšne težave gre. Včasih imamo opravka z vplivi, ki jih ne moremo preprosto odpraviti, to je recimo osteoporoza. Včasih se lahko preprosto izognemo obremenitvam, s katerimi smo si povzročili bolečine in poškodbe. Pogosto pa se izkaže, da je najbolje pripraviti pravi program pri fizioterapevtu ali zdravniku. Na ta način pričakujemo najboljšo oskrbo in lahko odpravimo tudi težave, ki niso le plod neustreznih obremenitev.

Osteoporoza spremlja mnoge pogoste težave s skeletom

Z nekaterimi težavami se srečujemo dokaj pogosto, pri teh se pogosto opravlja tudi fizioterapija ali pa najdemo ponudbo drugih ugodnih opcij za odpravljanje bolečin in poškodb. 

Pogosto se osteoporoza kaže z bolečinami v hrbtenici

Najbolj značilne so bržkone poškodbe, ki nastanejo zaradi preobremenitev. Ni nujno, da gre za kakšne zelo velike obremenitve, čeprav se hitro zgodi, da si hrbtenico poškodujemo prav zaradi prenašanja težkih tovorov ali zaradi kakšnih drugih nenadnih vplivov. Pogosteje pa se srečujemo z bolečinami zato, ker se hrbtenica poškoduje oziroma obrabi zaradi dolgotrajnih vplivov. Tudi manjše obremenitve lahko močno vplivajo na stanje hrbtenice, sploh če temu botruje tudi osteoporoza. Gotovo gre izpostaviti posledice dolgotrajnega sedenja, ki ni velika obremenitev za telo, a vseeno hitro vodi v bolečine in poškodbe. Podobno velja za stalno ponavljanje kakšnih gibov pri delu, predvsem pa za pogosto sklanjanje in dvigovanje bremen.

Vse to so lahko precej nedolžni vplivi, na katere morda sploh ne pomislimo, imajo pa zelo velik vpliv na dobrobit človeškega telesa. Če k temu dodamo še bolezni, kot je osteoporoza, dobimo nepredvidljiv nabor različnih poškodb in bolečin, ki jih lahko preprečimo s pravočasno preventivo, lahko nam pomaga fizioterapija, možno pa je, da kakšnih elegantnih rešitev sploh ne bomo imeli. Seveda se o tem prepričamo, ko dobimo diagnozo za svoje težave, saj imamo opravka z zelo raznovrstnimi poškodbami in obolenji.

Osteoporoza in skolioza hrbtenice

Med večjimi težavami s hrbtenico so najbolj zaskrbljujoče predvsem tiste, ki ne izvirajo iz kakšnih obremenitev ali drugih vplivov, ki bi jih lahko naslovili. Tako se težavam ne moremo enostavno izogniti. Značilna je recimo skolioza hrbtenice, ki je prirojena oziroma se razvije v zgodnjem otroštvu. Tako pač nimamo možnosti, da bi težave povsem preprečili, pogosto pride tudi do večjih nepravilnosti pri razvoju hrbtenice. Skolioza je iz različnih razlogov velika nevšečnost – ni neposredno nevarna, po navadi tudi ne povzroča velikih bolečin. A hkrati močno ovira normalno življenje in zdrav razvoj otroka, povzroča tudi druge težave. Zato se splača preveriti možnosti, ki jih imamo na voljo.

Za resne težave, kot je tudi osteoporoza, se vsekakor priporoča obisk zdravnika. Tako bomo lahko pripravili pravi načrt. Tudi skolioza hrbtenice nam omogoča nekaj različnih možnosti, odvisno od stanja. Včasih je možno težave odpraviti s fizioterapijo in s steznikom, pri večjih odklonih pa se opravi operacija.

Fizioterapija za težave, ki jih prinašajo osteoporoza in poškodbe

Ne glede na to, kakšni so vzroki za bolečine in tegobe, s katerimi se srečujemo, želimo gotovo stanje odpraviti ali pa bolečine vsaj olajšati. Tu nam priskočijo na pomoč fizioterapevtske storitve, ki jih lahko najdemo pri različnih ponudnikih. Posebej dobra ideja je lahko športna klinika, ki se ukvarja tudi s poškodbami hrbtenice.

Osteoporoza vodi do bolečin in težav s sklepi

Med pogoste poškodbe se uvrščajo kakšne športne poškodbe zaradi preobremenitev, padcev ali udarcev. To so akutne poškodbe, ki jih je večinoma možno uspešno zdraviti. Predvsem nam fizioterapevtska obravnava pomaga pri rehabilitaciji, da lahko poškodbo uspešno saniramo in smo čim prej spet pripravljeni na svoje priljubljene aktivnosti. Ravno s takšnimi storitvami se ukvarja športna klinika, ki je v veliko pomoč športnikom in rekreativcem v primeru kakšnih poškodb. Pogosto pa dobimo na istem mestu tudi drugo ponudbo za sorodne težave, tudi za težave, ki jih prinaša osteoporoza. Vsekakor se splača to ponudbo poznati, da lahko izkoristimo vse, kar nam je na voljo.

Fizioterapevtske storitve so nasploh priporočljive za vse, ki želijo vzdrževati zdrav in aktiven življenjski slog. Pa tudi sami doma lahko veliko naredimo za dobrobit svojega telesa. Tako imamo na voljo vse potrebno za zdravo življenje, na ta način se izognemo večini težav in tegob, seveda pa ne prav vsem.