oprema stanovanja

Pri gradnji ali prenovi stanovanja imamo vedno v mislih mnoge dejavnike, ki se nam zdijo pomembni. Seveda je kritično to, da je objekt dobro pripravljen za vselitev, prepričati se moramo, da omogoča vzdrževanje prijetnih razmer v prostoru. Na dolgi rok se zanašamo na to, da bo zgradba zanesljiva in stabilna, da ne bomo imeli kakšnih večjih težav. A tudi ko zadostimo vsem tem nujnim pogojem, še nismo dosegli veliko na poti do končnega udobja. O tem, kako se bomo v stanovanju počutili, namreč v veliki meri odloča predvsem oprema stanovanja. Tu ne moremo ubirati bližnjic, opremiti se moramo s kvalitetno opremo, s katero bomo bivalni standard uspešno ohranjali na visokem nivoju.

V poštev pride raznovrstna oprema, ki jo redno uporabljamo. Nekateri kosi opreme so seveda naravnost kritični, tu imamo tudi kakšne večje hišne sisteme, recimo ogrevanje, električno omrežje in podobno. Zelo zahtevni smo pri izbiri stavbnega pohištva, ki ima kritično vlogo pri vzdrževanju ustreznih razmer za bivanje v stanovanju. Nato pa se posvetimo še opremi, ki jo pri bivanju bolj neposredno uporabljamo. Do izraza pride pohištvo, razna funkcionalna oprema, gospodinjski aparati in mnogi dodatki, s katerimi hišo spremenimo v dom.

Oprema stanovanja nam tako ponuja tudi velik potencial, da si lahko svoj dom uredimo povsem po svojem okusu. Na dosegu roke imamo izvrstne učinke, s katerimi dosežemo visoko kakovost bivanja in prijetno počutje vseh stanovalcev. Za tak končni rezultat ne smemo zanemariti niti detajlov, četudi se pogosto osredotočamo predvsem na tiste večje kose stanovanjske opreme.

Oprema stanovanja močno odloča že o prvem vtisu ob vstopu v prostor

Oprema stanovanja, ki skrbi za ključne funkcije

Večja oprema ima seveda tudi večji vpliv na to, kakšne učinke bomo pri opremljanju dosegli. To so lahko povsem funkcionalni učinki, kot jih ima recimo stavbno pohištvo. Pogosto se z namenom izboljšanja teh lastnosti opravi prenova stanovanja, ki vključuje nadgradnjo oken in vrat – sodobna oprema te vrste ima namreč bistveno boljše lastnosti, najdemo lahko energetsko varčne opcije z minimalnimi toplotnimi izgubami. Podobno velja pri drugi opremi, pri kateri cenimo specifično uporabno funkcijo. Splača se izbrati izdelke z najboljšimi lastnostmi, ki jih lahko pri bivanju neposredno izkoristimo.

Tu se dotikamo tudi ključnih naprav v stanovanju, to so naprave, ki skrbijo za vzdrževanje prijetnega okolja. Najbolj očitno vlogo ima oprema stanovanja, ki skrbi za ogrevanje in hlajenje, saj temperaturo neposredno zaznavamo in ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega počutja. Prav tako je treba sodobna stanovanja dobro zračiti, tudi za to potrebujemo ustrezno opremo. Ne pozabimo pa še na opremo, ki omogoča uporabo javnega vodovoda, električnega omrežja, kanalizacije … Tu imamo zelo pomembno opremo, pri kateri lahko upravičeno ciljamo na kar najboljše funkcionalne lastnosti. Pogosto se izkaže, da je povsem smiselna tudi večja prenova stanovanja, če lahko dosežemo boljši rezultat v tem smislu.

Seveda pa se pri bivanju ne srečujemo neposredno s temi kosi opreme. Notranja oprema hiše vključuje predvsem pohištvo in druge izdelke, ki jih bomo ob vstopu v prostor takoj opazili. S tem ima takšna oprema stanovanja še nekatere pomembne funkcije.

Oprema stanovanja polepša dom

Ne pozabimo, da na kakovost bivanja vpliva tudi estetska dovršenost bivalnih prostorov. Prav pri opremljanju stanovanja pa imamo na tem področju največ možnosti za enostavne in učinkovite prilagoditve. Zelo priporočljivo je, da načrtovanje in opremljanje prostorov prevzame arhitekt za notranjo opremo, strokovnjak lahko pripravi zelo posrečene koncepte, ki izpostavijo vse prednosti izbrane opreme. 

To ni le vizualna prilagoditev opreme v stanovanju, ciljamo na popolno usklajenost in sinergijo. Hitro lahko naredimo veliko razliko, še posebej v prostorih, ki so že dlje časa praktično nedotaknjeni. Seveda pa ima arhitekt za notranjo opremo naravnost nepogrešljivo vlogo tudi v novogradnjah, kjer imamo nenazadnje tudi več možnosti za enostavne prilagoditve opreme. 

V vsakem primeru je pametno izkoristiti potencial, ki ga ima notranja oprema pri oblikovanju prijetnih in estetsko dovršenih bivalnih prostorov. Kar neverjetno je, kako presenetljive učinke lahko dosežemo z enostavnimi prilagoditvami. Hitro nam pride oprema stanovanja v navado in pohištva niti ne opazimo, skrbna preureditev pa lahko močno poživi celotno stanovanje.

Oprema stanovanja vključuje tudi razne dodatke

Upravičeno se osredotočamo na večjo opremo, ki ima največji vpliv na počutje stanovalcev in opravlja mnoge ključne funkcije. A v končni fazi osnovna oprema stanovanja še ne pričara topline in domačnosti, ki jo želimo doseči. Za to se uporablja druga notranja oprema hiše, pogosto pridejo v poštev tudi kakšni dodatki, ki imajo le zanemarljivo funkcionalno vlogo, ne pozabimo še na posrečeno dekoracijo, da stanovanje ne bo povsem pusto.

Tu se dela seveda lotimo sami. Če imamo prostore lepo zasnovane in dobro opremljene, imamo dokaj enostavno nalogo, da v stanovanje vnesemo še nekaj življenja. Poslužujemo se raznovrstne dekoracije in dodatkov, priljubljene so tudi rastline in podobne zadeve, ki poživijo bivalno okolje. Zelo hitro bomo uspeli urediti povsem edinstveno stanovanje, ki ga oprema preuredi v prijeten dom. Izkaže se, da ima pomembno vlogo tudi tista oprema stanovanja, na katero le redko pomislimo.