Okopalnik koruze.

Koruza danes predstavlja eno izmed najpogosteje gojenih kultur pri nas. Največkrat se uporablja za pridelavo določenih prehrambenih izdelkov ali za krmo živine. Zato je logično, da si vsi pridelovalci koruze želijo čim bolj obilnega pridelka, ki pa ga dosežejo med drugim tudi s primerno obdelavo tal. Pomembno vlogo pri tem ima okopalnik koruze, s katerim dosežemo primerno strukturo tal.

Če so izpolnjeni optimalni pogoji, potem koruza zelo hitro vznikne in se kmalu pokaži na površju zemlje. Podobno kot vse druge vrtnine je tudi pri koruzi poraba hranil v zgodnji fazi rasti zelo velika. Tako med skoraj obvezne ukrepe sodi tudi njeno okopavanje, dognojevanje in kemično zatiranje plevela. Okopalnik koruze nam pri tem bistveno olajša delo. Gre za zelo učinkovit del kmetijske mehanizacije, ki mora biti prisoten na vsaki kmetiji, ki se ukvarja s pridelavo koruze. Z njegovo uporabo na enostaven način dosežemo obilen pridelek.

Podrahljač za globinsko obdelavo različno velikih površin

Končni pridelek je, poleg optimalnih pogojev za rast, odvisen tudi od učinkovitosti setve. Pri tem je najbolj pomembna priprava tal, ki zagotavlja osnovne pogoje za rast. Seveda je odvisno tudi od lastnosti zemlje, vsekakor pa je najbolje, da pri pripravi tal uporabimo podrahljač. Le primerno zrahljana zemlja vam bo dala maksimalen rezultat setve.

Podrahljač učinkovito razdrobi vse večje kepe, ki bi ovirale učinkovito setev in je namenjen globinski obdelavi tal od 60 do 80 cm. Sestavljajo ga različno število klinov, ki so izdelani iz kakovostnega jekla. Število klinov je odvisno od samega modela. Poleg tega pa ima podrahljač nameščen še valj, ki poskrbi za dodatno učinkovito drobljenje zbitih kep zemlje. V pestri ponudbi lahko zasledite podrahljač s tremi klini, štirimi ali celo petimi klini. Izbira je odvisna predvsem od velikosti površine, ki jo želimo z njim obdelovati, ter seveda naših želja in potreb.