Talno gretje

Pri ogrevanju stanovanja bodo neizogibno nastali stroški, za katere smo lahko prepričani, da bodo predstavljali znatno obremenitev za družinski proračun. Lahko pa veliko naredimo s premišljeno izbiro ustreznega ogrevalnega sistema, ki ponuja visok izkoristek. Med sodobnimi opcijami imamo na voljo kar nekaj takšnih, ki ponujajo odličen učinek in imajo nizko porabo, posledično so tudi stroški povsem obvladljivi.

Za zelo varčno opcijo z odličnim izkoristkom se izkaže talno gretje, še posebej če imamo dobro urejene vodovodne inštalacije in ustrezne naprave za toplovodno ogrevanje. Talno gretje je sicer na voljo tudi v električni izvedbi, ki ima predvsem to prednost, da je enostavna za vgradnjo in uporabo, na dolgi rok pa tudi precej učinkovita. A še bolje se lahko s svojo učinkovitostjo obnese toplovodno talno ogrevanje, če koristimo vir energije z odličnim izkoristkom. To so predvsem toplotne črpalke, ki na dolgi rok ponujajo neprekosljiv izkoristek energije in ogrevajo z minimalnimi stroški.

Talno gretje je nizkoenergijski sistem, ki ga ni težko učinkovito zalagati z zahtevano energijo za ogrevanje. Če imamo urejene ustrezne vodovodne inštalacije, lahko tak sistem povežemo z nizkotemperaturno toplotno črpalko, kar zagotavlja najboljši učinek na dolgi rok. Če ciljamo predvsem na odličen izkoristek in nizke stroške ogrevanja, je ta kombinacija gotovo najboljša izbira. Talno ogrevanje sicer zahteva nekaj dela in denarja pri vgradnji, enako velja za vodovodne inštalacije, če jih je treba prilagoditi. Največji strošek bo ob nakupu toplotna črpalka, a cena je v tem primeru povsem upravičena. Pri delovanju na dolgi rok ta sistem namreč ne bo zahteval posebnega goriva, energijo pridobiva brezplačno iz okolja, kar pomeni minimalne stroške in velike prihranke. Investicija se v nekaj letih povrne, nato lahko uživamo v neprekosljivem izkoristku, ki se v praksi kaže tudi na položnicah. Takšnega učinka ne moremo doseči z nobenim drugim sistemom, niti s sodobnimi električnimi sistemi ne.