Odstranitev DPF filtra

V dizelskih avtomobilih je izpušni sistem dopolnjen z DPF filtrom, ki omogoča izločanje trdnih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju goriva, iz izpušnih plinov. To je ena izmed obveznosti, katerim morajo proizvajalci vozil zagotoviti v skladu z uvedbo standarda Euro IV. Količina in vsebina izpušnih plinov se namreč močno nadzoruje in omejuje, najlažje pa je to doseči z uporabo ustreznih filtrov. Zdi se, da so takšni filtri nadvse koristni in uporabni, vseeno pa se nekateri vozniki odločajo tudi za odstranitev DPF filtra – z uporabo tega filtra se namreč pojavijo tudi nekateri problemi, pa tudi znatni stroški v nekaterih primerih. Marsikomu se zdi, da je smiselno na cesto zapeljati kar brez takšnega filtra, četudi to pomeni škodo okolju in ogrožanje zdravja ljudi.

Izpušni sistem seveda lahko normalno deluje tudi brez DPF filtra, pravzaprav je delovanje v tem primeru še bolj učinkovito, saj filter ne ovira pretoka plinov. Gre torej za alternativo, ki ne škodi delovanju avtomobila. Res pa je, da lahko ogrozimo delovanje avtomobila s tem, da se lotimo odstranjevanja filtra kar sami, saj pri tem lahko poškodujemo izpušni sistem ali omejimo njegovo učinkovitost.

Odstranitev DPF filtra pride v poštev tudi v primeru, da želimo filter samo očistiti ali zamenjati. V tem primeru bo treba filter seveda najprej odstraniti, kar je isti postopek, kot če bi ga želeli tudi zavreči. V vsakem primeru je smiselno to nalogo naložiti strokovnjaku, ki bo zagotovil uspešno opravljen proces in kar najboljše lastnosti ne glede na to, za kakšne posege se pravzaprav odločamo. Odstranitev DPF filtra je lahko opravljena hitro, brez posebnih težav in visokih stroškov, po drugi strani pa se lahko tudi zaplete, zato je pametno takšne storitve koristiti le pri zanesljivih mehanikih. Poleg tega je možno, da tovrstni posegi v izpušni sistem pri kakšnih strokovnjakih sploh niso na voljo, najprej se bo treba pozanimati o obsegu njihove ponudbe.