popravilo avto klime

Ob vsakodnevni vožnji se močno zanašamo na to, da bo avtomobil brezhibno deloval in bomo svoje poti opravili brez težav. Še posebej pa na to računamo na kakšnih daljših izletih, sploh če se za več dni odpravimo na počitnice v kakšne tople kraje. V tem primeru se hitro izkažejo za kritične nekateri sistemi, ki sicer ne pritegnejo toliko pozornosti. Gotovo to velja za klimatsko napravo, ki mora dobro delovati, če želimo uživati v udobju pri vožnji v poletnih dneh.

Ker se ravno poleti pogosto zapeljemo na daljše poti v vroče kraje, je brezhibno delovanje klime naravnost nujno. Zato je treba pravočasno poskrbeti za pregled in vzdrževanje, po potrebi pa tudi za popravilo avto klime. To so posegi, ki imajo velik vpliv na končno izkušnjo pri vožnji, zato z njimi ni pametno odlašati. Ob tem gre izpostaviti še dejstvo, da je možno večino težav že preventivno odpraviti, vedno se splača popravila opraviti čim prej, da kasneje ni večjih težav in dodatnih stroškov.

Med pogosta opravila, ki jih vključuje popravilo avto klime, se uvršča predvsem polnjenje hladilnih sredstev, ki se pri delovanju naprave porabljajo. A klimatski sistem ima še mnoge druge komponente, ki jih je treba redno pregledovati in vzdrževati. Kaj hitro se lahko pojavi kakšna težava, ki jo bo treba nasloviti. Včasih lahko že sami prepoznamo morebitne težave, pogosto pa bodo te odkrite pri strokovnem pregledu.

Popravilo avto klime zagotavlja brezhibno delovanje sistema v avtu

Popravilo avto klime opravlja izkušen serviser

Kar najbolj zadovoljni bomo, če avtomobil prepustimo v oskrbo izkušenim serviserjem. Ti imajo v ponudbi pogosto posamezne storitve, kot je recimo polnjenje klime, lahko pa tudi celovite preglede, vzdrževanje in popravilo avto klime. Izbira je odvisna od naših interesov, načeloma pa je vedno priporočljivo poskrbeti za celovit pregled in nujno vzdrževanje.

Velik korak do končnega zadovoljstva naredimo že s tem, da se odločimo za zanesljiv servis, ki opravlja kvalitetne storitve pri vzdrževanju in popravilih klimatskih naprav. Dober avtomehanik namreč lahko pripravi prave rešitve v vsaki situaciji. Včasih bo dovolj že osnovno vzdrževanje, morda je potrebno le polnjenje klime. Ob pregledu se bo izkazalo, kaj vse je treba opraviti, mehanik pa bo pripravil podroben načrt in ponudbo. Takšna rešitev je idealna, saj za svoj avtomobil dobro poskrbimo. Izognemo se zahtevnemu delu in zagotovimo brezhibno delovanje klime, pa tudi stroški ne bodo posebej visoki.

Kaj vključuje popravilo avto klime?

Serviserji imajo različne ponudbe pri vzdrževanju in popravilih klimatskih naprav. Bomo pa pri mojstrih večinoma dobili primerljive osnovne storitve, ki jih lahko primerjamo tudi po stroških. A začnimo pri nujnih posegih, ki koristijo vsakemu vozniku.

Predvsem pričakujemo, da bo možno opraviti celovit pregled klimatske naprave, da lahko mehanik sploh ugotovi, kaj je narobe in kakšno popravilo avto klime bo treba opraviti. Tu se opravijo najprej diagnostične storitve, s katerimi prepoznamo napake in pripravimo načrt za popravilo. Pogosto imamo v mislih točno določene težave, s katerimi se soočamo, lahko pa gre tudi za splošno vzdrževanje ali kakšna popravila, ki jih morda nismo predvideli.

Pri redni uporabi klimatske naprave se porablja plin, ki skrbi za normalno delovanje klime. Zato je pogosto potrebno polnjenje, prav to je prava rešitev v primeru, da klima ne deluje dobro. Opazili bomo slabši učinek klime, hlajenje ne bo tako zmogljivo. To so postopne spremembe, ki niso vedno izrazite, bo pa pomanjkanje plina gotovo prepoznal avtomehanik ob pregledu naprave. Prav tako se ob tem posegu opravi tudi pregled olja, ki ga je treba morda zamenjati oziroma dotočiti.

Včasih zahteva popravilo avto klime še druge storitve, sploh če prepoznamo kakšne dodatne težave z delovanjem naprave. Sistem ima kar nekaj kritičnih delov, ki lahko povzročajo težave. Predvsem se osredotočamo na kompresor in kondenzator, lahko pa so precej ranljive tudi cevi in napeljave. Jasno je, da bo težave razkril diagnostični pregled, na podlagi katerega se pripravi ponudba za popravilo. Tako dobimo tudi veliko bolj realno predstavo o stroških, ki jih prinaša popravilo avto klime

Tudi v naprednih sodobnih vozilih je včasih potrebno popravilo avto klime

Koliko stane popravilo avto klime?

Klimatski sistemi v sodobnih avtomobilih so lahko zelo kompleksno zasnovani in imajo ogromno kritičnih delov. Tudi stara rabljena vozila pa imajo lahko posebne potrebe pri vzdrževanju in popravilih klimatske naprave. Tako so popravila precej nepredvidljiva, ne vemo točno, kaj vse bo treba postoriti, tako pa tudi ne moremo izračunati točnih stroškov.

Ceno za popravilo avto klime lahko preverimo, če se zanimamo za posamezne storitve, ki so v ponudbi serviserjev. Predvsem najdemo dobre ponudbe za polnjenje klimatske naprave, za to storitev bo treba odšteti okoli 50 evrov. Prav tako se oglašujejo dobre cene za druge pogoste posege, recimo za menjavo zračnih filtrov. Takšni posegi so vključeni že v splošno vzdrževanje in se jih splača redno opravljati, tudi zato, ker so precej poceni.

Morda pa bo potrebno večje popravilo. Še posebej stara rabljena vozila zahtevajo podrobnejši pregled in obsežnejše popravilo, morda tudi zamenjavo ključnih delov sistema. V tem primeru bo popravilo avto klime seveda veliko dražje, verjetno bo treba odšteti kar nekaj stotakov.