za najem jadrnice potrebujete izpit za coln

Ste že kdaj razmišljali, da bi se na dopust ob morju zapeljali kar z jadrnico? To je lahko odlična ideja za preživljanje poletnega dopusta, saj ponuja čisto edinstveno izkušnjo. Gotovo bodo počitnice na ta način bolj zanimive, kot če bi jih preživeli na obali. 

Poležavanja na obali se hitro naveličamo, prav tako nam ni v veselje velika gneča in visoke cene v turističnih letoviščih. Možnosti za najem jadrnice nam odpirajo priložnost za novo dogodivščino, ki bo gotovo popestrila naslednje poletje.

Običajno je ovira le to, da ponudbe ne poznamo in morda niti ne vemo, kako enostavne rešitve se nam ponujajo na tem področju. Morda si mislimo, da bomo nujno potrebovali izpit za čoln, morda pričakujemo tudi visoke stroške ali druge komplikacije. A v resnici najdemo zelo dobro ponudbo, ki odgovarja praktično vsakomur.

Ali je za najem jadrnice potreben izpit za čoln?

Ena večjih ovir je pogosto ta, da nimamo izpita za čoln, tako da plovila sami ne moremo upravljati. A to še ne pomeni, da ponudba za najem plovil za nas ne pride v poštev. To namreč ni zahteva, še vedno se lahko odločimo za najem jadrnice. 

Že res, da je samostojna plovba na morju čisto posebna izkušnja, a v ponudbi plovil lahko izkoristimo še možnost najema s skiperjem, kar pomeni, da bo za upravljanje plovila poskrbel izkušen skiper. Tako se rešimo mnogih skrbi, izkoristimo lahko široko ponudbo na tem področju in si zagotovimo kar najboljšo izkušnjo pri dopustovanju na morju.

izpit za coln

Najem s skiperjem je posebej posrečen za najem jaht, katamaranov in drugih večjih plovil. Takšna plovila nam omogočajo, da zastavimo počitnice povsem po svoje, pri tem pa se sprostimo in oddahnemo, medtem ko za vse obveznosti poskrbi skiper. Izpit za čoln tu ni pomemben faktor, raje prepustimo vse potrebno strokovnjakom. 

Nam pa izpit za čoln vsekakor pomaga, če se odločamo za drugačne počitnice – samostojna plovba z jadrnico je drugačna izkušnja, preizkusimo se lahko v navigaciji in plovbi, predvsem pa se naužijemo svobode pri dopustovanju na odprtem morju. Za upravljanje jadrnice bomo potrebovali izpit za čoln, ta nam odpira mnoge možnosti za zanimiv poletni dopust.

Za upravljanje jadrnice opravimo navtični tečaj

Za upravljanje plovil potrebujemo različna znanja in spretnosti, ta se zahtevajo tudi za opravljanje izpita za voditelja čolna. To pomeni, da bo treba pred izpitom in samostojno plovbo najprej opraviti tečaj, ki nam podaja te vsebine. 

To je navtični tečaj, ki ga bomo opravili pri pripravi na izpit. Gre za obveznost, s katero bomo dobro pripravljeni na preverjanje pred komisijo, nato dobimo dovoljenje za upravljanje čolna.

Na ta način bomo prišli do dovoljenja za upravljanje jadrnice, kar je zelo dobrodošlo, če želimo biti pri najemu povsem svobodni. Že res, da se lahko odločimo tudi za najem s skiperjem, a pogosto ciljamo na to, da bomo na jadrnici lahko uživali v miru in posebni intimi, takšne počitnice so veliko lepše v družinskem krogu, v skupini prijateljev ali v dvoje. 

Če opravimo navtični tečaj in lahko plovilo upravljamo kar sami, ne bo treba s seboj vzeti še skiperja. Na ta način je najem jadrnice seveda tudi cenejši, kar je gotovo dobrodošlo. Čeprav imamo na voljo tudi druge alternative, je torej pametno razmisliti o tem, ali bo navtični tečaj dobra izbira, če se pripravljamo na zares nepozabne poletne počitnice. 

Navtični tečaj ni edina obveznost za samostojno upravljanje plovila

Pozorno moramo preveriti vse obveznosti, ki jih imamo, preden lahko samostojno upravljamo plovilo. Tu smo pozorni tudi na detajle. Sam po sebi navtični tečaj še ne koristi kaj dosti, saj je to le priprava na izpit. 

Omogoča nam, da se dobro pripravimo in uspešno opravimo izpit, s tem nam navtični tečaj podaja ključna znanja, ki bodo gotovo prišla prav tudi v praksi, ne le pri formalnostih. A nadalje se moramo poučiti tudi o drugih zahtevah, včasih moramo recimo znati upravljati z radijsko postajo, koristno je tudi znanje navigacije. 

Tu imamo nekatere vsebine, ki jih navtični tečaj že vključuje in se preverjajo na izpitu za čoln, nekatere vsebine pa se podajajo v ločenih tečajih.

Kakšna so za izpit za čoln vprašanja?

Tako se moramo dobro pripraviti na izpit za čoln, vprašanja so namreč precej razgibana in pokrivajo široko področje znanj in spretnosti, ki jih morajo izkazati kandidati za voditelje čolna. Načeloma pričakujemo, da bo navtični tečaj za pripravo na izpit posredoval vse potrebne vsebine in se bomo dobro pripravili na izpit. 

Zato se splača izbrati tudi pravega izvajalca takšnih tečajev, da res dobimo tista ključna znanja, ki nam pri izpitu dejansko pomagajo. V ospredju so za izpit za čoln vprašanja, ki jih obdelamo že pri samem tečaju, čeprav so ta znanja seveda vezana na prakso in jih bomo še bolj potrebovali pri dejanskem upravljanju čolna, ne le pri izpitu pred komisijo.

Za izpit za čoln vprašanja pokrivajo več različnih tematskih sklopov. Tudi tečaji so zasnovani tako, da obdelajo vse te sklope in kandidate dobro pripravijo na izpit. 

izpit za coln vprasanja

Pričakujemo lahko, da bodo za izpit za čoln vprašanja iz teoretičnih znanj s področja pomorskih predpisov in pravil o izogibanju trčenju na morju, mornarskih del in veščin ter navigacije, tudi meteorologije in motoroznanstva. To so tematski sklopi, ki jih pokriva že tečaj, nato se preverjajo pri izpitu.

Za izpit za čoln vprašanja pokrivajo teorijo in prakso

Pri upravljanju čolna imamo kar dosti dela, te veščine moramo izkazati tudi na izpitu pred komisijo. Tako za izpit za čoln vprašanja vključujejo nekaj praktičnih preizkusov. Predvsem to velja za vezanje vozlov, ki so pri upravljanju čolna še kako pomembni, ter za navigacijo in orientacijo na karti. 

Tu moramo izkazati znanja ob praktičnih nalogah, ki jih postavlja komisija. Pri drugih vsebinah so za izpit za čoln vprašanja večinoma vezana na teorijo in je treba le ustno odgovoriti na zastavljeno vprašanje. Pričakujemo lahko, da bomo izpit uspešno opravili, če se nanj dobro pripravimo.

Kakšna bo za izpit za čoln cena?

Še bolj pogosto vprašanje glede izpita za čoln je to, koliko nas bo celoten postopek stal. Tu je zelo težko podati točno ceno, saj nimamo točno določenega postopka, ki mu bodo sledili vsi kandidati. Srečamo se sicer z nekaterimi minimalnimi zahtevami, ki jih morajo opraviti vsi, a k temu dodamo še tečaje, gradiva in dodatke, ki ceno zvišajo, niso pa zahtevani. 

Za izpit za čoln cena vključuje vse, kar bo treba opraviti na poti do izpita, ni pa nujno, da bo to le ena cena – plačamo recimo navtični tečaj, nato plačamo tudi pristojbino za sam izpit, morda bomo posebej plačevali tudi gradivo. Tako morda težko dobimo predstavo o tem, kakšna bo za izpit za čoln cena.

Vseeno pa lahko dobimo vsaj okvirno orientacijo. Navtični tečaj se opravlja v obliki intenzivnega izobraževanja v trajanju okoli 12 ur, za tak tečaj bo treba verjetno odšteti vsaj okoli 100 evrov. Ponudbe se sicer razlikujejo in pogosto lahko dobimo kakšne ugodnosti. 

Čisto možno je, da bo za tečaj cena nekoliko nižja, tako bo tudi za izpit za čoln cena ugodnejša. Tečaj morda že vključuje tudi gradivo, ki ga bomo potrebovali, tako da ni nujno, da bomo naleteli na dodatne stroške. Moramo pa pomisliti še na pristojbine za sam izpit in na morebitne dodatne programe. Če se zanimamo tudi za tečaj za uporabo radijskih postaj, bo treba doplačati kakšnih 60 evrov. 

Pri izpitu imamo prav tako še eno možnost, opravljamo lahko še izpit za upravljanje plovil na celinskih vodah, kar pomeni doplačilo 30 evrov. V končni fazi ima za izpit za čoln cena kar velik razpon glede na te izbire. A pričakujemo lahko, da bomo vse skupaj lahko opravili za manj kot 200 evrov, sploh če se odločamo le za obveznosti, ki se jim ne moremo izogniti. 

Kakšna je za izpit za čoln starost za opravljanje?

Tako kot pri drugih izpitih za upravljanje vozil imamo za izpit za čoln starost, ki dopušča udeležbo na tečaju in izpitu. Ne moremo pa pričakovati kakšnih velikih razlik v primerjavi z drugimi izpiti. Pravzaprav so tu zahteve precej podobne, tako pri avtomobilih kot tudi pri letalih lahko začnemo z usposabljanjem že pred 18. letom starosti. 

starost izpit za coln

Specifično je za izpit za čoln starost 16 let, kandidati lahko že s 16 leti uspešno opravijo izpit. Pri letalih je ta omejitev 17 let, pri kopenskih vozilih pa je precej odvisna od kategorije, hkrati naletimo na različne omejitve pri tistih, ki še niso polnoletni, tudi če usposabljanje lahko opravljajo prej.

Tudi pri izpitu za čoln se srečamo z nekaterimi posebnostmi, če ga opravimo že pred dopolnjenim 18. letom starosti. Kandidati, ki bodo izpit opravili pred to mejo, bodo opravljali isti izpit, to je izpit za voditelja čolna do 24 metrov dolžine. 

A s tem dobimo dovoljenje, ki ima posebnost – upravljanje čolna do dolžine 24 metrov je dovoljeno za tiste, ki so že dopolnili 18 let, mlajši voditelji čolnov lahko upravljajo le s plovili, ki ne dosegajo 12 metrov dolžine. Tako ima za izpit za čoln starost še posebne omejitve, če nismo polnoletni.

V praksi to ni velik problem, saj je 12 metrov že kar dosti za jadrnice, s katerimi se običajno nameravamo samostojno podati na morje. A vseeno moramo biti pozorni na to, kaj nam za izpit za čoln starost dopušča.