Epoxy tlaki

Pri izdelavi tlaka gotovo gledamo tudi na ceno, čeprav velja splošno priporočilo, da stroški ne smejo biti glavni dejavnik pri izbiri. Pri gradnji to še kako velja, tako da tudi pri tlakovanju prostorov najprej premislimo o tem, ali bo tlak ustrezal zahtevam prostora in uporabnikov. Če nimamo posebej visokih pričakovanj, pa lahko pomislimo tudi na to, kako lahko kak evro prihranimo z izbiro tlaka, ki ponuja dovolj prepričljive lastnosti tudi za razmeroma ugodno ceno. To ponujajo tudi nekateri epoxy tlaki, ki sicer slovijo po izredni kakovosti in odpornosti, a v nekaterih različicah presenetijo tudi z nizko ceno.

Kazalo vsebine

Epoksi premaz za tla

Delo bo morda dobro opravil že epoksi premaz, ki se od pravih tlakov razlikuje v nekaterih pomembnih lastnostih, pa tudi v ceni. Gre za bistveno ugodnejšo alternativo, ki sicer zahteva nekaj kompromisov, a vseeno v mnogih primerih predstavlja najboljšo opcijo.

Epoksi premaz za tla je ugoden zato, ker je že sam material precej poceni, poleg tega pa z izdelavo takšnega tlaka ni veliko dela. Pravzaprav lahko vse opravimo kar v lastni režiji. Epoksi premaz za tla se običajno nanaša na betonsko podlago, ki mora biti čista, ravna in nasploh dobro pripravljena. Nato pa se premaz nanaša podobno, kot bi na steno nanašali barvo. Seveda delo zahteva veliko pozornosti in nekaj spretnosti, a možno ga je uspešno opraviti tudi brez posebne pomoči strokovnjaka.

Takšna rešitev je najcenejša. Bo pa zadovoljila le tiste, ki od novega tlaka ne pričakujejo povsem suverene zaščite – epoksi premaz za tla sicer ponuja dobro zaščito pred vlago in kemičnimi grožnjami, pa tudi osnovno zaščito pred mehanskimi obremenitvami. Ne izboljša pa drugih osnovnih lastnosti betona oziroma podlage. V tem oziru so bolj primerni debelejši epoxy tlaki, ki v več plasteh omogočajo skoraj poljubno prilagoditev lastnosti podlage, so pa seveda tudi znatno dražji.