sanacija dimnika

V zimskem času ni večjega udobja kot to, da se lahko po potepu po zasneženi naravi lahko zatečemo v prijetno toplo zavetje domače hiše. Kaj pa je v teh trenutkih prijetnega odtajevanja še lepše kot to, da se lahko udobno namestimo pred ognjenimi zublji, ki poplesujejo v domačem kaminu?

Kamini danes na žalost niso več standardna oprema vsakega doma, kot so bili nekoč, kljub temu pa obstaja veliko možnosti, da prijeten občutek kamina vrnemo v naša domovanja. Na trgu je dandanes velika ponudba raznovrstnih kaminskih peči, ki jih je v obstoječe objekte lažje vgraditi kot kamine. Kaminske peči na pelete so izvrstna izbira za kombiniranje z že obstoječim ogrevalnim sistemom – z njimi lahko ogrejemo posamezen prostor je preden s centralnim ogrevanjem začnemo greti celoten objekt. Prednost kaminske peči na pelete je v tem, da imajo v veliki večini primerov možnost avtomatskega polnjenja peletov v peč. To pomeni, da nam ni treba ročno nalagati goriva kot pri kaminskih pečeh na drva, poleg tega pa lahko peč začne prostor ogrevati že preden sploh vstopimo v prostor. Ta možnost torej zelo prav pride tistim, ki bi radi pri prihodu domov svoje najljubše prostore imeli že tople. Ne smemo pa pozabiti, da kaminske peči na pelete za svoje delovanje potrebujejo tudi elektriko, tako da ne pridejo v poštev v tistih objektih, kamor ni moč speljati električno napeljavo.

Pri igranju z ognjem bodimo previdni

Pri vgradnji kaminske peči na pelete moramo poskrbeti tudi za ustrezno dogradnjo oziroma sanacijo dimnika. Poleg tega moramo paziti, da je prostor, v katerem se nahaja peč dovolj pogosto prezračen. Če dimnik že dolgo ni bil pregledan in saniran, potem je sanacija dimnika obvezna. Temeljita sanacija dimnika se priporoča vsaj na vsakih nekaj let pri redni uporabi peči – o specifičnih zahtevah vašega dimnika se vsekakor posvetujte s pristojnim strokovnjakom.