digitalni tisk

Tiskanje se opravlja na različne materiale, saj imamo tudi različne naloge za označevanje izdelkov in za druge namene. Zato moramo biti pozorni na to, kaj nam tiskanje sploh omogoča in na katere materiale je možno tiskati. Hitro bomo naleteli na nekatere omejitve, saj delo ni vedno tako enostavno, kot bi si morda mislili. A po drugi strani najdemo tudi dobre rešitve, ki nam omogočajo uspešno tiskanje na praktično vse površine.

Najbolj zadovoljni bomo s ponudbo tiskarjev, ki se ukvarjajo s kakšnimi zahtevnejšimi opravili te vrste. To je tiskarna Tift Koding, ki ponuja tiskanje na raznovrstne materiale. Specializira se prav za zahtevnejše izzive, recimo za tisk na neravne površine in zahtevne materiale. Pri takšnih ponudnikih lahko pričakujemo prave rešitve, če imamo visoka pričakovanja. Izkaže se, da tiskarne niso namenjene le tiskanju dokumentov na papirju.

Označevanje izdelkov zahteva tiskanje na različne materiale

Med posebnimi zahtevami, ki jih imamo pri tiskanju, izstopa predvsem označevanje izdelkov. Tu se srečamo z mnogimi izzivi, za katere potrebujemo posebne rešitve. Nenazadnje imamo opravka že z mnogimi materiali, iz katerih se izdelujejo sami izdelki ali pa njihova embalaža. 

Včasih je delo sicer precej enostavno, sploh če imamo lepo urejene izdelke, ki so opremljeni z ustreznimi materiali za tisk. Že pri proizvodnji lahko pripravimo ustrezne zapise in kar sproti označujemo izdelke. To nam omogočajo naprave, ki jih vključimo v proizvodni proces, so zelo elegantne in učinkovite, na ta način bo z označevanjem najmanj dela. Za zahtevnejše potrebe pa lahko izkoristimo ponudbo strokovnjakov, ki se ukvarjamo s takšnimi storitvami. Odločimo se lahko za tiskanje, lahko pa preprosto za najem naprednih naprav.

Označevanje izdelkov pogosto zahteva veliko prilagodljivosti, ne moremo vedno pričakovati, da bomo imeli na voljo elegantne, enostavne in ugodne rešitve. Čisto možno je, da bo treba najti posebne rešitve, ki jih prilagodimo specifičnih zahtevam pri proizvodnji in pakiranju. A tudi v tem primeru lahko dosežemo odličen rezultat, tako da nimamo pravih izgovorov – pri mojstrih s tega področja lahko najdemo kakovostno opremo, ki odgovori na vse mogoče potrebe.

Digitalni-tisk-solvent-2

GHS standard za označevanje nevarnosti

Na področje označevanja izdelkov se lahko uvršča tudi označevanje kakšnih nevarnosti, pri čemer moramo biti še posebej pozorni. Tu si lahko pomagamo s predpisi in uveljavljenimi standardi, ki nam pomagajo. Pravzaprav se moramo teh pravil strogo držati, da nismo v prekršku. A z vidika označevanja oziroma priprave ustreznega materiala nam delo nekoliko olajša GHS standard, ki določa, s kakšnimi simboli moramo označevati določene nevarnosti. Tako ni prostora za kakšne nesporazume in pomote, vedno imamo na voljo prave rešitve glede na to, s kakšnimi izdelki imamo opravka.

GHS standard določa standardne piktograme za označevanje nevarnosti. Te podobe najdemo v različnih okoljih in na različnih izdelkih. Pojavljajo se tam, kjer rokujemo s kakšnimi nevarnimi snovmi, pogosto pa označujejo tudi nevarnosti na delovnem mestu in pri uporabi delovne opreme. Posebni standardi veljajo tudi za prevoz nevarnih snovi, tu moramo včasih upoštevati nekoliko drugačne zahteve, torej moramo biti pozorni tudi na druge standarde. Vsekakor se moramo pravočasno pozanimati o tem, katera pravila veljajo za našo dejavnost. Več o GHS standardu si lahko preberemo na http://www.tift-koding.com/sl/news/ghs-standard.html v pregledu teh znakov in zahtev.

GHS standard določa pripravo nalepk

Znake za nevarnost dobimo na različnih površinah in izdelkih, pogosto pa se na ta način pripravljajo nalepke. Tako imamo vedno pravi material za označevanje teh nevarnosti, pričakujemo lahko, da bomo imeli vedno pri roki ustrezne nalepke za nujno označevanje. Ker so piktogrami standardizirani, lahko dobimo te nalepke v serijski proizvodnji, GHS standard nam torej omogoča, da po ugodni ceni dobimo ustrezne nalepke ne glede na to, za kaj jih pravzaprav potrebujemo.

Vedno imamo možnost izdelave nalepk po meri, to nam omogoča pripravo opozoril za kakšne druge nevarnosti, nalepke pogosto služijo tudi usmerjanju in obveščanju. A če se zanimamo za standardna opozorila, izbiramo nalepke, ki jih določa GHS standard. Med nalepkami imamo v vsakem primeru dosti izbire, tu se izkaže, kako pomemben je kvaliteten tisk in priprava pravih motivov.

Za delo z nalepkami potrebujemo čitalec črtne kode

Med različnimi vrstami nalepk gotovo najdemo tudi črtne kode, ki so značilne za označevanje izdelkov. Praktično vsak izdelek, ki ga dobimo na prodajnih policah, ima črtno kodo. Takšne oznake pa so značilne tudi za veleprodajo, saj se uporabljajo že pri proizvodnji, skladiščenju in transportu. V vseh teh okoljih torej potrebujemo čitalec črtne kode da lahko informacije preberemo in dejansko uporabimo. 

Črtne kode so naravnost nepogrešljive, uporabljajo se za različne namene in z njimi dosegamo različne učinke. Glavni namen črtnih kod je pogosto to, da v kompaktnem in univerzalnem formatu združujejo nujne informacije o izdelkih in pošiljkah. Lahko pa čitalec črtne kode deluje tudi kot naprava, ki sproži različne postopke ob prebiranju informacij. Na ta način lahko sledimo stanju zalog, beležimo informacije o času obdelave, sledimo tudi lokaciji. Črtne kode se lahko povezujejo z obsežnim računalniškim sistemom, ki upravlja delovanje ob prebiranju teh informacij. Čeprav sama črtna koda morda ne vsebuje veliko informacij, bo čitalec črtne kode na podlagi postavljenih pravil sprožil ustrezne ukrepe in poskrbel za uspešno delo s takšnimi izdelki.

Čitalec črtne kode je uporaben za različne oblike zapisa

Uporabljamo različne vrste črtnih kod. S tem spet pridemo do zahtevnega tiskanja, saj je zelo pomembno, da je črtna koda natančno natisnjena in obstojna na svojem materialu. Le tako lahko pričakujemo, da jo bo čitalec črtne kode dejansko uspešno prebral, če ne pride lahko do nesporazumov in težav.

Z ustreznimi črtnimi kodami imamo torej mnoge možnosti posredovanja informacij na zelo eleganten način. Prav tako lahko uporabimo čitalec črtne kode za različne oblike zapisa in priredimo delovanje te opreme za avtomatizacijo mnogih postopkov. Še veliko več kot običajne črtne kode nam omogočajo QR kode, pogosto pa na podoben način pripravimo lastni zapis za uporabo v kakšnih posebnih okoljih. Pri tem delu se močno zanašamo na tiskalnike, ki omogočajo tiskanje črtnih kod.

Tiskalnik za nalepke pripravlja tudi črtne kode

Običajno se črtne kode natisnejo na nalepko, s katero lahko opremimo razne izdelke in materiale. To je najbolj enostavna možnost, ki nam daje tudi obilo fleksibilnosti. Če imamo pravi tiskalnik za nalepke, s tem ne bo nikakršnih težav.

Morda pomislimo najprej na tiskalnike, ki se uporabljajo za tiskanje na papir, tudi s temi lahko opravimo tiskanje nalepk, pravzaprav tudi tiskanje črtnih kod. A le redko je to smiselna rešitev v delovnem okolju, kjer imamo običajno posebne zahteve in visoka pričakovanja. Veliko bolje se obnese namenski tiskalnik za nalepke, ki je prilagojen prav za takšne naloge. To so manjši ročni tiskalniki, s katerimi lahko sproti označujemo izdelke. Zelo uporabni so takšni izdelki predvsem v skladiščih in v logistiki, kjer imamo opravka z neštetimi pošiljkami, nad katerimi želimo imeti popoln nadzor. Prav tako se tiskalnik za nalepke uporablja v proizvodnji, kjer že sproti označujemo izdelke s takšnimi informacijami. Prilagodljive naprave nam omogočajo, da pripravimo vse potrebne oznake, tako črtne kode kot druge informacije.

tiskalnik2

Tiskalnik za nalepke ni edina možnost

Včasih se odločamo tudi za druge rešitve, saj se črtne kode ne tiskajo le na nalepke. Vsekakor je tiskalnik za nalepke zelo eleganten in lahko predstavlja posrečeno rešitev, a morda se izkaže, da je bolj pametno tiskati neposredno na izdelke. Izdelki, ki niso pretirano občutljivi, omogočajo neposredno tiskanje črtnih kod in nujnih informacij. Enako velja za tiskanje na embalažo izdelkov.

V takšnih primerih nam tiskalnik za nalepke ne bo kaj dosti pomagal, potrebujemo prilagojeno opremo za tiskanje na različne materiale. Predvsem pri tiskanju na embalažo se srečamo s posebnimi zahtevami, saj imamo opravka z različnimi materiali, poleg tega morda nimamo ravne površine, na katere bi lahko enostavno tiskali. Splača se premisliti o tem, ali pridejo v poštev nalepke, sicer pa pobrskamo po alternativah.

Veliko možnosti ponuja tisk na plastiko

V mnogih panogah prevladuje proizvodnja s plastiko, iz plastike se izdeluje tudi embalaža mnogih izdelkov. Plastični materiali se pojavljajo v zelo različnih oblikah, od folij in vrečk do trdne plastike. Če imamo možnost za tisk na plastiko, bomo zelo dobro opravili z označevanjem vseh teh izdelkov, seveda pa je pametno posegati po prilagojeni opremi glede na to, s kakšnimi nalogami se srečujemo.

Tisk na plastiko je izredno uporaben pri označevanju izdelkov, saj lahko tiskamo neposredno na embalažo ali kar na same izdelke. Na ta način na površino odtisnemo črtno kodo, datum proizvodnje in rok uporabe, pa še mnoge druge nujne informacije, ki jih mora imeti vsak izdelek. Za takšne namene najdemo zelo dobre rešitve, predvsem so to naprave, ki omogočajo tisk na plastiko kar pri proizvodnji. Gotovo bomo našli ustrezno opremo, saj so takšne naprave prilagodljive in se lahko pripravijo za različne naloge.

Tisk na plastiko ima tudi druge naloge

Poleg tega da tisk na plastiko služi za označevanje embalaže, je uporaben tudi za druge namene. Na embalažo namreč ne tiskamo le nujnih informacij, temveč imamo tam dovolj prostora za druge motive, s katerimi želimo opremiti svoje izdelke. Pogosto se odločamo za kakšne grafične podobe in napise, tudi za promocijske motive. Atraktivna embalaža izdelka je tista, ki lahko prepriča v nakup, tako da se tu splača izkoristiti vse možnosti, ki jih imamo na voljo. Nenazadnje se tisk na plastiko uporablja tudi pri izdelavi promocijskih izdelkov in za tisk na končne izdelke, vse to so možnosti, ki so lahko zelo zanimive.