Ključna oprema vsakega motorista je seveda motor, a poleg tega bomo potrebovali še celo vrsto dodatne opreme. Na cesto se lahko podamo le dobro opremljeni in z dobro pripravljenim motociklom, zato se bomo gotovo zanimali za izdelke, ki jih ponuja moto shop. To je trgovina, ki ima prilagojeno ponudbo za motoriste. Na enem mestu bomo dobili zelo širok nabor atraktivnih izdelkov, od motorjev do opreme in dodatkov. Pametno je že predčasno obiskati prodajalno in nakupiti vso opremo, ki jo bomo potrebovali, pa tudi kasneje bomo gotovo pogosto nakupovali v tej trgovini.

Moto shop priskoči na pomoč vsakemu motoristu. Nenazadnje potrebujemo že pri opravljanju vozniškega izpita za motor nekaj lastne opreme, čeprav si lahko kak kos sposodimo tudi pri avtošoli. Gotovo pa bomo potrebovali cel komplet opreme, ko se samostojno podamo na cesto. Na dolgi rok potrebujemo tudi orodje in opremo za vzdrževanje motorja, tudi kakšne dodatke in kose za nadgradnjo in popravila. Če lahko dobimo vse na enem mestu, bomo s ponudbo moto trgovine gotovo zelo zadovoljni.

Moto shop je običajno zastopnik priznanih znamk

Tisti, ki se zanimajo za nakup novega motocikla, bodo obiskali trgovino, kjer je moč najti kvalitetna vozila uglednih znamk. Na tem področju imamo veliko konkurence in zelo verjetno je, da bomo dolgo razmišljali o tem, kateri motor bi nam najbolj ustrezal. Izbiramo med različnimi stili, velikostmi in zmogljivostmi, razlike pa so tudi v znamkah. Nato tu naletimo še na razlike med prodajalci.

Moto shop nudi vse, od motorjev do celega kompleta oblačil in opreme

 

Če ima moto shop v ponudbi tudi motorje, bo verjetno trgovec zastopnik za posamezne znamke. Zelo redko dobimo trgovino, ki ima zalogo motociklov vseh priljubljenih znamk, običajno je moč pri posameznem trgovcu dobiti le motorje ene ali dveh znamk. Takšen je poslovni model, ki omogoča konkurenčno ponudbo različnih trgovcev, hkrati pa ima kupec še vedno na voljo vse mogoče možnosti. Le malo bolj temeljito bo treba pobrskati po tej ponudbi in nov motor morda iskati pri različnih trgovcih.

Drugače je pri preostali opremi. V trgovini recimo lahko najdemo motoristične hlače in jakne mnogih različnih znamk, seveda pa na tem področju nismo tako zahtevni in razlike med znamkami niso tako izrazite. Vseeno moramo biti pozorni na to, kaj imajo posamezni trgovci v ponudbi, da se že vnaprej izognemo morebitnim nesporazumom in slabi volji. Če smo dovolj vztrajni, bomo pri domačih trgovcih brez težav dobili praktično vse modele priznanih blagovnih znamk, ki so namenjeni za naš trg.

Moto shop ima nujno motoristično opremo

Še bolj kot motor je za prijetno izkušnjo in varnost pri vožnji zaslužna motoristična oprema. Zato se splača tej nameniti več pozornosti in po potrebi tudi več denarja. Čisto možno je, da bo treba za opremo nameniti še večjo investicijo kot za sam motocikel, saj tu ne smemo sklepati velikih kompromisov. Pripravili bomo nekaj tisočakov in se dobro založili z vsem, kar potrebujemo.

Izbira opreme je seveda odvisna od interesov vsakega posameznika. Za mestno vožnjo recimo ne potrebujemo toliko opreme, pomembna je predvsem motoristična čelada, verjetno pa ne bomo imeli posebnih škornjev, ščitnikov in podobne opreme. Drugače je pri voznikih športnih motociklov, ki pogosto izbirajo celotne kombinezone za optimalno zaščito pri visokih hitrostih. Spet drugačno opremo potrebujejo vozniki motokrosa, tu imamo posebno opremo za varnost pri vožnji na razgibanem terenu.

Moto shop lahko vse to ponuja na enem mestu, zato imamo možnost za dober nakup, ne da bi morali obiskovati več trgovin. Nekateri izdelki so koristni za vse motoriste, gotovo je takšna motoristična čelada, brez katere ni pametno sesti na motor. Nato se po navadi že osredotočimo na oblačila, ki imajo kritično vlogo z različnih vidikov – skrbijo za udobje in prijetno izkušnjo pri vožnji v različnih razmerah, poleg tega pa dopolnjujejo funkcijo zaščitne opreme. Vsekakor mora imeti motoristična trgovina široko ponudbo takšne opreme, da se lahko res dobro opremimo.

Moto shop s posebno zaščitno opremo

Nekatere ključne dele zaščitne opreme se včasih kar nekoliko zapostavlja. Kritične so recimo rokavice, saj so dlani najbolj na udaru ob pogostih padcih. Tudi motoristični škornji niso vedno zelo cenjeni in mnogi motoristi vozijo v običajni vsakodnevni obutvi. Med najpogostejšimi poškodbami motoristov so poškodbe spodnjih okončin, ki so na udaru ob vsakem padcu – hitro se zgodi, da si poškodujemo gleženj ali stopalo, že če motor le spustimo.

Moto shop pomaga pri izbiri prave opreme

Dober moto shop bo imel pestro ponudbo kvalitetne zaščitne opreme. Ne odločamo se le za dobre motoristične hlače in jakne, ki so odporne na abrazijo ob padcih. Le redko je prioriteta zaščita pri padcih ob visoki hitrosti, saj imamo večino nezgod in poškodb ob nižjih hitrostih, takrat pa pride v poštev drugačna zaščitna oprema. To so motoristični škornji in rokavice, seveda tudi čelada, medtem ko hlače in jakne niso tako kritične. Seveda pa je vedno pametno imeti cel komplet kvalitetne zaščitne opreme, da ne bomo sprejemali nikakršnih tveganj na cesti, ne glede na razmere in nepredvidene dogodke, ki nas na poti stalno ogrožajo.