zobni implantati

Največkrat se za poseg kot je namestitev zobnega implantata odločijo takrat, ko se gre za menjavo obolelega, ali drugače poškodovanega zoba, kjer je namestitev tako imenovanega mostička ali delne proteze otežena, nemogoča, ali v smislu zdravljenja nekako nesmiselna, največkrat se zobni implantati nahajajo na mestih, ki so nekoliko bolj vidna, torej v ospredju ustne votline, saj predstavljajo izjemno elegantno, in naravno rešitev za nadomeščanje izpadlega zoba. Prav tako pa velja, da so zobni implantati nekaj, kar se lahko uporablja tudi kot kasnejše sidro za namestitev posebne vrste protetike, če bolezen napreduje tako daleč, da je to potrebno. 

Najpogosteje se zobni implantati tretirajo kot permanentno rešitev v sistemu zdravljenja zobovja, saj tudi zahtevajo relativno veliko in obsežno operacijo za samo namestitev, vendar je lahko okrevanje z uporabo modernih kirurških tehnik precej hitrejše in optimizirano, tako da je to poseg, za katerega se odloča vedno več ljudi, še posebej, če se zob zgubi pri nekoliko mlajših osebah, seveda pa če se gre za stalen zob. 

Seveda pa se postavi vprašanje koliko je cena implantata. Največje razlike v ceni pridejo že zaradi samega vijaka, ki se ga vstavi v čeljust, vendar je od kvalitete materiala, površine, ki implantat obdaja in same kvalitete vstavitve lahko veliko razlik. Prav zaradi tega je cena implantata, ki ga nudi posamično zobozdravstvo precej velik razpon. Poleg tega je vsak implantat sestavljen iz dveh delov, nanj se namreč pritrdi krona, ki služi kot nadomestek zoba, kar pa se najpogosteje šteje kar kot nekaj ,kar vključuje cena implantata, tako da naj vas ne preseneti, če boste našli izjemno ugodno ponudbo, ki pa ji morate nato prišteti še 300–400 €. Najpomembneje je, da sama cena implantata ni edini faktor na podlagi katerega se odločite za to, pri komu se boste naročili za opravljanje te storitve, veliko bolj pomembno je, da je to zobozdravnik, ki ga poznate in mu zaupate.