Lepljen les

Les je priljubljen material za gradnjo, ne pride pa vedno v poštev. Posebej je treba paziti na to, da izberemo kakovosten les, ki bo lahko zanesljivo opravil svojo nalogo. Ni namreč samoumevno, da bo les lahko prenašal večje obremenitve, prav tako ni nujno, da se bo dobro zoperstavil dejavnikom okolja in zobu časa. Splača se torej pobrskati po možnostih in odkriti najboljšo rešitev za konkretni primer.

Lepljen les

Za gradnjo se običajno uporablja močno obdelan les, ki lahko ponudi idealno kombinacijo zaželenih lastnosti. Na ta način lahko izdelamo zelo kakovostne elemente, ki se bodo odlično obnesli v svoji vlogi. Lepljen les se uporablja predvsem za kakšne zahtevne gradbene projekte, to so recimo skeletne hiše in druge konstrukcije, ki morajo imeti zadostno nosilnost. Takšen les je pogosto namenjen skritim konstrukcijam, ki podpirajo večje objekte, lahko pa najdemo tudi izvedbe, ki jih lahko brez težav uporabimo za vidne strukture.

V prvi vrsti je seveda pomembna kakovost. Skeletne hiše se v izhodišču sestavijo iz lesa, ki mora že takoj podpirati velike obremenitve in zagotoviti dobro pripravljenost objekta. Jasno je, da bomo za tak namen lahko brez skrbi izbrali le kakovosten les, ki bo prepričal s svojimi funkcionalnimi lastnostmi. Lepljen les je kot nalašč za takšno situacijo, saj izpolni prav vsa pričakovanja. Zahvaljujoč takšnemu lesu so lahko skeletne hiše hitro izdelane in že takoj povsem zanesljive.

Drugi leseni elementi

Les se seveda uporablja tudi kasneje, kot tudi za kakšne druge gradbene elemente. V vsakem primeru je pomembno, da izberemo pravi les glede na namen. Včasih niti ni pomembno, kako dobro je les pripravljen na razne obremenitve ali kakšno nosilnost ima, morda bolj cenimo lep izgled, če pripravljamo kakšno dekorativno strukturo. Seveda pa obstajajo tudi primeri, ko moramo zagotoviti kakšne druge lastnosti, pogosto pride v poštev le kakšen tropski les ali podobna bolj eksotična rešitev.