drva

Sodobni ogrevalni sistemi nam ponujajo celo vrsto različnih možnosti, ki so pogosto zelo atraktivne. Predvsem se seveda odločamo za sisteme, ki so varčni in učinkoviti, imajo izvrstne izkoristke in na dolgi rok ponujajo izjemne prihranke. Električni sistemi recimo praktično nimajo toplotnih izgub, medtem ko toplotne črpalke za ogrevanje ne porabljajo dragih energentov. V primerjavi s tem se ogrevanje na drva in lesno biomaso včasih kar nekoliko zanemarja, češ da gre za zastarele sisteme, ki novejšim ne morejo več konkurirati. A v resnici tudi med temi možnostmi najdemo zelo atraktivne sisteme, ki so lahko prepričljivi za ogrevanje domačega stanovanja.

Pravzaprav imajo prav kurilne naprave posebno zmogljivost, zato se pogosto uporabljajo za ogrevanje večjih objektov. Odlično se obnesejo tudi tam, kjer imamo nekoliko slabšo toplotno izolacijo. Nenazadnje pa so kamini in peči priljubljena izbira tudi v sodobnih stanovanjih. Vsekakor torej imamo atraktivne možnosti za ogrevanje na drva, če jih znamo dobro izkoristiti.

Ogrevanje na drva je še vedno priljubljeno

Skozi zgodovino je bil les povsem kritičen material za kurjavo, večinoma so se naši predniki ogrevali prav s tem energentom. Danes je nekoliko drugače, saj imamo na voljo številne alternative. Ni pa nujno, da bodo drugi energenti res boljši – skladno z razvojem drugih ogrevalnih sistemov namreč napredujejo tudi kurilne naprave, ki pri kurjenju lesa ponujajo vedno boljše izkoristke. 

To je razlog, da se ogrevanje na drva uporablja tudi v številnih sodobnih stanovanjih. Prepriča namreč z vsemi tistimi odlikami, ki jih od takšnih sistemov pričakujemo. Kurjenje je precej učinkovito, ponuja nam dobre izkoristke, če imamo ustrezen material. Kakovostna bukova drva lahko dosegajo nadvse impresivne učinke pri kurjenju, z zmogljivo opremo na ta način zelo zanesljivo ogrevamo večje objekte preko mrzle zime, ne da bi ob tem nastajali visoki stroški.

Lahko se zanesemo na brezhibno delovanje, pa tudi na posebno zmogljivost ogrevanja. To pomeni, da v dolgi in hladni zimi nikoli ne bo treba skrbeti glede ogrevanja, vedno bomo uživali v nadvse prijetnem domu. Tako so drva primerna tudi za ogrevanje kakšnih starejših objektov, ki imajo slabšo izolacijo – v takšnih prostorih pridejo v poštev le visokotemperaturni ogrevalni sistemi, ki potrebujejo zmogljiv vir energije. V sodobnih stanovanjih pa nam tovrstno ogrevanje ponuja še nekatere druge posebne učinke, ki jih morda še bolj cenimo. Gotovo lahko izpostavimo predvsem čudovit učinek, ki ga imajo odprti kamini v dnevnih sobah, pa tudi kaminske peči in druge izvedbe so zelo atraktivne. Piko na i doda prijetna toplina, v kateri uživamo ob občudovanju živahnih plamenov. Vse to so prednosti, s katerimi drugi ogrevalni sistemi preprosto ne morejo tekmovati.

Ogrevanje na drva v primerjavi z drugimi sistemi

Žal pri izbiri ogrevalnega sistema pogosto kar zanemarimo končno izkušnjo stanovalcev, namesto tega se posvetimo golim številkam in ugotavljamo, kakšna bo za drva cena in kateri sistemi se z vidika stroškov najbolj splačajo. Glede na to, da je ogrevanje res velik strošek preko zime, je to seveda razumljivo, a z iskanjem najcenejše opcije žrtvujemo prijetno počutje in posebno izkušnjo, lahko pa tudi tvegamo, da sistem ne bo zmogel zanesljivo delovati celo zimo. 

Drva ponujajo čisto edinstven učinek v domačem stanovanju

Po svojih izkoristkih in varčnosti ogrevanje na drva težko konkurira toplotnim črpalkam, tudi električni sistemi lahko ponudijo boljši izkoristek. Vseeno pa sodobne kurilne naprave zelo dostojno nastopajo v primerjavi s preostalimi sistemi, predvsem se primerjajo z ogrevanjem na kurilno olje in plin. Tu imamo veliko prednost, sploh če imamo kvaliteten material, ki ga uporabljamo za kurjenje. Pričakovati je, da bodo stroški veliko nižji, celotna izkušnja pa bolj prijetna.

Veliko je odvisno od tega, kakšna drva imamo

Pri ogrevanju na drva moramo biti seveda zelo pozorni na to, kakšen material uporabljamo. To ima zelo velik vpliv na končno izkušnjo, seveda tudi na stroške. Najbolj poceni bo kurjenje za tiste, ki imajo svoj les, lastniki gozdov lahko pridobivajo kvaliteten material za kurjenje in tako sploh nimajo stroškov z nabavo kuriva. A to je opcija, ki le redko pride v poštev, hkrati pa si na ta način nakopljemo tudi veliko dela s sečnjo in pripravo drv, nato tudi s sušenjem in skladiščenjem. 

Drva lahko enostavno naročimo kar na dom

Veliko bolje bo, če lahko naročimo drva na dom. V tej ponudbi najdemo zelo atraktivne rešitve, za katere se odločajo tisti, ki iščejo kar najlažjo pot do kvalitetnega materiala. Najdemo različne vrste lesa, posebej priljubljena so bukova drva, ki jih pri nas enostavno pridobivamo in pripravljamo za kurjavo. Takšna drva so tudi precej poceni, kar je še dodaten plus, če se želimo preko zime ogrevati z minimalnimi stroški. Moramo pa se pozanimati o tem, kaj cena sploh vključuje. Ponudba se razlikuje v kvaliteti, poleg tega lahko za drva cena vključuje tudi dostavo, kar je zelo prikladno.

Če imamo opcijo naročiti drva na dom, si bomo uporabo takšnega ogrevalnega sistema močno olajšali. Računamo lahko na izvrstno izkušnjo, ogrevanje pa nas tudi sredi zime ne bo pustilo na cedilu. Ogrevanje na drva je torej vsekakor še vedno dobra ideja, če znamo potencial takšnih sistemov dobro izkoristiti.