Ker je prenosnik nujen za opravljanje službenih obveznosti, mora biti računalnik na te dobro pripravljen

Prenosni računalniki imajo eno izrazito prednost, to je mobilnost. V primerjavi z namiznimi računalniki so veliko bolj praktični, enostavno jih lahko vzamemo s seboj in uporabljamo tudi na poti oziroma na različnih lokacijah. To je pogosto odločilna odlika, zaradi katere raje izberemo prenosnik, hkrati pa ista lastnost nakazuje tudi na kompromis – kompaktna zasnova postavlja določene omejitve, ki jih bodo spoznali predvsem zahtevni uporabniki.

Dolgo časa je veljalo, da prenosni računalniki niso tako zmogljivi kot namizni. Še danes bi lahko trdili enako, če upoštevamo povprečje iz obeh skupin, pa tudi najbolj zmogljive predstavnike med prenosnimi in namiznimi računalniki. A prenosniki so postali veliko bolj prepričljivi in vsekakor nam ponujajo zadostne zmogljivosti, da jih uporabljamo za razna zahtevnejša opravila. To je zelo dobrodošlo, saj imamo prenosnik vse pogosteje tudi za službeno rabo in druge pomembne naloge, pri katerih si ne moremo privoščiti kompromisov. Če se na takšno delo dobro pripravimo, bomo uspešno opravili tudi zahtevnejša opravila.

Najprej je treba izbrati dober prenosnik

Najbolje bomo na zahtevno delo pripravljeni z dobrim prenosnim računalnikom, o tem pa odločamo že ob samem nakupu naprave. Za prenosnike je značilno to, da imajo vgrajeno konfiguracijo strojne opreme, ki je kasneje ne moremo enostavno prilagajati oziroma nadgrajevati, zato nismo tako fleksibilni kot pri namiznih računalnikih. Zelo pomembno je, da že v izhodišču izberemo pravo napravo, čeprav se da tudi naknadno še kaj nadgraditi.

Ker je prenosnik nujen za opravljanje službenih obveznosti, mora biti računalnik na te dobro pripravljen

Pozorni smo na osnovne komponente, ki odločajo o tem, kako zmogljiv bo prenosnik. Za vsestransko uporabo je najbolj pomemben procesor, ki prevzema najbolj zahtevno delo pri redni rabi računalnika, ključno pa s centralno procesno enoto sodeluje še delovni pomnilnik. En možen kompromis predstavlja grafična kartica, ki pri raznih delovnih opravilih ni tako kritična, povsem dobro se v sodobnih prenosnikih obnesejo tudi integrirane grafične enote, ki so presenetljivo zmogljive.

Vsak uporabnik bo znal dobro izkoristiti prednosti sodobnih SSD pogonov, ki predstavljajo veliko nadgradnjo v primerjavi s klasičnimi trdimi diski. Dober pogon pomeni hitro in odzivno delovanje sistema, kar ima neposreden vpliv na uporabniško izkušnjo. Običajno je možno pogon tudi zamenjati ali nadgraditi, tako da ima tu prenosnik nekaj fleksibilnosti, prav tako lahko praviloma nadgradimo delovni pomnilnik.

Za delo so lahko kritične še druge komponente in lastnosti računalnika. Veliko je odvisno od tega, s katerimi opravili se ukvarjamo. Za kakšno zahtevno delo z animacijo in video materialom je recimo nujna tudi zmogljiva grafična kartica, ki je še bolj nepogrešljiva za ljubitelje računalniških iger. Ob tem izpostavimo tudi dober zaslon računalnika. Nekateri uporabniki bodo cenili kvalitetno ozvočenje in nadstandardno tipkovnico ali kakšne druge lastnosti. A ključnega pomena je vgrajena konfiguracija, ostalo lahko dopolnimo ali nadgradimo na druge načine.

Prenosnik omogoča razširljivost z dodatno opremo

Če pri delu pričakujemo posebne funkcionalnosti, se bomo pozanimali tudi o dodatni opremi, ki jo lahko priključimo na prenosnik. Tu se nam odpirajo mnoge možnosti, tako da z uporabo prenosnika še zdaleč nismo tako omejeni, kot bi si morda mislili.

Tudi na prenosni računalnik se recimo lahko priklopijo večji monitorji, kar je zelo dobra rešitev za raznovrstno delo. Hkrati lahko uporabljamo zaslon in računalnika in dodaten monitor, na takšno konfiguracijo se hitro navadimo in dodatno delovno površino bomo odlično izkoristili. Tako se prenosnik lahko učinkovito uporablja na delovnem mestu ali doma, kjer imamo dodaten monitor.

Prav tako uporabljamo drugo periferijo, ki nadgrajuje funkcionalnosti računalnika. Priklopimo lahko svojo miško, lahko tudi tipkovnico, boljše zvočnike oziroma slušalke, seveda tudi tiskalnik in razne druge zunanje naprave. Zelo priljubljeni so zunanji diski, ki omogočajo shranjevanje podatkov, če kakšnih velikih datotek ne moremo hraniti na vgrajenem pogonu.

Gotovo nam prenosnik pri uporabi dodatne opreme ponuja kar nekaj dobrih možnosti, kar odgovarja tudi potrebam zahtevnejših uporabnikov. Prepričati se moramo le, da bo možno to opremo res dobro izkoristiti. Če smo vajeni dela z več monitorji, bomo recimo naleteli na omejitve pri prenosnikih, ki večinoma podpirajo le en dodaten monitor. Lahko pa dobimo posrečene rešitve z uporabo priklopne postaje, ki prinaša dodatne priključke in možnost uporabe dodatnih naprav.

Prenosnik uporabljamo v kombinaciji z razno dodatno opremo

Dober prenosnik lahko konkurira namiznemu računalniku

Z dobrim prenosnikom vsekakor lahko nadomestimo vse pomanjkljivosti, ki se tej opremi običajno pripisujejo v primerjavi z namiznimi računalniki. Tudi za zahtevno delo je lahko prenosnik povsem dovolj, če skrbno izberemo pravi računalnik in imamo pri roki tudi nekaj dodatne opreme.

Elegantno se izognemo celo tistim omejitvam, ki jih postavlja kompaktno ohišje. Res je, da ne moremo v prenosni računalnik vgraditi velikih trdih diskov z več terabajti kapacitete, lahko pa preprosto uporabimo zunanji disk, ki je prav tako priročen. Omejeno velikost zaslona rešimo preprosto tako, da na prenosnik priklopimo dodaten monitor. Vedno imamo na voljo rešitve, s katerimi bomo svoj računalnik pripravili tudi na zahtevno delo.

Ne le, da bomo imeli zanesljivo in zmogljivo napravo z vsemi funkcijami za zahtevno delo, prenosnik bomo lahko še vedno uporabljali tudi za vsa druga opravila. Še vedno bomo imeli kompaktno in mobilno napravo za uporabo na poti in na terenu, česar namizni računalnik nikakor ne omogoča.