Kako je sestavljena kakovostna streha?

Streha predstavlja primarno zaščito pred raznimi dejavniki okolja, s tem pa je tudi ključnega pomena za udobno in varno bivanje v hiši. Seveda pa bo to nalogo dobro opravljala le kakovostna streha, ki je sestavljena iz nekaterih ključnih elementov – pomembno je, da upoštevamo celotno kombinacijo, ne le posameznih elementov! V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da najšibkejši člen razočara, s tem pa celotna streha ne bo upravičila pričakovanj.

Najbolj opazen element strehe so seveda strešniki, ki se z veliko površino in svojo lego predstavljajo okolici. Seveda to ne pomeni le, da moramo pri izbiri te opreme pomisliti tudi na estetski učinek (streha se s tega vidika pogosto kar nekoliko zanemarja, čeprav ponuja zelo veliko in opazno površino), temveč so strešniki tudi tisti, ki prevzamejo največje obremenitve dejavnikov okolja. Strešna opeka bo na neposrednem udaru vremenskih vplivov, pomisliti pa je treba tudi na tiste dejavnike, ki niso tako očitni. Seveda največ pozornosti namenjamo dežju in snegu, streha služi prav temu, da zadržimo te nadloge, nato pa igra strešna opeka tudi nadvse pomembno nalogo pri zaustavljanju škodljivih sončnih žarkov. Streha pomaga pri regulaciji temperature, pri čemer pa ima še pomembnejšo nalogo preostanek ostrešja.

Pod strešniki se namreč nahaja še več plasti materiala, predvsem pomembna je izolacija. Strešna opeka sicer že sama prevzame nekaj odgovornosti za regulacijo temperature in v neki meri deluje tudi kot zvočna izolacija, a te lastnosti so le osnovne. Če želimo res doseči opazen učinek, moramo streho vsekakor dodatno izolirati. Včasih se to sploh ne izvaja, saj podstrešnega prostora ne uporabljamo, tako da več pozornosti namenjamo izolaciji stanovanjskih prostorov, a smiselno je pomisliti tudi na to, kakšen učinek bi imela izolacija strehe – na ta način lahko pogosto močno zmanjšamo toplotne izgube, kar je prav tako ena izmed mnogih odlik kakovostne strehe.