talne keramične plošče

Kopalnica je eden izmed tistih prostorov, ki jih zelo težko samo malce “osvežimo” skoraj da vedno, ko se lotimo obnove tovrstnega prostora je v to vpletene obsežnejša prenova. Največkrat to priložnost izkoristimo za to, da zamenjamo bolj ali manj vse, kar nam pade na pamet in med to spadajo predvsem ploščice za kopalnico ter talne keramične ploščice.

Le malo ljudi ve, da se ploščice, ki so namenjene za uporabo na stenah, ki jih po navadi imamo v mislih, ko pomislimo na ploščice za kopalnico, nekoliko razlikujejo od tistih, ki se uporabljajo kot talne keramične ploščice. Razlog za to je ta, da morajo ploščice na tleh biti sposobne prenašati težo naših nog, nekatere so posebej oblikovane, da bolj delujejo s talnim ogrevanjem, prav tako pa so lahko dimenzije teh ploščic precej različne. Prav tako pa se verjetno nihče ne odloča za to, da bi ploščice za kopalnico, ki so močno okrašene in delikatne postavljal na tla.

Talne keramične ploščice so po navadi nekoliko večje in malo manj dekorirane kot tiste, ki se pojavljajo na stenah. Dekorirane je širok pojem ampak načeloma velja, da ne vključujejo posebnih vzorcev ali poslikav. Glede dimenzij pa so nekoliko večje, ker je na ta način lažje ustvariti izgled večjega prostora in še zato, ker je to pod, ki je redno uporabljen, lahko bolj računamo, da bo raven, če uporabljamo večje plošče.

Bolj dekorativne ploščice za kopalnico se navadno nahajajo na stenah in poskrbijo, da prostor ne izgleda monotono ter nam dajejo splošen občutek k prostoru. Celotna estetika kopalnice je močno določena na podlagi tega, kako izgledajo ploščice, ki se nahajajo na stenah, tako da so ljudje po navadi precej pozorni glede tega, kaj izberejo. Te ploščice so navadno nekoliko manjše in položene v ravnem ali malo premešanem vzorcu, da dobimo še igro ploščice in fugirne mase.