Izpušni sistemi

Okoljevarstveniki so vse bolj zaskrbljeni za naš planet, saj je stopnja onesnaževanja že tako visoka, da so zaradi tega v marsikaterih mestih ogrožena življenja. Za zmanjšanje izpustov strupenih plinov v ozračje danes neposredno vplivajo tudi izpušni sistemi, ki predstavljajo eno ključnih rešitev onesnaženosti. Poleg osnovne naloge odvajanja plinov in zmanjševanja onesnaženosti omogočajo tudi manjšo hrupnost v vozilu in izven njega ter pravilno delovanje motorja z povečanjem moči, navora in zmanjšanjem porabe goriva.

Izpušni sistemi so vam na voljo v različnih oblikah, ki je odvisna od motorja in tipa vozila. Dolžina sistemov je nekje do 3 metrov. V kolikor na vašem vozilu pride do okvare na tem sistemu, imate lahko težave z ekspanzijskim in izpušnim loncem, s cevmi ali katalizatorjem. Ravno slednji je najbolj odgovoren za izpuste škodljivih plinov. Zato bodite pozorni na morebitne napake in avto odpeljite v najbližji servis, kjer vam bodo opravili strokovno menjavo izpušnega sistema.

Filter trdih delcev je vgrajen z namenom, da zmanjšuje onesnaževanje okolja

Imate doma vozilo na dizelski pogon, ki spada v EURO IV skupino ali višje? Ste vedeli, da imajo ta vozila filter trdih delcev ali DPF (angl. Diesel Particulate Filter), ki je element izpušnega sistema pri dizelskih motorjih in je po navadi vgrajen s katalizatorjem? Osnovna funkcija filtrov trdih delcev je izločanje nezgorelih trdnih delcev, ki nastajajo pri izgorevanju dizelskega goriva. Takšen filter je bil razvit ravno iz razloga, da zmanjša onesnaženje zraka z izpušnimi plini in trdnimi delci.

Tudi v Sloveniji se proizvajalci zavzemajo za zmanjšanje emisij, zato so od leta 2009 pričeli izdelovati DPF filtre, ki v 80% zmanjšujejo emisije. Filter trdih delcev je sestavljen iz filtriranih elementov različnih materialov. Ko doseže določeno stopnjo zasičenosti s trdimi delci, se v njem sproži t.i. regeneracija ali čiščenje, ki pri povečani temperaturi izvaja sežig in izpustitev saj. Če ta ne uspe, se bo na vozilu prižgala opozorilna lučka.