Implantat

Zobe lahko izgubimo zaradi kakšnih poškodb ali obolenj, lahko pa tudi zaradi starosti in obrabe. Kaj kmalu se zgodi, da moramo manjkajoče ali poškodovane zobe nadomestiti, pri čemer imamo na srečo kar nekaj učinkovitih opcij z odličnimi rezultati. Pravo izbiro predstavljajo storitve s področja zobne protetike, pri katerih imamo veliko izbiro tudi med izdelki, ki se pri tem uporabljajo.

Za vsestransko rešitev velja implantat, ki se uporablja pri mnogih zobozdravniških posegih. V primeru, da moramo nadomestiti manjkajoče zobe, je prav to običajno najbolj elegantna in smiselna rešitev. Implantat oziroma zobni vsadek se namesti na čeljust, tam pa nudi zelo stabilno mesto za namestitev preostalih protetičnih izdelkov. Pri tem torej ne obremenjujemo sosednjih zob, niti jih ni potrebno brusiti ali kako drugače prilagajati. Pomembno je le, da implantat ustrezno namestimo na svoje mesto, kar je pogosto možno tudi brez operacije in rezanja, celoten postopek je relativno hiter in neboleč, kar za takšne rešitve ni vedno značilno.

Seveda pa implantat sam po sebi še ne nadomesti manjkajočih zob. Za najboljši učinek moramo izbrati še dodatne protetične izdelke, ki imajo to nalogo. To so lahko zobne luske, ki se zelo dobro obnesejo predvsem pri delu s poškodovanimi in razbarvanimi zobmi. Gre namreč za izdelke, ki imajo pomembno vlogo pri estetskih posegih, kjer se odlično obnesejo. Vsekakor pa zobne luske učinkovito nadomestijo tudi manjkajoče zobe in druge pomanjkljivosti v zobovju, saj so vsestransko uporabne in precej prilagodljive. Predvsem v večjih dentalnih centrih lahko zobne luske s pridom izkoristimo pri različnih posegih, ki obetajo dober rezultat.

Na voljo bodo tudi druge rešitve, seveda odvisno od specifik primera. Običajno je možno najti zelo posrečene rešitve, tudi za večje poškodbe in večje število manjkajočih zob. Pravzaprav lahko z zobnimi vsadki in ustrezno protezo elegantno nadomestimo tudi celotno manjkajoče zobovje.