gramofon

Nekako se ne moremo odločiti, ali so gramofonske plošče že stvar preteklosti, ali pa so prav v našem času najbolj priljubljene. Dejstvo je namreč, da imamo na voljo še celo vrsto drugih možnosti za predvajanje glasbe, večinoma se sodobne glasbene uspešnice pretakajo kar preko spleta in niti ne potrebujemo kakšnih posebnih medijev. Tudi gramofon je za poslušanje glasbe na ta način povsem odveč. A po drugi strani hitro ugotovimo, da gramofonske plošče še vedno uporabljajo mnogi ljubitelji glasbe, ki potrebujejo tudi primerno opremo za poslušanje.

Po mnenju pravih avdiofilov imajo ravno gramofonske plošče najboljšo kvaliteto zvoka, predvsem pri posnetkih iz nekaterih najbolj plodovitih obdobij glasbenega ustvarjanja v preteklem stoletju. Pravi ljubitelji glasbe zato niso pripravljeni pristati na kompromise, posegajo le po ploščah, ki najbolj ustrezajo originalu. Še vedno gre torej za zelo priljubljeno opcijo, ki je že več let v stalnem porastu. Ravno zato lahko pričakujemo, da bo dobro založena glasbena trgovina ponudila kar dosti možnosti v ponudbi opreme za predvajanje vinilskih plošč.

Pri opremljanju domačega multimedijskega centra imamo zato povsem proste roke, najdemo lahko izjemne rešitve, ki pričarajo popolno vzdušje za vsakega ljubitelja glasbe. A ravno zato, ker ima vsak svoj okus, ne moremo vedno priporočiti niti najboljših kosov opreme. Gramofon je odličen primer – za nekatere je povsem nepogrešljiv, drugim pa bo povsem odveč.

Glasba na ploščah zveni drugače, zato bomo za najboljšo izkušnjo potrebovali gramofon

Gramofon za domačo uporabo

Vseeno je zelo dobrodošlo, da lahko brez težav najdemo takšno ponudbo. Tudi tisti, ki se ne zanimajo za nakup tovrstne opreme, bodo z zanimanjem pobrskali po možnostih, ki se odpirajo na tem področju. Kdo ve, morda pa se bodo vseeno pustili prepričati edinstveni izkušnji, ki jo ponuja dober gramofon.

Ta oprema je navsezadnje na voljo tudi tistim, ki opremljajo svoj domači multimedijski center. Pri tem načeloma ne mislimo posegati po kakšnih pregrešno dragih hi fi komponentah, bomo pa pripravljeni investirati v kakovostno opremo za kar najboljšo izkušnjo v domačem stanovanju. Iščemo torej ugodne opcije brez velikih kompromisov. Včasih pa se vseeno splača poseči po vrhunskih napravah, s katerimi bodo zadovoljni tudi najbolj zahtevni avdiofili.

Vse to imamo na voljo, če pobrskamo po ponudbi dobro založenih trgovin. Široka ponudba je lahko zelo dobrodošla, lahko pa tudi ovira enostavno izbiro. Kar težko se namreč odločimo med številnimi modeli, ki so na voljo v pestri ponudbi. Postaviti moramo prave prioritete in se odločiti za model, ki najbolje odgovarja našim pričakovanjem. Tako bomo z nakupom kar najbolj zadovoljni, predvsem pa bomo dobili gramofon, ki bo odlično opravljal svoje delo.

Kakšen je naprednejši gramofon?

Napredni gramofoni vsekakor lahko pričarajo vrhunsko izkušnjo ob poslušanju glasbe. So dražji in pogosto nekoliko bolj kompleksno zasnovani, saj morajo ponujati še dodatne funkcije. A hkrati so prijazni do uporabnikov, ki ciljajo predvsem na brezhibno kakovost zvoka in enostavno predvajanje plošč.

Zelo dobrodošlo je, da se gramofon lahko dobro prilagodi prioritetam posameznega uporabnika. Pogosto iščemo naprave s točno določenimi funkcijami. Pomisliti moramo recimo na to, kakšne zvočnike lahko uporabimo v kombinaciji z gramofonom – to je namreč le predvajalnik, ki ga povežemo z ozvočenjem. Nekateri gramofoni omogočajo uporabo brezžičnih zvočnikov, včasih dobimo zvočnike v kompletu ali pa so celo že vgrajeni. Vse to so pomembne razlike, na katere moramo biti pozorni.

Naprednejši gramofon omogoča povezavo z razno dodatno opremo

Seveda pa ima gramofon še druge lastnosti, s katerimi odloča o zadovoljstvu uporabnika. Poleg tega moramo izbrati še preostale hi fi komponente, ki sestavljajo cel multimedijski sistem, da bomo pri poslušanju glasbe deležni kar najboljše izkušnje.

Gramofon spremlja tudi dodatna oprema

Kaj vse še potrebujemo, da bomo lahko v maksimalnem udobju poslušali glasbo z gramofonskih plošč? 

Nujna oprema so gotovo zvočniki, pri katerih se bomo že kar dosti zamudili. Če želimo docela izkoristiti vse, kar nam ponuja gramofon, bomo potrebovali tudi vrhunske zvočnike, ki zvoka ne bodo pokvarili. Le tako lahko res prepoznamo posebne prednosti, ki jih imajo gramofonske plošče.

Na tem področju lahko posegamo po različnih rešitvah. Tako imajo recimo nekateri zvočniki Bluetooth povezavo in se lahko brezžično povežejo z gramofonom, ki to omogoča. To je lahko zelo zanimiva opcija, če želimo kar se da elegantno urediti glasbeni sistem. Včasih brezžično ozvočenje zbuja nekatere pomisleke, saj je za brezžični signal značilna visoka kompresija in se nekaj kvalitete izgubi. A sodobni standardi omogočajo tudi prenos signala brez izgub, zato so zvočniki Bluetooth vsekakor dobra izbira, če jih lahko v svojem okolju zares izkoristimo.

Gotovo bodo na voljo še razni drugi zvočniki, ki ustrezajo našemu gramofonu. Pravočasno se moramo prepričati, da gramofon uporabo te opreme sploh omogoča – brezžična povezljivost recimo ni samoumevna, pravzaprav imajo te možnosti le redki modeli.

Nadalje nam bo glasbena trgovina ponudila še druge možnosti pri opremljanju domačega multimedijskega centra. Našli bomo zelo atraktivne možnosti, ki se jih splača izkoristiti, če želimo povsem uživati v kvalitetni glasbi, ki jo ponuja naš gramofon. Obenem pa seveda ne pozabimo na prave plošče – brez teh bo cel sistem lahko predvajal le tišino.