Cena toplotne črpalke

Pri ogrevanju nas gotovo zanima tudi cena. Ogrevanje je namreč en izmed večjih stroškov vsakega gospodinjstva, še posebej v zimskem času, ko moramo učinkovito ogrevati vse stanovanjske prostore. A pri tem ne smemo pretirano varčevati, saj je še vedno najbolj pomembno to, da lahko tudi v najbolj hladnih zimskih dneh zagotovimo prijetno temperaturo v notranjih prostorih. Idealen kompromis ponujajo toplotne črpalke za ogrevanje cenik ogrevanja bo namreč zelo ugoden, zmogljivost pa nadvse prepričljiva. Ker imamo na voljo različne naprave in je učinkovitost ogrevanja različna glede na lastnosti stanovanja in opreme, je cena toplotne črpalke in ogrevanja z njo nekoliko nepredvidljiva.

Vsekakor velja, da je za toplotne črpalke za ogrevanje cenik sestavljen najprej iz cene same naprave in stroškov vgradnje, na dolgi rok pa bo nekaj stroškov nastalo s porabo energije za delovanje naprave, pa tudi z vzdrževalnimi in servisnimi posegi. Na začetku je lahko cena toplotne črpalke precej visoka v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi – predvsem električno ogrevanje recimo zahteva le namestitev cenovno ugodnih grelnih elementov, za katere je morda treba odšteti le kakšnega tisočaka. Cena toplotne črpalke bo v izhodišču bržkone višja, že najcenejše izvedbe stanejo več tisoč evrov, ob tem pa lahko nastanejo visoki stroški tudi pri vgradnji. A pri ogrevanju ne smemo gledati le na izhodiščne stroške, saj so ti v resnici zanemarljivi. Tako je za toplotne črpalke za ogrevanje cenik relevanten šele na dolgi rok, pri dejanskem ogrevanju.

Ogrevanje s toplotno črpalko velja za daleč najugodnejšo opcijo v dobro izoliranih domovih. V tem primeru je cena toplotne črpalke povsem zanemarljiva, saj se hitro povrne s prihranki pri delovanju. Že po nekaj letih ugodnega ogrevanja prihranimo toliko, da pokrijemo razliko v primerjavi z drugimi sistemi, ki so v izhodišču cenejši. Tako so toplotne črpalke v resnici cenovno ugodne opcije, ki upravičijo svojo ceno.