Letna Kuhinja Nakup

Tudi vi radi ob lepem vremenu uživate na prostem? Potem je za vas idealna letna kuhinja, ki bo s svojo funkcionalnostjo poskrbela, da bo vsaka zabava popolna, gostje pa siti in zadovoljni. V tem članku si preberite kakšne letne kuhinje poznamo, kakšen material izbrati in kolikšna je cena izvedbe.

 

Kaj So Letne Kuhinje?

Zunanji prostor, bodisi na vrtu, ali pa na balkonu, ki ga uredite in namenite kuhanju in druženju na prostem.

Vsi, ki radi svoj čas preživljamo na prostem, se zavedamo, da je letna kuhinja pravi balzam za navdušene kuharje, saj ni lepšega, kot če med pripravljanjem slastnih jedi, lahko opazuješ jedce, ki uživajo v hrani. 

Poleg tega, pa je letna kuhinja primerna tudi zato, ker ob kuhanju ni potrebno zračenje, tako pa lahko kuhate tudi jedi, ki jih nekateri ne marajo in jim smrdijo.

Letna kuhinja je zunanji prostor, kjer lahko pripravljamo obroke, kuhamo in jemo. Ker se ponavadi nahaja na vrtu, jo imenujemo tudi vrtna kuhinja. Lahko pa se jo namesti tudi na balkon ali teraso, odvisno kje imate prostor. 

Če si boste zamislili zunanjo kuhinjo na balkonu, pazite le, da boste izbrali elemente, ki jih nujno potrebujete in imate zanje prostor.

Najbolj osnovna elementa zunanje kuhinje sta pomivalno korito in štedilnik, oziroma žar. Na balkonu ponavadi pridejo bolj v poštev plinski žari, ne toliko zaradi svoje cene, kot pa zato, ker se med pečenjem ne kadi in tako ni sitnih sosedov. 

Medtem, pa si z vrtno kuhinjo, ki jo postavimo na vrt, lahko damo duška, saj imamo ponavadi na razpolago več prostora.

Poleg umivalnika, žara in hladilnika, je smiselno v letno kuhinjo vključiti tudi delovni pult, ki naj bo med hladilnikom in štedilnikom. Tako bo pripravljanje obrokov lažje, hrana pa bo pa vedno sveže pripravljena. 

Ne glede na to, ali si boste omislili letno kuhinjo na balkonu, terasi, ali pa na vrtu, je smiselno, da jo postavite pod streho, oziroma, kjer ni prepiha. Tako bo zavarovana pred slabim vremenom, vi pa boste lahko uživali na prostem v skoraj vseh letnih časih. 

Največkrat je letna kuhinja fiksirana, zato je treba poskrbeti, da je narejena iz kvalitetnih materialov, kot je na primer inoks, kovina in umetni plastični materiali. Najbolj zadovoljni pa boste s kamnito zunajo kuhinjo, saj ne samo, da bo kamen lepo popestril okolico hiše, ampak je tudi material, ki je zelo odporen na neugodne vremenske vplive.

Cena letnih kuhinj pa ni odvisna samo od izbire materialov in elementov, ampak tudi od tega, ali je zidana, ali pa montažna.

 

Letna Kuhinja

 

Zidana Letna Kuhinja

Najbolj popularna zunanja kuhinja, je zidana letna kuhinja, ki jo lahko zgradijo specializirani mojstri za izdelavo letnih kuhinj, lahko pa se jo lotite tudi sami. 

Izdelane so lahko iz katerega koli materiala, svetuje pa se, da izberete material, ki se bo ujemal s teraso, oziroma vrtom. 

Prednost zidanih vrtnih kuhinj, je tudi v tem, da so izdelane po meri, kar pomeni, da si pri oblikovanju lahko date duška. Poleg osnovnih elementov, pa lahko dodate še številne druge, kot na primer bar, senčila in razvetljavo.

Cena zidane letne kuhinje je zelo različna. Odvisna je od tega, koliko je velika, kakšni materiali so uporabljeni, katere elemente izberete in pa tudi od tega, ali se boste izdelave lotili sami, ali pa jo boste prepustili izkušenim mojstrom.

Cena Letne Kuhinje

 

Modularna Letna Kuhinja

Na nek način so modularne zunanje kuhinje podobne notranjim modularnim kuhinjam. 

Razlika je le v tem, da so zunanje izdelane iz materialov, ki so odporni na vremenske vplive. Najpogosteje se ljudje odločijo za zunanjo kuhinjo, ki je v celoti modularna.

Lahko pa izberete obliko, ki je deloma modularna, deloma, pa jo lahko oblikujete sami. Pri tej vrsti kuhinj se gre le zato, da je tovarniško izdelana, elementi pa so največkrat postavljeni drug ob drugega in tako tvorijo kuhinjsko površino. 

Modernejše modularne kuhinje se lahko na koncu obzida tudi s kamnom ali pa opeko, s tem pa se ji doda pridih povezanosti z okolico.

Modularna letna kuhinja je seveda veliko cenejša od zidane. Vse pa je spet odvisno od materiala in izbranih elementov. K osnovnim stroškom, pa je treba prišteti še stroške za priključek za vodo, elektriko in plin. Primere zidane in modularne letne kuhinje si poglejte v naslednjem videu:

 

 

Iz Kakšnih Materialov Je Lahko Letna Kuhinja?

Najboljše, da material za vašo letno kuhinjo izberete glede na to, kje je kuhinja postavljena, ali je to balkon, terasa, ali pa velik vrt. 

Vprašati se morate tudi, ali bo kuhinja dovolj zaščitena v primeru dežja, se pravi bo pod streho? Bo pred soncem in vročino zaščitena s senčnikom, ali pa morda s pergolo? 

Šele, ko si boste odgovorili na ta ključna vprašanja, se boste lahko posvetili iskanju pravega materiala za vašo sanjsko letno kuhinjo. 

Seveda pa je izbira materiala odvisna tudi od tega, kdo vam bo izdelal kuhinjo in koliko ste pripravljeni zanjo odšteti. 

Poglejmo si nekaj najpogosteje izbranih materialov za izdelavo letne kuhinje: 

  • Les – notranja, ali pa zunanja, lesena kuhinja je najlepša. Les je topel element in nam daje pridih domačnosti. Ob njem se počutimo sproščeno in nam daje občutek povezanosti z naravo. Poleg tega pa je les dober izolator, kar pomeni, da vam bo ob izbiri tega materiala poleti prijetno hladno. Ponavadi se za lesene kuhinje uporablja lepljen les, saj je bolj trpežen od masivnega lesa, hkrati pa ne potrebuje posebne nege. Svetuje se, da se dele, ki so izpostavljeni vremenskih vplivom, na dve leti prebarva z zaščitnim premazom.
  • Siporeks – je izjemno hvaležen material, saj je zelo trpežen, hkrati pa je lahek in enostaven za izdelavo. Je tudi bolj ugoden, kot ostali materiali, zato je največkrat uporabljen material za izdelavo letne kuhinje.
  • Nerjaveče jeklo – ker je izredno trpežen in odporen na vremenske vplive, se ga uporablja tudi v profesionalnih kuhinjah. Ker pa deluje hladno, nekako ne paše v naravo, zato se ga za izdelavo letnih kuhinj redko uporablja.
  • Kamen – kamnita letna kuhinja se nekako zdi še najbolj pristna. Kamen je masiven in odporen material, hkrati pa deluje tradicionalno. Največkrat se za kamen odločijo tisti, ki se izdelave letne kuhinje lotijo sami.

 

Pri izbiri materiala za zunanjo kuhinjo moramo biti pozorni tudi na to, kakšnega bomo izbrali za talno površino. Odločite se predvsem na podlagi varnosti (da ne bo drselo), trpežnosti (da boste mirno lahko povabili veliko gostov), pomembno pa je tudi, da se ujema s stilom vašega doma. 

 

Da bo vaš gurmanski kotiček na prostem popoln, pa morate izbrati tudi pravo kurišče: 

  • Odprto kurišče – idealen dodatek k vaši letni kuhinji, še posebej, če radi zvečer uživate v soju plamenov. Primeren je za kuhanje golaža, peko kostanja, jabolk in koruze. Lahko ga izdelate sami, ali pa kupite kortensko kurišče, ki ga postavite na željeno mesto, ko se odločite, da ga boste uporabili.
  • Kamin – je še vedno najbolj priljubljeno kuhališče in nepogrešljiv element zunanje kuhinje. Ker je hrana pripravljena na odprtem ognju bolj zdrava, hkrati pa je zelo okusna, se veliko ljudi odloča za to vrsto kurišča, pri katerem je glavni vir energije oglje, les, ali pa plin.
  • Plinski žar – najcenejši izbor, vendar ni rečeno, da tudi najslabši. Marsikdo ne mara dimljenega priokusa, zato se raje odloči za žar na plin. Vgradimo ga v zidani del kuhinje, kamor tudi skrijemo plinsko jeklenko.
  • Električni žar – kdor ni navdušen nad hrano iz žara, se lahko odloči za električno kuhalno ploščo, oziroma električni žar.
  • Žar na oglje – za tiste, ki obožujete poseben dimljen okus. 

 

 

Od Česa Je Odvisna Cena Letne Kuhinje?

Kvaliteten material, dovršeni elementi, prava talna obloga, način izdelave, vse to so dejavniki, ki vplivajo na ceno letne kuhinje. Če se boste odločili za modularno letno kuhinjo, boste prišli najceneje skozi. 

Ker gre pri tej vrsti kuhinje za sklop elementov, ki tvorijo kuhinjsko površino, modeli pa so že vnaprej sestavljeni, je cena temu primerna. Za tako kuhinjo boste odšteli od 1.000 evrov naprej. Cena se primerno viša, glede na kakovost materialov in velikost kuhinje. 

Pri zidani zunanji kuhinji, pa je zgodba drugačna. Ker se izvedbe lahko lotite sami, lahko tudi nekaj prihranite. Ceno bo dvignila izbira materialov in elementov. Ker se za zidano kuhinjo ponavadi odločimo na podlagi prostora, je tudi elementov in dodatkov več, zato je cena hitro višja. 

Če se zidanja kuhinje ne boste lotili sami, boste zanjo odšteli vsaj 3.000 evrov.  

V obeh primerih pa morate upoštevati tudi stroške priključkov za vodo, plin in elektriko.

 

Kje lahko pri izdelavi letne kuhinje najbolj prihranimo?

Kot smo že rekli, je cena za letno kuhinjo odvisna predvsem od kakovosti materialov, elementov, ki jih želite, oziroma potrebujete in same izdelave kuhinje. 

Če se boste zidanja letne kuhinje lotili sami, lahko kar nekaj prihranite, vendar morate vedeti, da je to možno samo iz lesa in kamna. Ker sta dražja materiala, kot pa na primer plastika, bo tudi končna cena dražja. Kako letno kuhinjo narediti in sestaviti sam, si poglejte v naslednje videu:

 

 

Cena letne kuhinje je odvisna tudi od kurišča, ki ga boste izbrali. Najceneje boste kuhali na plinskem žaru, saj se njihova cena giblje že okrog par deset evrov. Senčilo, osvetljava, bar, dodatni kuhinjski elementi, vse to pa bo ceno še dvignilo. 

Svetujemo vam, da najprej razmislite, koliko imate prostora in koliko ste za letno kuhinjo pripravljeni odšteti. Nato pa pošljite povpraševanja več različnim ponudnikom. 

Ponudnikom podajte čim več informacij glede vaših želja in potreb, da boste dobili relevantne informacije, koliko bo stala vaša sanjska letna kuhinja.