električna kitara

Ljubitelji glasbe se ne bodo predajali le užitkom ob poslušanju glasbenih uspešnic, temveč bodo želeli tudi sami zaigrati kakšno melodijo. Nenazadnje že malčki radi posegajo po akustičnih igračah, s katerimi proizvajajo različne zvoke, tudi če gre le za udarjanje ob tla. Kmalu pridejo v poštev še razni drugi instrumenti, sploh za tiste, ki se resno spogledujejo z glasbeno kariero ali pa želijo veliko igrati v svojem prostem času.

Na srečo imamo na voljo zelo pestro zbirko različnih glasbil, tako da bo vsak našel nekaj zase. Čeprav včasih veliko pozornosti pritegnejo kakšni eksotični instrumenti, so bistveno bolj priljubljena tista glasbila, ki so nam nekoliko bolj domača. Med najpogostejšimi izbirami za igranje v prostem času je kitara, to je lahko akustična ali električna kitara. Vsekakor gre za zelo dobro izbiro, če bi si radi popestrili prosti čas, saj odpira neštete možnosti za igranje. Je odlična spremljava, omogoča tudi zanimivo samostojno igranje, hkrati se hitro učimo in nadgrajujemo svoje spretnosti. Nič čudnega, da so prav kitare med najbolj priljubljenimi izdelki, ki jih dobimo v glasbenih trgovinah.

Splača se pobrskati po ponudbi, ki združuje pestro selekcijo kitar, gotovo pa bomo potrebovali še nekaj dodatne opreme. Tu postavlja električna kitara dodatne zahteve, če jo želimo res dobro izkoristiti. A gotovo bo moč najti vso potrebno opremo po relativno ugodni ceni, tako da se ni treba ustrašiti vseh nalog, ki jih bomo imeli pri izbiri vseh komponent tega sistema.

Električna kitara in dodatna oprema

Medtem ko so nam akustične kitare dobro znane in se lahko kar ljubiteljsko takoj lotimo brenkanja, bo verjetno električna kitara nekoliko večji zalogaj, saj se moramo na igranje bolje pripraviti, imeti moramo tudi nekaj dodatne opreme. Tako bomo lahko potencial takšne kitare kar najbolje izkoristili, še posebej če se pripravljamo na igranje v skupini z drugimi glasbili. 

Električna kitara zahteva nekaj dodatne opreme

Vsekakor potrebujemo ojačevalec za kitaro, da lahko iz električne kitare dejansko izvabimo prave zvoke. To je naprava, ki sprejema zvočni signal iz kitare in ga prilagodi za predvajanje preko zvočnika. Na ta način šele pridemo do pravega zvoka, ki je značilen za električno kitaro. Same strune sicer že oddajajo zvok in včasih lahko igramo tudi brez ojačevalca, a to je kar nujna oprema za vse, ki želijo dejansko uživati ob igranju. Zato se električna kitara včasih že prodaja v kompletu skupaj z ojačevalcem, kar je dobra priložnost za nakup.

Poleg tega nam ojačevalec za kitaro ponuja še nekaj dodatnih možnosti, sploh če želimo električno kitaro kombinirati še z drugimi glasbili. Odlično se povezuje z drugimi instrumenti in vokalom, omogoča tudi uporabo preostale dodatne opreme za mešanje zvoka in glasbeno produkcijo.

Električna kitara potrebuje tudi nekaj splošnih dodatkov

Že ojačevalec se lahko uporablja v kombinaciji z različnimi glasbili, bo pa električna kitara gotovo potrebovala še nekaj vsestranskih izdelkov, s katerimi bo igranje veliko bolj prijetno. Tu bo vsak uporabnik našel nekatere opcije, s katerimi lahko dobro prikroji svojo izkušnjo.

Za brenkanje na kitaro recimo potrebujemo trzalico, ki ni prav nujna oprema, a ravno pri električnih kitarah s svojo funkcijo močno izstopa. Zato se bomo gotovo dobro opremili s trzalicami, ki jih navsezadnje dobimo v zelo ugodni ponudbi in brez težav vzdržujemo celo zalogo. Električna kitara bo tako vedno imela pravi material, da lahko hitro zabrenkamo na strune. 

Nadalje nam pride prav še druga dodatna oprema, to je recimo stojalo za kitaro. Spet gre za dodatek, ki ni povsem nujen. Sploh električne kitare so načeloma manj občutljive od akustičnih, brez skrbi jih lahko postavimo v kot ali pa kam odložimo. A če želimo za svoje glasbilo dobro poskrbeti, bomo zanj izbrali tudi posebno dodatno opremo. Tako je stojalo za kitaro dejansko zelo priporočljiv kos opreme, s katerim bomo pri uporabi oziroma shranjevanju kitare veliko bolj zadovoljni. Instrument bo na varnem, izkoristimo pa še to funkcijo, da lahko glasbilo na ta način lepo razstavimo – lična električna kitara je lahko zanimiva dekoracija, ki takoj pritegne pozornost in zanimanje obiskovalcev.

Električna kitara se pridružuje drugim priljubljenim brenkalom

Električna kitara v ponudbi glasbenih trgovin

Kitare najdemo v ponudbi glasbenih trgovin, ki se zelo dobro prilagodijo raznovrstnim ljubiteljem glasbe. Tako lahko pričakujemo, da bomo dobili prave instrumente za vse mogoče namene. Pogosto je ponudba zelo široka in najdemo tudi kakšna bolj eksotična glasbila, gotovo pa bomo lahko izbirali med običajnimi instrumenti, po katerih je več povpraševanja.

Na enem mestu najdemo zanimive električne in akustične kitare, pa tudi mnoge dodatke za te instrumente. Pričakujemo lahko, da se bomo hkrati opremili s celim kompletom uporabne opreme, tako da ne bo treba posameznih kosov kupovati posebej. Seveda pa glasbena trgovina skrbi tudi za to, da bo imela električna kitara vedno vse potrebne dodatke, tudi potrošni material, kot so trzalice. Široko ponudbo je pametno izkoristiti, saj dobimo pri teh trgovcih res vse, kar potrebujemo za odlično izkušnjo pri glasbenem udejstvovanju – tako za ljubitelje kot tudi za tiste, ki imajo večje ambicije.