Protivlomna vrata za stanovanje

Strah pred vlomilci je običajno odveč, tveganje je namreč skoraj zanemarljivo, še posebej za vlome, ki bi ciljali prav na vrata. A po drugi strani je res, da lahko ranljiva vrata privabijo priložnostne vlomilce, poleg tega si v nekaterih okoljih tveganja preprosto ne moremo privoščiti, tudi če je to majhno. Splača se torej nekaj pozornosti nameniti protivlomnim lastnostim naše opreme.

Vrata so lahko glavna tarča vlomilcev, čeprav ti običajno iščejo kakšne druge ranljivosti. Vhod v stanovanje namreč dokaj enostavno dobro zavarujemo, če izberemo kakovostna protivlomna vrata. Za stanovanje sicer ne posegamo po najboljših vratih te vrste, ta so rezervirana za kakšne poslovne prostore, a že med vstopnimi modeli so na voljo prepričljiva vrata, ki bodo odlično kljubovala morebitnim poskusom predrznih vlomilcev. Protivlomna vrata za stanovanje se bodo zelo dobro obnesla pri svoji nalogi, najprej že s preventivo, saj dajo že na prvi pogled vedeti, da je vhod dobro zavarovan. Ni nujno, da so takšna vrata že na pogled robustna, čisto možno je s protivlomnim sistemom opremiti tudi elegantna lesena vrata, gotovo pa bodo takšna vrata urejena in kakovostna, ne pa polomljena in šibka, kar bi lahko privabilo pozornost priložnostnih vlomilcev.

Druga vrata

Med varnostnimi ranljivostmi gre izpostaviti še druga vrata, recimo garažna vrata, ki jih je možno lažje odpreti. Pri takšnih vratih se običajno poslužujemo le osnovnih protivlomnih sistemov, pogosto je edina ovira ključavnica, imamo pa tudi za garažna vrata na voljo različne naprednejše rešitve. Seveda je izbira odvisna od tega, kako ogrožena je pravzaprav garaža in kakšno je tveganje za veliko škodo. V nekaterih primerih se splača tudi garažna vrata dobro zavarovati, včasih pa se izkaže, da investicija v tak sistem preprosto ne bo smiselna. V vsakem primeru je treba dobro premisliti, kakšna rešitev bo najboljša. Pomislimo še na druge morebitne ranljivosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *