Vgradnja svetlobnih kupol

Osvetlitev notranjih prostorov hiš je nujna zaradi tega, ker se v njih ljudje zadržujejo veliko časa. Naravna, sončna svetloba je najbolj primerna za človeške oči, zato danes dajemo velik poudarek temu, da so notranji prostori čim bolje osvetljeni že z naravno svetlobo. Tako je čas dela brez električnih luči precej daljši, boljše pa je tudi počutje ljudi, ki delajo ali prebivajo v ustrezno osvetljenem prostoru. V najvišjih nadstropjih naravne osvetlitve ni mogoče izvesti drugače, kot s strešnimi okni. Namesto strešnega okna pa se danes vse več pojavlja tudi nekoliko drugačen produkt, in sicer svetlobna kupola.

Svetlobne kupole so iznajdba, ki jo danes vse več srečujemo na zunanjih površinah stanovanjskih hiš ali drugih objektov. Ponujajo zelo atraktiven videz in so dobrodošla popestritev zunanjosti stavbe. Za izdelavo svetlobne kupole pa je potrebno kar nekaj znanja s področja sinteze in obdelave polimernih materialov.

Izdelava svetlobnih kupol poteka pod posebnimi pogoji. Za zagotovitev materiala, ki bi bil primeren za oblikovanje v zaobljeno kupolo, je potrebno pogledati med različna umetna stekla, ki so nam na voljo. Najbolj pogosta materiala med umetnimi stekli sta akrilno in polikarbonat steklo. Obe obliki spadata med posebne termoplastične materiale. V primeru svetlobnih kupol se daleč največ uporablja polikarbonat umetno steklo.

Za razliko od navadnega, mineralnega stekla je polikarbonat steklo bistveno lažje, a bolj čvrsto, prožno in odporno na udarce. Ker morajo svetlobne kupole vzdržati tudi mehanske udarce, je ta lastnost kot nalašč za njihovo izdelavo. Glavna prednost pa je dejstvo, da se da polikarbonat že pri okoli 220°C poljubno preoblikovati. Tako se polne polikarbonat plošče vloži v ustrezne kalupe, kjer jih skupaj stisne hidravlična stiskalnica, tako da pridobijo želeno obliko. Izgotovljene kupole je pred montažo potrebno še površinsko obdelati s premazom za zaščito pred UV sevanjem. UV svetloba namreč povzroča starostno obarvanje polikarbonatnega stekla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *