Ranljivi elementi pri izolaciji hiše

Pri izolaciji hiše se lotevamo različnih opravil, posebno pozornost pa moramo nameniti nekaterim ranljivim elementom. Ti predstavljajo največ nevarnosti za nastanek toplotnih mostov in uhajanje toplote skozi slabo izolirane kotičke, to pa se kaže na različne načine tako pri udobju in kakovosti bivanja kot pri učinkovitosti in stroških ogrevanja.

Izolacija balkona

En izmed očitnih elementov, ki predstavlja ranljivost za izolacijo hiše, je balkon. Gre za izpostavljen element, ki nudi veliko površno za učinkovito izmenjavanje toplote med zunanjostjo in notranjostjo. Poleg tega vsaka nepravilnost v fasadi zahteva poseben pristop pri izolaciji, izolacija balkona pa je v tem oziru še poseben izziv. Opravka imamo namreč z mnogimi kotički, ki vsi po vrsti zahtevajo veliko pozornosti in odlično rešitev za dobro izolacijo. Ne moremo si privoščiti nepozornosti, saj lahko že skozi droben neizoliran kotiček uhaja dragocena toplota.

Izolacija balkona je opravilo, ki ga je smiselno zaupati strokovnjakom. Prav tako se splača v to delo investirati nekaj več denarja, da zagotovimo kar najboljše rezultate. Vsekakor pa ni pametno varčevati, saj bomo s poceni izvajalci močno razočarani.

Izolacija tal

Pogosto se zapostavlja tudi toplotna izolacija poda, še posebej v hišah, ki so opremljene s toplimi naravnimi materiali. Toplotna izolacija poda je kljub temu zelo pomembna naloga, ki neposredno vpliva na učinkovitost ogrevanja in na občutek stanovalcev v ogrevanih prostorih. Služi namreč zadrževanju toplega zraka v notranjosti, kar pomeni, da je smiselno izolirati tudi tla tistih prostorov, ki morda niso toliko v uporabi ali pa se sploh ne ogrevajo. Toplotna izolacija poda pride še posebej v poštev pri izolaciji mansarde, morda pa je smiselno izolirati tudi podstrešne prostore, ki niso v uporabi. S tem namreč optimiziramo učinkovitost in izkoristek ogrevalnega sistema, skrajšamo ogrevalno sezono in seveda ustvarimo znaten prihranek. Poleg tega živimo v toplem in udobnem okolju, ne da bi se morali sekirati za ogrevanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *