Nevidne obveznosti nadobudnega podjetnika

Podjetniška pot ponuja obilo zadovoljstva in veselega pričakovanja, še posebej pri načrtovanju in zagonu novih projektov. A seveda ne bo šlo tudi brez obilice dela, truda in finančnih investicij. Pomembno pa je izpostaviti še to, da veliko opravkov niti ne izvira iz dejavnosti, ki jo podjetje opravlja, temveč gre za nevidne obveznosti, ki jih lahko zaradi nepozornosti kar nekoliko zanemarimo. Ko jih odkrijemo, je pogosto že prepozno – nastanejo visoki stroški in veliko dodatnega dela, morda pa so posledice še hujše.

Kakšne obveznosti so to? Kar nekaj je takšnih opravkov, ki niso neposredno povezani z dejavnostjo podjetja. En večjih je recimo logistika. Praktično vsako podjetje ima vsaj nekaj logističnih obveznosti. Izjema so morda nekatera storitvena podjetja, v mnogih drugih primerih pa je logistika ključna ali vsaj pomembna pri vsakdanjem poslovanju. Če gre za ključno komponento, je verjetno ne bomo spregledali – pri načrtovanju prodaje fizičnih izdelkov moramo na primer gotovo vzeti v zakup tudi dostavo oziroma distribucijo. V takšnih primerih logistika ni problem, čeprav zahteva veliko dela. Zanimivo pa se lahko isti opravki izkažejo za zahtevnejše, če ne potrebujemo tako obsežnih logističnih rešitev. To velja za podjetje, ki se pri vsakdanjem poslovanju le posredno zanašajo na učinkovito logistično mrežo. A vedno, ko imamo opravka s prevozi, pride v poštev tudi logistika, s tem pa pride do nekaterih opravkov, stroškov in tudi tveganj.

Govorimo recimo o razpoložljivosti in dobavljivosti izdelkov in materialov, ki so nujni za proizvodnjo ali drugo dejavnost podjetja. Pogosto v takšnih primerih logistika ni prva skrb podjetnika, niti teh zadev ne ureja sam. Nepozornost pa ga lahko drago stane, ko pride do težav. Zato je pametno že pravočasno poskrbeti za učinkovito logistično delovanje podjetja, tudi če ti opravki niso v prvem planu – investicija časa, denarja in truda se na dolgi rok poplača z nemotenim in optimalno učinkovitim delovanjem podjetja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *