Ogrevanje z nizko porabo energije

Ogrevanje je, kar zadeva porabo energije, precej potratno. Razpoložljivih virov energije ni enostavno pretvoriti v toploto za ogrevanje velikih stanovanjskih prostorov, to pa pomeni, da moramo za učinkovito ogrevanje uporabiti zmogljiva grelna telesa ali pa dolgo časa čakati na željeni učinek. Od tega so naposled odvisni tudi stroški ogrevanja na dolgi rok, zato se splača nekaj časa posvetiti primerjavi in izbiri sistema, ki z nizko porabo energije še vedno ponuja dober učinek. Najboljša rešitev je odvisna od okoliščin, čisto možno pa je, da se bo najbolje obneslo talno gretje.

Talno gretje ima nekatere prednosti, zaradi katerih je pri porabi energije izjemno učinkovito. Ogrevana je namreč celotna površina prostora, zato ni treba tratiti energije za uspešno ogrevanje kotičkov, ki niso blizu grelnim telesom. Hkrati pa z enakomernim ogrevanjem celotnega prostora dosežemo občutek toplega okolja že pri nižji temperaturi, torej spet porabimo manj energije. Za nameček pa je možno talno gretje tudi precej dobro nadzorovati in upravljati, da ne porablja energije po nepotrebnem. Še posebej električni sistemi so izjemno odzivni in varčni.

Poglejmo za primer električne grelne preproge. Medtem ko tudi električni radiatorji recimo pri delovanju zahtevajo 2000 W električne energije, so grelne preproge bistveno učinkovitejše in lahko že s kakšnimi 600 W uspešno ogrejejo prostor z enako površino. Pravzaprav se pri tem še bistveno bolje obnesejo, saj radiator greje le neposredno okolico in porabi dodatno energijo za ogrevanje celotnega prostora na željeno temperaturo. Ker grelne preproge nadzorujemo z enostavnim termostatom, je zelo preprosto upravljati delovanje in porabo ogrevanja. Dober sistem bo dovolj odziven, da mu ne bo treba dolgo časa delovati – talno gretje prinaša hiter učinek, saj bo pohodna površina takoj toplejša, zrak pa se zaradi enakomernega gretja po večji površini prav tako hitro ogreje. Grelne preproge so glede na nizko porabo energije vsekakor odlična izbira za tiste, ki iščejo varčno rešitev za učinkovito ogrevanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *