Premišljeno na hrvaški trg

Hrvaški trg je zelo privlačen za slovenske podjetnike, ki želijo razširiti svojo ponudbo v tujino. Še posebej po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo je postalo poslovanje z našo južno sosedo zelo zaželeno in precej poenostavljeno. Ni se treba ubadati s številnimi birokratskimi ovirami, ki so značilne za poslovanje s tretjimi državami, vseeno pa se je pametno vstopa na tuji trg lotiti kar se da premišljeno. Veliko težav lahko povzroča že transport.

Podjetniki, ki na hrvaški trg pošiljajo svoje izdelke, bodo imeli veliko dela z organizacijo transporta v tujino. Veliko je seveda odvisno od vrste izdelkov, pravzaprav od velikosti in teže pošiljk. Če gre za manjše pakete, morda celo izdelke, ki jih lahko pošiljamo v oblazinjenih pisemskih ovojnicah, bo tudi transport precej enostaven. Takšne pošiljke prevzameta tako slovenska kot hrvaška pošta, pa tudi vse dostavne službe, ki poslujejo v obeh državah. Poleg tega v takšnih primerih ni treba skrbeti za komplikacije na meji oziroma pri uvozu, saj za vse poskrbijo izkušeni izvajalci transportnih storitev.

Nekaj več načrtovanja zahteva transport večjega tovora, še posebej, če gre za občasne prevoze. Te je treba organizirati posebej, gre za izredne prevoze, ki lahko prinesejo nekaj dodatnih komplikacij. Če so takšni prevozi redni, je možno najti zelo ugodne ponudbe, ki odpravijo mnoge stroške in komplikacije, za enkraten transport večjih in težjih pošiljk pa bo treba dobro plačati. Spet se je najbolje obrniti na podjetja, ki nudijo takšne prevoze, čeprav je takšne ponudnike v tem primeru nekoliko težje najti. S prevozom večjih in težjih tovorov na Hrvaško se namreč ukvarjajo le večja logistična in špediterska podjetja, običajne pošte in dostavne službe imajo stroge omejitve glede dimenzij in teže pošiljk. Res pa je, da je možno z nekaj premisleka tudi tak transport izvesti hitro in učinkovito, tudi dovolj poceni za dobičkonosno poslovanje s hrvaškim trgom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *